Geplaatst op: 09-11-2015
Auteur: Marc Gerlings

Nederland wil een klimaatneutrale wereld

Nederland wil een klimaatneutrale wereld
Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma neemt namens Nederland deel aan de zogenoemde Pre-COP, de laatste voorbereidingen voor de VN Klimaattop COP 21 van 30 november tot en met 11 december 2015 in Parijs. Nederland wil een breed, juridisch bindend klimaatakkoord waarbij snelle uitstootvermindering en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering goed in balans zijn. Het lange termijn doel is het beperken van de wereldwijde opwarming tot maximaal 2 graden Celsius, toewerkend naar een klimaatneutrale wereld. Toerisme heeft door de component vervoer, met name vlieg- en autoverkeer, een stevige bijdrage in de uitstoot.

De wens tot snelle uitstootvermindering en het maximum van 2 graden wereldwijde opwarming staat in een brief die Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer stuurt, waarin ze oproept tot een akkoord dat alle partijen aan boord weet te krijgen.

"Klimaatneutrale wereld”
Dijksma: "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het nieuwe akkoord moet daarom een bindend akkoord voor ieder land zijn, zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden pakken verantwoordelijkheid en dragen naar vermogen bij. Bovendien werken we samen met bedrijven, regio’s, steden en het maatschappelijk middenveld. Dat versterkt het kompas richting een klimaatneutrale wereld.”

Europa 40% daling broeikasgassen in 2030
Het Koninkrijk maakt in Parijs deel uit van de delegatie van de Europese Unie, waarbinnen de EU-lidstaten en de Europese Commissie gezamenlijk onderhandelen. De bijdrage van de EU is een vermindering van broeikasgassen met ten minste 40% in 2030 en met 80 tot 95% in 2050. In de tweede helft van deze eeuw moet de wereld zowel klimaatneutraal als klimaatbestendig zijn.

Exit scheiding
De strikte scheiding tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden klopt niet langer met de mondiale werkelijkheid; er is een meer eigentijdse invulling van het verschil tussen landen nodig om tot een ambitieus akkoord te komen. Ook als alle landen naar vermogen bijdragen moeten deze elkaar kunnen aanspreken op voortgang en verantwoordelijkheden. Het Koninkrijk wil een klimaatakkoord dat de allerarmsten helpt de gevolgen van klimaatverandering te dragen en dat oog heeft voor de bijzonder precaire omstandigheden van kleine, in ontwikkeling zijnde eilandstaten.

Intentie
In aanloop naar de VN Klimaattop hebben al ruim 150 landen hun eigen bijdrage aan de reductie van broeikasgassen ingediend in de vorm van een Intended Nationally Determined Contribution (INDC). Deze landen zijn samen verantwoordelijk voor zo’n 90% van alle uitstoot in de wereld. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de afspraken in het Kyoto Protocol, waarin slechts 37 landen deelnemen die samen goed zijn voor circa 12 % van de wereldwijde emissies.

Grote stappen in Parijs?
Toch is het nog niet voldoende, meldt het Ministerie Infrastructuur en Milieu om het 2-gradendoel te halen en Nederland en de EU blijven er dan ook bij landen die nog geen INDC hebben ingediend op aandringen dit nog voor december te doen. Parijs is weliswaar niet het eindstation, maar van belang om grote stappen te zetten naar het einddoel. Een cyclus waarin partijen iedere 5 jaar hun bijdrage en inspanning evalueren moet het nieuwe klimaatakkoord dynamisch en transparant maken en zorgen voor groeiende ambitie bij alle landen.
Trefwoorden: toerisme, milieu, natuur, opwarming, beleid, reizen

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...