Geplaatst op: 25-03-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

ING: Zeeland meest toeristische provincie van Nederland

ING: Zeeland meest toeristische provincie van Nederland
Bron: NBTC
Van alle Nederlandse provincies is Zeeland het meest toeristisch. In de zogenaamde Toerisme Index staat Zeeland met 294 ver boven het gemiddelde. Minst toeristische provincie is Utrecht. Dat schrijft ING Economisch Bureau in haar nieuwste publicatie Toerisme in de regio.


De methode die ING hiervoor gebruikt is niet onomstreden. De bank maakt een index op basis van het aantal overnachtingen ten opzichte van het aantal inwoners en de vestigingen van horeca en attracties ook ten opzichte van het aantal inwoners. De gemiddelde score in Nederland wordt op 100 gesteld. Het gevolg van deze methode is dat dunbevolkte provincies met relatief veel toeristen al snel hoog scoren.


Wie zit er boven en wie onder de streep?

De index geeft in elk geval wel een goed beeld van het belang van toerisme in een specifieke provincie. Dan zie je dat Zeeland (294), Drenthe (163), Limburg (143) en Noord-Holland (137) boven het gemiddelde scoren. Onder het gemiddelde scoren Utrecht (61), Zuid-Holland (66), Groningen (68), Noord-Brabant (81), Overijssel (91) en Gelderland (92).


Amsterdam toeristische hotspot

Amsterdam is in absolute aantallen de toeristische hotspot van Nederland voor toeristen én zakelijke gasten. De stad is met bijna 13 miljoen hotelovernachtingen goed voor ruim 30 procent van het totaal in Nederland en dat is nog exclusief de overnachtingen bij hotels rondom Schiphol.Toerisme in de regio weer op niveau

Het aantal overnachtingen in hotels, campings, bungalows en b&b’s steeg met bijna 4% in 2015. De toename van de populariteit van steden, regio’s en provincies verschilt echter sterk. Inmiddels ligt het aantal overnachtingen in negen van de twaalf provincies weer boven het niveau van 2012. Alleen Groningen, Drenthe en Noord-Brabant blijven vooralsnog achter.


Grote regionale verschillen

Vooral de sterke groei van het aantal buitenlandse toeristen veroorzaakt regionale verschillen. Noord-Holland en Zeeland zijn allebei populair bij buitenlandse toeristen en realiseerden van 2012 tot en met 2015 de sterkste groei van het aantal overnachtingen. Ook Flevoland lijkt te profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam en groeit hard qua (zakelijke) overnachtingen. Van alle provincies weten alleen Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland meer buitenlandse dan binnenlandse gasten te trekken.Inkomend toerisme groeit veel harder dan binnenlands toerisme

De totale markt voor het verblijfstoerisme is tussen 2012 en 2015 sterk gegroeid. Het aantal overnachtingen door buitenlandse gasten steeg met ruim 25% het sterkst. Nederlandse toeristen brachten bijna 5% meer nachten door in eigen land. Tegelijkertijd vinden er verschuivingen plaats in het marktaandeel van provincies. Tussen 2012 en 2015 bleken Noord-Brabant en Limburg minder succesvol dan andere provincies. Hun gezamenlijke aandeel in het aantal binnenlandse overnachtingen daalde bijvoorbeeld van 26% naar minder dan 24,5%. Alleen in Zeeland lukte het om een groter aandeel in het aantal binnenlandse en buitenlandse overnachtingen naar zich toe te trekken.


Wat moeten regio's en ondernemers doen?

Om hun aantrekkingskracht te vergroten dienen toeristische aanbieders en overheden te investeren in vernieuwing. Nieuwe vormen van toerisme komen op terwijl oude vakantiegewoonten veranderen of verdwijnen. Stedentrips zijn een goed voorbeeld van een segment dat groeit, gesteund door lowcost (vlieg)verbindingen. De ontwikkeling van nieuwe niches binnen het toerisme zoals festival-, game- of foodtoerisme maakt regio’s aantrekkelijk voor nieuwe generaties en andere doelgroepen. Tegelijkertijd is de aantrekkingskracht van elementen als een natuurlijke omgeving, attracties, musea en winkelen onverminderd groot en legt dit een stabiele basis onder toekomstige toeristenstromen.


Regionale analyses

ING geeft in haar rapport extra aandacht voor de provincies met een regionale analyse en tips voor ondernemers in die regio.

Link: https://www.ing.nl/nieuws/nieuws_en_persberichten/2016/03/Meeste_provincies_profiteren_van_groei_toerisme.html
Trefwoorden: toerisme, onderzoek, binnenlands toerisme, inkomend toerisme, provincies

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

Plaats een reactie:

Naam:Verplicht
E-mailadres:Verplicht
Bericht:Verplicht
 

Reload Image


 

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.