Geplaatst op: 13-10-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nationale Evenementenprijzen uitgereikt in Tilburg

Nationale Evenementenprijzen uitgereikt in Tilburg

Groningen, Deventer, de Nacht van de Kaap, Venlo Stormt en Marco Kadiks gingen gisteren op het Nationaal Congres Evenementen met de Nationale Evenementenprijzen naar huis. Groningen won de award in de categorie steden met meer dan 100.000 inwoners, Deventer voor gemeenten met minder dan 100.000 inwoners, de Nacht van de Kaap werd uitgeroepen tot het beste publieksevenement van 2015, de innovatieprijs ging naar Venlo Stormt en de Lifetime Achiefment Award die maar om het jaar wordt uitgereikt was voor Mario Kadiks van de Rotterdamse Marathon.


Volgens de jury werken evenementen als ‘sociale smeerolie’ binnen gemeenten: evenementen binden gemeenschappen, zo blijkt uit de inzendingen en presentaties. Uit alle inzendingen blijkt dat succesvolle evenementen in gemeenten tot stand komen door samenwerking tussen partners in de stad. De jury maakt al deze vrijwilligers een groot compliment, door hun passie en toewijding kan Nederland met recht een evenementenland worden genoemd.


Groningen beste grote evenementenstad

Genomineerden: Dordrecht, Utrecht, Den Haag, Haarlem en Groningen

In de categorie evenementensteden met meer dan 100.000 inwoners won Groningen maar had de jury het lastig een winnaar aan te wijzen vanwege de hoge kwaliteit van de andere genomineerden Den Haag, Dordrecht, Haarlem en Utrecht. Groningen won omdat het beschikt over sterke evenementen met een herkenbaar profiel, waaronder Noorderzon en Eurosonic Noorderslag maar ook ruimte geeft aan nieuwe evenementen en rondreizende evenementen. Het evenementenbeleid is goed verankerd in het gemeentelijke beleid en de stad heeft een accountmanager evenementen die zorg voor de verbinding met de organisatoren. Groningen heeft met de keuze voor de verbinding tussen kunst en wetenschap een interessant en relatief nieuw thema opgepakt. Bijzonder is de rol die de Grote Markt peelt als ‘huiskamer’ van de stad: de locatie roept een intieme sfeer op, ook bij grootschalige evenementen. Met The Passion in 2014 laat Groningen zien dat de gemeente ook grote evenementen met een landelijk bereik kan hosten. Al eerder was Groningen gaststad voor de 3FM/het Glazen huis en de landelijke intocht van Sinterklaas.


Deventer beste kleine evenementenstad

Genomineerden: Lelystad, Almelo, Deventer, Oost-Gelre en Gouda

In de categorie evenementensteden met minder dan 100.000 inwoners ging Deventer aan de haal met de prijs. De stad greep in het verleden meermaals naast de overwinning en was erg blij met de prijs. De jury noemde Deventer een inspirerend en overtuigend voorbeeld voor andere kleine steden. Goed bezochte en landelijk bekende evenementen als het Dickens Festijn, Deventer op Stelten en de Deventer Boekenmarkt hebben Deventer op de kaart gezet en leveren de stad bovendien veel rendement op. De samenwerkingsconstructie tussen de VVV Deventer en de gemeente werkt goed en zorgt voor continuïteit in het evenementenbeleid. In de historische binnenstad van Deventer fungeren pleinen en monumenten als podium en decor en zijn daarmee nadrukkelijk onderdeel van de evenementen. Bovendien geeft Deventer nieuwe, kleine evenementen de tijd en gelegenheid om in omvang en impact te groeien. De serieuze aandacht voor innovatie en de actieve betrokkenheid van inwoners zorgen ervoor dat evenementen zich verder ontwikkelen en spannend blijven.


