Geplaatst op: 29-07-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Dierentuinen best gewaardeerde dagattracties maar Efteling meest besproken dagje uit

Dierentuinen best gewaardeerde dagattracties maar Efteling meest besproken dagje uit

Attractiepark de Efteling is in de media de meest besproken dagattractie en domineert de berichtgeving over dagjes uit. Ondanks het matige weer was het park in het voorjaar goed voor 61.888 vermeldingen in alle media. Die berichten leveren ruim 12 miljoen euro aan PR-waarde op. De meeste positieve berichten kreeg Safaripark Beekse Bergen.


Dat blijkt uit media-onderzoek van Clipit dat zowel on- als offline media monitort voor bedrijven. Het bureau volgde in de maanden april, mei en juni de berichtgeving in alle media rondom de top 25 dagattracties.


Efteling meest besproken

Met meer dan vier miljoen bezoekers is de Efteling de best bezochte dagattractie van ons land. Niet zo verwonderlijk dat het Brabantse attractiepark ook de berichtgeving over dagjes uit domineert. Ondanks het matige weer was het park de afgelopen drie maanden goed voor 61.888 vermeldingen in alle media. Die berichten leveren ruim 12 miljoen euro aan PR-waarde op. Het meest besproken onderwerp van de afgelopen maanden was de nieuwe attractie Baron 1898, die 1 juli opende. Om bezoekers warm te maken voor deze nieuwe achtbaan gaf de Efteling onder meer beelden vrij van de eerste testrit. Goed voor veel publiciteit, maar op het gebied van PR-waarde wordt Baron 1898 verslagen door Peter Jan Rens die aankondigde graag in de Efteling te willen trouwen; die mededeling is verantwoordelijk voor de meest lucratieve dag wat PR-waarde betreft.


Rijksmuseum weet relatief veel PR-waarde te genereren

In aantal bezoekers wordt De Efteling op de voet gevolgd door het Rijksmuseum, zo blijkt uit gegevens van het NBTC. Ook in media aandacht is het museum de tweede dagattractie van ons land (34.453 berichten). Op 16 en 17 mei staat het Rijks volop in de belangstelling. Eerst wordt bekend dat het museum is uitgeroepen tot Europees Museum van het Jaar, een dag later volgt het nieuws dat de tentoonstelling Late Rembrandt goed is voor een bezoekersrecord. Het verschil met de Efteling in aantal berichten is groot, maar de twee liggen dichter bij elkaar in PR-waarde. Het Rijksmuseum (9,9 miljoen euro PR-waarde) weet dus een relatief grote impact te genereren. Op radio en TV is het Rijksmuseum zelfs de meest genoemde dagattractie.


Keukenhof scoort ook goed

Achter de giganten Efteling en Rijksmuseum is de Keukenhof de verrassende nummer drie in media aandacht. Indrukwekkend omdat de Keukenhof haar deuren halverwege de periode van dit onderzoek al sloot. Daarnaast is de Keukenhof ook het meest positief (84%) besproken dagje uit van de vijf meest besproken dagattracties, met een piek in het aantal positieve berichten op Moederdag.


Beekse Bergen meest positief in het nieuws

Het meest positief zijn we over Safaripark de Beekse Bergen, met maar liefst 94% positieve berichten. Het Safaripark dankt de koppositie aan een geboortegolf met onder meer twee jachtluipaarden en zes blauwe gnoes. Vier andere dierentuinen maken de top vijf compleet. Nummer twee Ouwehands toont zich niet bepaald ouderwets met actief social media beleid; mensen die hun bezoekje melden op Facebook of Twitter worden door Ouwehands hartelijk digitaal ontvangen. Dierenpark Emmen, de nummer drie, viert het tachtig jarig bestaan met een gratis ontbijt bij aankoop van kaartjes; een actie die online in de smaak valt.


Waterleidingduinen veel negatief in het nieuws

Over alle 25 partijen verschenen meer positieve dan negatieve berichten. De Amsterdamse Waterleidingduinen komen het minst positief (46% negatief) in het nieuws. Daar moeten mogelijk duizend herten afgeschoten worden, omdat de populatie te groot is geworden voor het gebied. Die discussie zorgt voor veel negatieve berichten, met name op social media.


Link: https://www.clipit.nl/
Topics:Marketing
Trefwoorden: marketing, mediawaarde, sentiment

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...