Geplaatst op: 29-01-2016
Auteur: Marc Gerlings

Op fundamenteel niveau kennis verzamelen in toerisme

Op fundamenteel niveau kennis verzamelen in toerisme
Frank Oostdam. Foto: Monique Kooijmans

Kennis is macht. Veel bedrijven in deze groeisector denken operationeel. Langzaam groeit het besef dat alle stakeholders in de vrijetijdsindustrie baat hebben bij wetenschappelijk onderzoek. Een gesprek met René van der Duim en Frank Oostdam. Frank Oostdam: "Toekomstgerichte bedrijven stellen wetenschappelijk research en development zeer op prijs.”


Waarom heeft de sector diepgaand onderzoek nodig? René van der Duim (Wageningen University), professor en lid van de Centre of Expertise Tourism, Leisure & Hospitality stuurgroep wordt meteen enthousiast over de ontwikkelingen. "CELTH is opgezet voor toegepast onderzoek. Er ontbrak nog een tak en dat is wetenschappelijk onderzoek. Nu is de piramide compleet. Het hele onderwijs in deze sector draagt nu bij aan onderzoek en meer kennis. Sinds twee jaar zijn we in gesprek met ANVR en Reiswerk. Door de samenwerking en de opzet van de onderzoeksagenda vanuit Reiswerk ontstond de aansluiting met wetenschappelijk onderzoek. Drie promovendi, Corné Dijkmans, Pieternel Cremers en Harald Buijtendijk krijgen nu de kans om onderzoek te doen. Zij besteden ongeveer twee tot drie dagen in de week aan onderzoek dat weer teruggesluisd wordt voor projecten in het onderwijs. Dat vinden we bij CELTH belangrijk. Dit past in het bouwwerk van kennis van CELTH en Reiswerk, daarin hebben we elkaar helemaal gevonden. Dit is echt uniek. Ik loop al heel veel jaren mee maar deze constructie is nog niet eerder opgezet in toerisme. Het bedrijfsleven draagt bij aan kennisontwikkeling en samen met Reiswerk en de onderwijsinstellingen aan de financiering van de promovendi. Dit is een goede ontwikkeling want er is een noodzaak om ook op fundamenteel niveau kennis in toerisme te verzamelen. Dit zijn onderwerpen die je niet even in een korte consultancy kunt stoppen en snel kunt toepassen. In andere branches zijn deze onderzoeken heel gewoon en waardevol, zoals in de voedingsindustrie, daar is Wageningen groot mee geworden. Denk aan alle grote bedrijfstakken, daar is fundamentele research en development op gang gekomen. Dit is ook nodig voor toerisme.”


"Deze constructie is nog niet eerder opgezet in toerisme"


Frank Oostdam, directeur brancheorganisatie ANVR: "Als sector hebben we grote behoefte aan kennis omdat we als branche dan aan kunnen geven waar we naartoe gaan. Hierop kan de branche weer beleid maken. Veel wordt geroepen over toerisme maar er is te weinig onderzoek naar uitgaand toerisme. De onderzoeksagenda (Reiswerk), de samenwerking met CELTH geven ook aan dat we verder gaan met de professionalisering van de sector en dan hoor je je ook te baseren op wetenschappelijk onderzoek.”



Frank Oostdam. Foto: Monique Kooijmans.


Hoogleraar

Oostdam: "ANVR en Reiswerk hebben al nauwe contacten met mbo en hbo-onderwijs waar ongelooflijk veel onderzoek wordt gedaan. Maar als brancheorganisatie willen we meer grip krijgen op onderzoek. We weten dat er veel gebeurt maar veel kennis gaat nog buiten ons om. Wetenschappelijk onderzoek is hierin noodzakelijk want dat is het laatste stuk in de piramide van het onderwijs en onderzoek en daarmee is het compleet. We zorgen ervoor dat bij Nyenrode een hoogleraar wordt aangesteld die onderzoek gaat doen naar uitgaand toerisme. Dat vinden we zo belangrijk dat we daar de komende 5 jaar geld instoppen. Het is een positie die wordt ingestoken vanuit de business van toerisme, gericht op uitgaand toerisme. Het contract met Nyenrode is getekend en we zijn nu op zoek naar de juiste persoon. Kennis brengen we ook weer terug naar het bedrijfsleven. Tijdens de tweede vakdag van de Vakantiebeurs, organiseert CELTH samen met ANVR het congres Changes in Tourism. Praktisch onderzoek door hbo-instellingen brengen we dan naar het werkveld.”


"Kennis brengen we ook weer terug naar het bedrijfsleven"


Financiering uit de markt

In het werkveld leeft het beeld dat CELTH een organisatie is die door subsidie overeind blijft. René van der Duim: "Het is een opgave, dat de bijdrage vanuit de maatschappij aan CELTH steeds groter wordt. Het moet uiteindelijk leiden naar een organisatie die zichzelf kan bedruipen. Nu al gaat geen enkel project de deur uit zonder financiering van het bedrijfsleven. Dat is een eis, naast de verbinding met de onderwijsinstellingen. Co-financiering zorgt voor een betere balans en meer focus. Het is een tussenstap naar een situatie waarbij financiering vanuit het ministerie (EZ) wegvalt. Dat zal niet simpel zijn maar alle Centres of Expertise staan voor deze klus. Tot nu toe worden alle doelstellingen in financiering, onder meer door HZ, NHTV, Stenden en Reiswerk voor de Phd’s, behaald.”


René van der Duim.


Snelle zakelijke wereld

Frank Oostdam vult de opgave over kennis verwerven en delen aan: "Gelet op de grote uitdagingen, snelle veranderingen in demografie, it, sociale verhoudingen moet deze sector echt meer kennis verwerven. Alles steeg in toerisme tot ongeveer twintig jaar geleden vanzelf mee zonder dat er veel kennis tegenover stond. Dat is niet meer. Je moet je steeds meer baseren op nieuwe inzichten om een toekomstbestendige sector te zijn.”




Trefwoorden: onderzoek, CELTH, Wageningen, kennis, marketing, reizen, leisure

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...