Geplaatst op: 21-03-2016
Auteur: Marc Gerlings

Beleving straalt in Wildlands

Column opening Wildlands

Beleving straalt in Wildlands
Ging de opening voor pers en de talloze relaties van dierentuin Wildlands vlekkeloos? Bijna. De olifanten toeterden soms wat nerveus. De zebra’s trippelden met hun oren gespitst over de heuvel in het safarideel. De mensen in de bootjes, de topattractie in de route Jungola, verwachten ergens oog in oog te komen met een krokodil. Die is er niet. Enkele prominente dieren zijn er nog niet. Dat geeft niet, wat is de decoratie en de beleving prachtig. De belofte komt uit, je kunt inderdaad op avontuur in Wildlands.

Het is geen attractiepark maar een themapark. Het is geen dierentuin maar een beleving met dieren. Je maakt de kruising tussen de wereld van de attracties en de dierenparken en je komt in de buurt van de beleving in Wildlands in Emmen. Inclusief de achtergrondmuziek op alle wandelpaden zoals je dat kent van attractieparken.

150 miljoen euro kost dit kunststuk. Heb je dan ook wat? Ja. Gelukkig kwam ik tot slot, niet alles was haalbaar in een middag, in de kas van Jungola. Bij het publiek niet bekend maar voor het vakgebied leisure een bijzonder feit: dit is meteen de grootste kas in Europa. Met bomen uit Costa Rica, speciaal gekweekt, en de apen vliegen op hun eigen parcours door de lucht. De brokstukken van een geënsceneerd vliegtuigongeluk leidt naar de opstapplaats van de bootjes die door de kas varen over de Rimbula River. Ben je een beetje actief ingesteld, ga dan klimmen dwars door de kas via klimtorens en loopbruggen.

De entree naar het safarideel Serenga

Dat klimmen is nog zwaar werk. Met een tropische temperatuur en een luchtvochtigheid waar je doorheen zwemt wordt klimmen topsport. Bij de starttoren staat dat kinderen onder supervisie van ouders dit mogen doen. Nou, menig papa, mama en oma heeft na de helft van de tientallen meters klauteren en lopen er genoeg van. De zweetdruppels voeden het vochtgehalte van de dampende kas rijkelijk.

Het is dan ook wel hun trots, deze kas vol met bijzondere apen, een van de drie topattracties. Wat het authentiek maakt is dat naast het gekrijs van de apen je ook het getetter van de olifanten kunt horen. Zij kunnen namelijk de kas inlopen.

Klimmen en klauteren bij Rimbula River.

Natuurlijk waren er ook dompers op de feeststemming. De leeuwen moesten nog wennen en waren niet te zien. Voor de nijlpaarden is het te koud, ook afwezig. De aquaria in de vlindertuin zijn slechts nog bakken met water en stenen. De giraffen waren bang voor de brug. "Het blijven wel dieren. We hadden niet verwacht dat ze het zo lastig zouden vinden”, meldt de woordvoerster.

Iedereen heeft begrip voor de dierentuin. Als je om je heen kijkt zie je wat een mega prestatie het is om 2,5 jaar aan een superattractie te bouwen. Dan kan niet alles meezitten. Toch is het een domper. De leeuwen zijn aansprekende dieren. Grote groepen gaan die kant op en komen allemaal met sippe gezichten naar buiten. Er is begrip maar de teleurstelling is te zien want het zijn net iets teveel dieren die ontbreken. Na 25 maart, de opening van dit themapark met dieren is dat voorbij, belooft het park.

Nog 75% van alle zitbanken moet nog geplaatst worden. In de massaliteit van deze pre-opening waren van vroeg tot laat dan ook alle bankjes binnen en buiten bezet. De jonge kinderen duiken volop in de speeltoestellen. Dat er bijzondere dieren zijn is voor hen een logica zonder vraag. Het klimmen, klauteren en glijden maakt alles leuker. Soms is Wildlands iets teveel op de ideale tekentafel ontstaan. Bij de prairiehondjes loop je als in een klein dal door de zanderige heuvels van deze knuffelige dieren. De scheiding is er niet. Menig kind klimt dan ook op de rotsen en stapt het terrein van de dieren in. Veel ouders pakken enthousiast de camera en lopen van het pad af. Hier komen nog meer natuurlijke afscheidingen, meldt het park.

