Geplaatst op: 19-02-2016
Auteur: Marc Gerlings

Europese titel fietsroute van het jaar 2016 naar Nederland dankzij Van Gogh

Europese titel fietsroute van het jaar 2016 naar Nederland dankzij Van Gogh
Foto: Studio Roosegaarde

De Van Gogh fietsroute in Noord-Brabant is uitgeroepen tot Europese fietsroute van het Jaar 2016. Deze fietsroute van maar liefst 335 kilometer laat fietsers niet alleen genieten van schilder Van Gogh maar ook van het mooie Brabantse landschap. Op zaterdag 20 februari 2016, tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht, neemt de Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels de bijbehorende Fietstrofee in ontvangst.


Foto: Onder meer het oplichtende fietspad van Daan van Roosegaarde is opgenomen in de Vincent van Gogh fietsroute.


Naast de Van Gogh route waren nog drie andere genomineerden in de race voor de titel Fietsroute van het Jaar: La Vélofrancette (Frankrijk), Herzroute (Zwitserland) en fietsnetwerk Picardisch Wallonië (België). De jury is onder andere gecharmeerd van het thema 'Vincent van Gogh'. "De route neemt je mee naar uiteenlopende delen van Noord-Brabant, waar de beroemde schilder heeft gewoond en gewerkt. Op diverse plaatsen ziet het landschap er nog hetzelfde uit zoals Van Gogh dit op het doek heeft vastgelegd,” aldus het juryrapport.


Ook de flexibele indeling van de route en de bewegwijzering is voor de juryleden een plus. "Fietsers kunnen kiezen voor een grote ronde van 335 kilometer, maar ook voor vijf kortere fietsroutes die je elk in een dag kunt afleggen.” De jury heeft daarnaast nog een eervolle vermelding over het routeboekje: een ringbandje met uitneembare kaartjes van delen van de route. "De opmaak is overzichtelijk, met de juiste informatie en het geheel is fraai vormgegeven. Over dit boekje is duidelijk goed nagedacht.”


Voor meer details over de Van Gogh fietsroute, zie visitbrabant.nl/vangoghfietsroute. Hier kun je tevens het routeboekje downloaden.


"Veel nationale maar ook internationale bezoekers”
Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: "Als Brabant zijn we trots op het bijzondere erfgoed dat Van Gogh verspreid over onze provincie heeft nagelaten. Hiermee trekken we veel nationale en internationale bezoekers naar Brabant. We zijn vereerd dat de jury van de uitverkiezing de Van Gogh route nu uitroept tot Europese fietsroute van 2016. Dit past ook goed in onze ambitie om in 2020 de toonaangevende fietsprovincie in Nederland te zijn.”


"Iconen tonen”
Heleen Huisjes, directeur VisitBrabant: "Met de Van Gogh fietsroute treed je niet alleen in de voetsporen van onze meesterschilder, het is tevens een unieke manier om onze prachtige provincie te ontdekken. Met het omarmen van de Brabantse Iconen zoals Van Gogh zetten we Brabant stevig op de kaart als toeristische bestemming. We zijn dan ook enorm trots op deze titel!"

Werk van Van Gogh in augmented reality bij de fietsroute.


De Van Gogh fietsroute is de opvolger van de Alpe Adria Radweg, die in 2015 de trofee toebedeeld kreeg. Met deze onderscheiding wil de Fiets en Wandelbeurs het fietsen in binnen- en buitenland stimuleren en overheden aanzetten tot het realiseren van fraaie fietsroutes. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 20 februari om 10:15 uur in zaal 3 van de Jaarbeurs in Utrecht. Vervolgens verzorgt de winnaar een presentatie van de route. Bezoekers van de beurs zijn hierbij van harte welkom.
Trefwoorden: fietsen, titel, Europese fietsroute van het jaar, Brabant, marketing, toerisme

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...