Geplaatst op: 27-11-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Seizoenswerkers door nieuwe wet in de problemen

Seizoenswerkers door nieuwe wet in de problemen

Er is vandaag veel aandacht in de media voor de problemen van recreatiebedrijven en seizoenswerkers. Als gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid dreigen duizenden seizoenskrachten hun baan te verliezen omdat we wet seizoensmatig werk beperkt tot zes maanden. In de recreatie werken seizoenskrachten meestal acht tot negen maanden. RECRON wil dat de wet wordt aangepast en heeft inmiddels al een aantal Tweede Kamer-leden van VVD en CDA achter zich.


Seizoenswerkers zijn veelal trouwe werknemers die elk jaar weer terugkeren. De tussentijd wordt overbrugd met spaargeld, een winterbaantje of een WW-uitkering. Maar het fenomeen vaste seizoenskrachten dreigt te verdwijnen van de terreinen van veel recreatiebedrijven. Dat blijkt uit het onderzoek van branchevereniging RECRON onder haar leden. Drie op de vier recreatiebedrijven komen in de problemen, omdat vaste seizoenskrachten vanaf dit jaar minimaal zes maanden uit dienst moeten om een contract voor onbepaalde tijd te voorkomen. 70 procent van de recreatieondernemers denkt niet dat zijn seizoenskrachten deze zes maanden zonder problemen kunnen overbruggen: vaste seizoenskrachten zullen hierdoor eerder aanspraak moeten maken op uitkeringen terwijl werkgevers hen juist graag een paar maanden extra in dienst zouden hebben.


Asscher laat seizoenswerkers in de steek

Adri van der Weyde, voorzitter van RECRON stelt in een reactie: "Minister Asscher zegt op te komen voor de fatsoenlijke arbeidsmarkt maar laat seizoenskrachten keihard in de steek. Onbedoeld zorgt dit onderdeel van de Wet werk en zekerheid dat werkgevers en werknemers in de recreatiesector een keuze moeten maken tussen meer werk óf meer zekerheid: als je elk jaar terug wilt keren zal je minder dan 6 maanden kunnen werken. Of: als je toch langer wilt werken is het in veel gevallen niet meer mogelijk om het volgende seizoen terug te keren. Dat was nooit de bedoeling van deze wet.”


Eenvoudige oplossing

Van der Weyde is van mening dat de oplossing voor het oprapen ligt: "Breng de tussenpoos tussen contracten weer terug van 6 maanden naar 3 maanden. Dan wordt het weer mogelijk om een heel seizoen op een recreatiebedrijf te blijven werken. Dat is in het belang van werkgevers, maar ook vooral in het belang van de werknemers”.


Politieke bijval

In de politiek komt steeds meer bijval voor het standpunt van RECRON. "Het biedt geen werk en ook geen zekerheid", stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder vanmorgen in het Algemeen Dagblad.  In diezelfde krant zegt Pieter Heerma van het CDA: "Deze wet leidt in de seizoensarbeid tot het vernietigen van banen en schade voor de economie. Dat kan niet de bedoeling zijn." De PvdA vindt dat het nog te vroeg is om de wet nu al aan te passen en wil het overleg tussen de sociale partners afwachten.
Link: http://www.recron.nl/
Trefwoorden: dagrecreatie, verblijfsrecreatie, ondernemen, personeel, arbeidsmarkt, arbeidsvoorwaarden

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...