Geplaatst op: 15-02-2016

Koning opent overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch

Koning opent overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch
Koning Willem-Alexander bewondert het drieluik De Hooiwagen in de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ samen met Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum. Foto: Marc Bolsius
Vrijdag heeft Koning Willem-Alexander met een symbolische handeling op het voorplein van Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ geopend.

Het bezoek van de Koning begon met een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskathedraal. Van daaruit wandelde Zijne Majesteit vergezeld door een stoet aan bonte Bosch-figuren langs de Parade naar Het Noordbrabants Museum. Met een hooivork in zijn hand schepte de Koning letterlijk een opening in de hedendaagse versie van De Hooiwagen om de ingang van het museum toegankelijk te maken. Vervolgens kreeg de koning een rondleiding langs de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch.
 

Bosch terug in ’s-Hertogenbosch
Vanaf zaterdag 13 februari tot en met 8 mei 2016 is de internationale tentoonstelling open voor het publiek. De tentoonstelling omvat het leeuwendeel van de door Bosch nagelaten schilderijen en tekeningen en is gebaseerd op het meest omvangrijke onderzoek dat ooit naar het oeuvre van Bosch is gedaan: het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’ ’s‑Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd. De tentoonstelling markeert de start van het jaar waarin Den Bosch de 500ste sterfdag van de beroemde schilder eert. In de stad zijn het hele jaar diverse evenementen en andere Brabantse musea haken aan met een zogenaamde Grand Tour.


"Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. Het is een langgekoesterde ambitie om in 2016 het overgrote deel van zijn oeuvre naar zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch te laten terugkeren. Geweldig ook dat een nieuwe generatie kennis kan maken met dit in alle opzichten unieke werk."


Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum


Kaartverkoop zeer succesvol: al meer dan 100.000 entreebewijzen
De kaartverkoop is op 1 december 2015 gestart en verloopt zeer succesvol. Tot nu toe zijn al meer dan 100.000 kaarten verkocht aan geïnteresseerden uit de hele wereld. Hieronder zijn ook 15.000 kaarten gereserveerd voor scholen in Nederland. Tentoonstellingstickets en audiotours zijn via tickets.hnbm.nl te koop. Voor de tentoonstelling gelden zogenaamde ‘time slots’. Er worden 300.000 bezoekers verwacht.


Heremietentriptiek, ca. 1495-1505, Venezia, Gallerie dell’Accademia. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project.

Onmogelijke opgave
Het  idee  voor  deze  expositie  ontstond  al  in  2001.  Na  het  zien  van  de  Bosch-tentoonstelling  in Rotterdam  opperde  de  Bossche  burgemeester  Ton  Rombouts  dat  het  geweldig  zou  zijn  wanneer ’s-Hertogenbosch zijn grootste zoon in 2016, bij gelegenheid van diens 500ste sterfjaar, zou eren met een grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Zijn plan ontmoette aanvankelijk vooral  scepsis:  in  ’s-Hertogenbosch   bevonden   zich   immers   geen   werken   van   Bosch   die   bij onderhandelingen met andere musea als tegenbruikleen konden dienen.

Een bijzonder project
In  2007  echter presenteerdende  Nijmeegse  hoogleraar  kunstgeschiedenis  en  Bosch-specialist  Jos Koldeweij en Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum, een origineel voorstel aan het  Bossche  gemeentebestuur.  Hun  voorstel was om vanuit ’s-Hertogenbosch  te  investeren  in onderzoek en behoud van de artistieke nalatenschap van Jheronimus Bosch –het Bosch Research and Conservation  Project– en  daarmee  collegamusea  over  te  halen  om  mee  te  werken  aan  een tentoonstelling in 2016.

Spectaculaire restauraties
Op  grond  van  zes  jaar  intensief  en  uitgebreid  onderzoek  heeft  het  team  van  experts  van  het  BRCP uiteindelijk 24 schilderijen en 20 tekeningen als eigenhandige werken van Bosch aangemerkt. Op de tentoonstelling zullen daarvan maar liefst 17 schilderijen en 19 tekeningen te zien zijn. Ter voorbereiding op de expositie werden maar liefst negen door Bosch vervaardigde schilderijen gerestaureerd. Deze veelal spectaculaire restauraties vonden vrijwel allemaal plaats met financiële ondersteuning en/of advies van het Bosch Research and Conservation Project(BRCP), daartoe in de gelegenheid gesteld door het Gieskes-Strijbis Fonds en The Getty Foundation.


Jheronimus Bosch, Het Laatste Oordeel, ca. 1495-1505, Brugge, Stad Brugge, Groeningemuseum. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project.
Link: http://www.bosch500.nl/
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, noord-brabant

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...