Geplaatst op: 07-09-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Omzet hotels in de plus maar de concurrentie ligt op de loer

Omzet hotels in de plus maar de concurrentie ligt op de loer
Nederlandse hotels hebben een goed halfjaar achter de rug. De omzet steeg het eerste halfjaar van 2015 met vijf procent ten opzichte van eenzelfde periode in 2014. De schrijft het CBS is haar kwartaalmonitor horeca. Volgens ING gaat de concurrentie vanuit de deeleconomie de komende jaren sterk toenemen. Daarvan gaan kleine toeristenhotels in kleine steden behoorlijk last krijgen.


Hotels hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 5,3% meer omzet geboekt dan in die periode een jaar eerder. Al acht kwartalen op rij stijgt de omzet bij hotels. De omzet nam afgelopen kwartaal mede toe door een stijging van het aantal overnachtingen. De hotelsector is door de crisis minder hard getroffen dan andere horecabranches. Hotels moesten alleen in 2009 omzet inleveren, een jaar later ging de omzet weer omhoog. In 2014 werd voor het eerst het omzetniveau van 2008 overtroffen en was de branche qua omzet hersteld. Gemiddeld waren van januari tot en met mei ruim vier op de tien kamers in hotels bezet: 41,6 procent. Een jaar eerder was de bezettingsgraad met 39,8 procent net iets lager.


Figuur 1: Omzetontwikkeling Nederlandse hotels


Bron: CBS


Meer overnachtingen in 2015

De omzet is vooral toegenomen door een stijging van het aantal overnachtingen. In de eerste vijf maanden van dit jaar nam het aantal overnachtingen met ruim 5% toe ten opzichte van een jaar eerder. Vooral buitenlandse toeristen sliepen vaker in hotels: het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen steeg met 6,3%. Bij Nederlandse toeristen was dat 3,7%.


Concurrentie van particuliere verhuurders

Toch liggen er volop bedreigingen voor de hotelsector op de loer. Hoteliers concurreren in toenemende mate met verhuurders van woningen. In hotels worden jaarlijks 30 miljoen nachten doorgebracht en dat aantal groeit licht. Het aantal geboekte nachten via platforms als Airbnb groeit veel sneller. Dat schrijft ING in haar publicatie Hotels en de deeleconomie die schat dat er in 2018 10 miljoen overnachtingen in de deeleconomie worden gerealiseerd. Van de Nederlanders heeft 1% zijn woning al wel eens verhuurd en 6% is hier toe bereid. Ook aan de vraagzijde neemt de bereidheid om van een particulier een kamer te huren toe.

Van de Belgische en Franse toeristen heeft slechts 3% het afgelopen jaar particuliere accommodatie gehuurd, bij Duitsers en Engelsen ligt dit al op 7%. Volgens de bank zijn kleine toeristenhotels in steden vatbaar voor die extra concurrentie. Deze zomer sliepen wereldwijd 17 miljoen mensen in Airbnb-locatie, een record. In 2015 boekte Airbnb in de zomer slechts 47.000 overnachtingen. De reizigers waren gemiddeld 35 jaar oud. Zij waren iets vaker vrouw (54%) dan man. De mensen die hen ontvingen waren volgens Airbnb voornamelijk middenklassegezinnen.


Hotels ondervinden oneerlijke concurrentie door gebrekkige regelgeving en handhaving rondom toeristische verhuur van woningen. Die situatie verandert geleidelijk. Gemeenten en de Belastingdienst maken nadrukkelijker werk van het innen van toeristen- en inkomstenbelasting bij particuliere verhuurders. Het ongelijke speelveld wordt daardoor langzaam geëffend. Tegelijkertijd halen heldere spelregels de verhuur uit het grijze circuit. Dit geeft huurders en verhuurders meer vertrouwen om deel te nemen, waardoor het een nog serieuzere concurrent voor hotels wordt.


Strategische keuze maken

Volgens ING zullen hoteliers om relevant te blijven strategische keuzen moeten maken. Zo kunnen ze het eigen kameraanbod verbreden, partnerships afsluiten of de balans in de hotelexploitatie meer verschuiven van de kamers naar het restaurant, de zalen of andere faciliteiten. Hotels kunnen aanvullende inkomsten halen uit de al aanwezige kennis, faciliteiten en dienstverlening. Bijvoorbeeld door gasten van nabijgelegen particuliere accommodatie gebruik te laten maken van ontbijt, wellness of andere diensten. Of door samen op te trekken met zakelijke aanbieders van alternatieve accommodatie. De kennis bij hotels over gastvrijheid, het managen van boekingen en het optimaliseren van de bezettingsgraad en inkomsten per kamer is daarbij zeer waardevol. De urgentie voor het maken van strategische keuzes is afhankelijk van doelgroep en bereik: voor lang niet iedere hotelgast is een particuliere accommodatie een interessant alternatief. Hotels met veel zakelijke gasten of een hoog aandeel groepsboekingen zijn in eerste instantie minder gevoelig dan hotels die van losse boekingen van leisure gasten afhankelijk zijn.


Figuur 2: Het strategische keuzemenu voor de hotelier

 
Bron: ING

Flinke toename van het aanbod

Ondanks moeilijke economische tijden is het aantal reguliere hotels de afgelopen zeven jaar met ruim 36% toegenomen. De meeste nieuwe hotels zijn kleine bedrijven, zoals bed & breakfasts met maar 1 persoon op de loonlijst. Aan het begin van het derde kwartaal van 2015 waren er 4.000 hotelvestigingen. Particuliere verhuurders zijn daar niet bij inbegrepen. Een jaar eerder waren er 3.900 vestigingen.


In Zeeland staan met 6 vestigingen per 10. 000 inwoners relatief de meeste hotels. Flevoland heeft 1 hotel op 10.000 inwoners. Absoluut gezien steeg het aantal hotelvestigingen sinds 2008 het snelst in Noord-Holland. Die provincie had dit jaar 1.055 hotelvestigingen. Dat zijn er 345 meer dan in 2008.

Link: http://www.cbs.nl/NR/exeres/341BCA1E-FC1E-410B-BFA1-D3AD3DB1C368.htm
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...