Nacht van de Kaap is beste publieksevenement

Genomimeerden: Le Guess Who, Kerstmarkt Dordrecht, Welcome to the Village, Emoves Eindhoven en Nacht van de Kaap

Het Rotterdamse evenement de Nacht van de Kaap is volgens de jury het beste publieksevenement van 2015. Het is een ludiek evenement waar de jury vrolijk van werd. De Nacht van de Kaap koppelt een roemrucht verleden van Katendrecht aan een hippe programmering. Door het evenement tegelijkertijd te organiseren met de Wereldhavendagen is het evenement bovendien slim getimed omdat het zo een mooi alternatief biedt voor mensen die buiten gebaande paden willen treden. Ondanks de relatief beperkte omvang van het evenement (5.000 bezoekers, maximale capaciteit) komt de organisatie met een verrassende programmering op tal van binnen-en buitenlocaties op Katendrecht. De gemiddelde bezoeker is grotendeels Rotterdams en

komt om het heden en verleden van Katendrecht te beleven. De lokale ondernemers maken deel uit van het evenement en krijgen de kans zich te presenteren aan een nieuw publiek. Nacht van de Kaap is een mix van oude glorie en modern hip. Het evenement levert op een creatieve manier een bijdrage aan het opnieuw laden van het merk Katendrecht.


Venlo Stormt wint Innovatieprijs

Genomineerden: Venlo Stormt, Food Unplugged en Muziek op de Dommel

De jury was enorm gecharmeerd van Venlo Stormt dat bewust zonder sponsoring en subsidie een evenement organiseert waar ook mensen met een verstandelijke handicap aan meewerken. VenloStormt is een hindernisstorm loop waarbij deelnemers een parcours door onder meer de binnenstad van Venlo afleggen. Het innovatieve element van VenloStormt zit in de binnenstedelijke locatie en in de financiering van het evenement. De organisatie heeft zichzelf daarbij ook hindernissen gegeven, men doet het bewust zonder sponsors en subsidiegevers. Het evenement is volledig self supporting. Het feit dat men mensen met een verstandelijke beperking hebben laten helpen bij de bouw van de stormbaan vindt de jury bijzonder. De organisatie heeft het stormbaan-concept ook naar een aantal middelbare scholen gebracht en op die manier op eigentijdse wijze scholieren aan het sporten gebracht. De combinatie van een sportevenement met sociale en culturele programma-onderdelen laat disciplines met elkaar versmelten en levert zo vernieuwing op.


Lifetime Achievement Award voor Mario Kadiks

De Lifetime Achievement Award was voor Mario Kadiks, directeur van Golazo/Like2Run en al sinds 1986 betrokken bij de Marathon van Rotterdam. Onder zijn leiding organiseert Like2Run tal van andere loopevenementen in heel Nederland, waaronder de CPC Loop in Den Haag. Ook de marathon van Eindhoven valt onder zijn verantwoordelijkheid als directeur van Golazo Nederland. We hebben hier volgens de jury te maken met een evenementenmaker optima forma. Lees op SPORTNEXT verder over Mario Kadiks.


Vakjury

Het juryberaad voltrok zich mede vanuit de verschillende achtergronden van de vijf juryleden: wetenschap, politiek-bestuurlijk, bedrijfsleven en evenementenorganisatoren. De jury staat onder leiding van Eltje de Klerk; senior adviseur bij BMC en Alpha Adviseurs. Naast De Klerk bestaat de jury uit de volgende leden: Herald van de Bunt; voorzitter Vereniging van EvenementenMakers (V.V.E.M.), Erik Ruts van Sponsorbrein, Joost Carlier, voormalig directeur van LOC7000 en Karoline Wiegerink, Lector City Hospitality & City Marketing Hotelschool The Hague.


Nationaal Congres Evenementen

De Nationale Evenementenprijzen werden uitgereikt tijdens de 2e editie van het Nationaal Congres Evenementen in Tilburg. Het congres stond dit jaar in het teken van ‘Engagement’; het programma bestond onder meer uit de keynote van Jeroen De Schuyteneer, directeur van de Gentse Feesten, een Q&A met de wethouder Evenementen van Tilburg en een paneldiscussie met Denis Doeland (IC&T DDMCA), Joost Heijthuijsen (Incubate) en De Schuyteneer onder leiding van dagvoorzitter Meike de Jong (RTL). Verder bood het NCE 2015 een zevental themasessies over relevante onderwerpen binnen de evenementensector.  Deze week een compleet verslag op het NRIT Media Vrijetijdsplatform. Het NCE 2016 vindt plaats in Utrecht.


Lees het complete juryrapport hier.
Link: http://www.nationaalcongresevenementen.nl/
Trefwoorden: evenementenprijzen, awards

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...