Een entreeticket is niet mals, 29 euro online. Een stevige prijs als je met z’n vieren gaat, een doorsnee gezin. Toch zal dat veel Nederlanders niet weerhouden. Je kunt veel zien en achter iedere hoek wat nieuws beleven. Er zijn veel bijzondere dieren al is het fors gereduceerd in vergelijking met de oude dierentuin. Voor alle kinderen valt er veel te zien en te doen en is er rijkelijk animatie. Misschien nog belangrijker in de ambitie om in het eerste jaar 1,3 miljoen bezoekers te trekken, in het Noorden is er een ware buzz. "Oh ben jij al in Wildlands geweest. Hoe was het?” De vraag met een omhooggaande stemverheffing. Als die hype deze zomer duurt, komt de kassa vol.

Marc Gerlings
Hoofdredacteur Recreatie & Toerisme

In komend nummer van Recreatie & Toerisme verschijnt een achtergrondartikel met veel feiten, cijfers en ontwikkeling van Wildlands.

Met wat geluk kun je vanaf de parkeerplaats al deze witte verschijning zien. In het park kun je hem ook zien zwemmen.

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

Plaats een reactie:

Naam:Verplicht
E-mailadres:Verplicht
Bericht:Verplicht
 

Reload Image


 

||| Blogs |||

18/03/19
Een community voor marketingvraagstukken?
Een community voor marketingvraagstukken?
18/03/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Sinds een aantal weken werk ik in het onderwijs. Een totaal andere wereld, in vergelijking met mijn ...
11/03/19
Groots Denken!
Groots Denken!
11/03/19 · Duurzaam toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Tijdens mijn bezoek aan de ITB Berlijn borrelde een lumineus idee op...
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...


||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/03/19
Nieuwe initiatieven voor recreatie en toerisme Flevoland
4 projecten krijgen voor 2019 subsidie zodat er in Flevoland voor bezoekers en inwoners nog meer te ...
20/03/19
ANVR start een platform voor jonge ondernemers en managers in de reisbranche: Young ANVR
ANVR zocht één young professional om mee te denken met het ANVR-bestuur en die na een ...
20/03/19
Pieter Elbers (KLM) opent zeventigste Keukenhof
Keukenhof, de topattractie van Nederland in het voorjaar, is zeventig jaar jong.
20/03/19
Viking voegt zeven schepen toe aan vloot
De bekende cruiserederij voor rivieren Viking heeft zeven nieuwe schepen aan de vloot toegevoegd.
20/03/19
Ryanair mag personeel Eindhoven niet ontslaan
Luchtvaartmaatschappij Ryanair mag de piloten en de cabinemedewerkers van de inmiddels gesloten basis in Eindhoven niet ontslaan. Het UWV heeft Ryanair geen toestemming voor het ontslag gegeven.
20/03/19
Icelandair biedt 10 vluchten per week vanaf Brussel
Icelandair biedt vanaf 17 mei tot en met 17 september 2019 10 vluchten per week vanaf Brussel naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik.
20/03/19
Exclusief voor leden
MECC biedt zomers ijsspektakel
De komende zomer zal het wereldberoemde ijsfestival Harbin, op kleinere schaal (+ 2.000 m2), neerstrijken in MECC Maastricht.
19/03/19
Brexit kost Nederlands toerisme nu al geld
Met een harde Brexit als een steeds realistischer scenario heeft ING de waarde van de Nederlandse uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk in kaart gebracht. Ook onze sector wordt door de Brexit geraakt en is nu al € 65 aan omzet misgelopen.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk