Geplaatst op: 31-08-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Goede zomer voor Vlaamse kust

Goede zomer voor Vlaamse kust

Ondernemers aan de Vlaamse kust zijn tevreden over het zomerseizoen. In totaal hebben 7,6 miljoen dag- en verblijfstoeristen een bezoek aan de kust gebracht. De Belgische spoorwegen vervoerden deze zomer 2 miljoen treinreizigers naar en van de kust.  Dat heeft het provinciaal bedrijf voor toerisme, Westtoer, bekend gemaakt. Vorig jaar groeide het aantal overnachtingen aan de Vlaamse kust al met 7%.


"De dynamiek aan de Kust is duidelijk voelbaar. Alle kustgemeenten zorgen voor unieke evenementen. Op vlak van innovatie zijn de nieuwe strandbars een voltreffer. Het toerisme aan de Kust stelt vast dat ook het consumptiegedrag positief evolueert."

Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer


Net zoals vorig jaar waren de zomermaanden juli en augustus typisch Belgisch. Juli kende een warme, zonnige start, maar mooie dagen werden afgewisseld met wisselvalliger weer. Ook augustus begon mooi, maar kende regelmatig minder zonnige dagen.

Telefoniedata
De toerismebarometer met mobiele telefoniedata ontwikkeld door Westtoer, Agentschap Wegen & Verkeer en Proximus toont dat er zelfs zonder grote uitschieter ongeveer 7,6 miljoen toeristen één of meerdere dagen aan de Kust waren in juli en augustus. De topdagen vielen in augustus. Op zondag 2 augustus, het weekend van 8 en 9 augustus en zaterdag 22 augustus waren er per dag telkens tot 470.000 dag- en verblijfstoeristen aan de kust.


Twee miljoen treinreizigers

Bijna 2 miljoen reizigers kozen deze zomer voor de trein om de populairste kuststations aan te doen. Oostende mocht hierbij de meeste treinreizigers ontvangen, gevolgd door Blankenberge. NMBS zette extra treinen in naar de populaire toeristische bestemmingen om deze reizigers comfortabel te vervoeren.


Ondernemers tevreden

Ook bij de ondernemers noteerde Westtoer positieve geluiden. De hotels aan de kust noteren sterke cijfers in beide zomermaanden, met een kleine dip in de tweede helft van augustus. De sector van de vakantiewoningen noteert een behoorlijke zomer, met een status quo tot lichte vooruitgang. Ook de campingsector meldt een sterk seizoen met een gunstige eindbalans. De kustattracties scoren goed tot zeer goed, zowel in de maand juli als in augustus. De attracties bevestigen als een uitstekend alternatief bij minder zonnige dagen.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, kusttoerisme, vlaanderen

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...