Geplaatst op: 26-05-2015
Auteur: Marc Gerlings

Nederlands consortium maakt Beijing tot fietsstad

Nederlands consortium maakt Beijing tot fietsstad
Foto: Royal Haskoning DHV.

Een samenwerking van Nederlandse adviesbureaus gaf de Chinese hoofdstad een beleidsplan om fietsers meer infrastructuur te bieden. Het bestuur heeft ambitieuze ambities om de fiets voorrang te geven waardoor de stad een sprong vooruit maakt in duurzaamheid.

Een team van consultants van Ecofys, Royal Haskoning DHV en de China Academy of Transportation Sciences (CATS) presenteerde op 25 mei 2015 het beleidsplan ‘Beijing Bicycle Strategy and Policy’ aan bestuurders en ambtenaren van de gemeente Beijing. Het plan heeft tot doel het gebruik van de fiets in de stad te stimuleren. Het door de Asian Development Bank geïnitieerde en gefinancierde project moet een bijdrage leveren aan duurzamere mobiliteit in de metropool.

Dramatische dalingen aantal fietsers
Door een grotere autodichtheid kampt Beijing met toenemende verkeersopstoppingen. Dit leidt onder meer tot langere reistijden, economische schade en luchtverontreiniging. Tegelijkertijd neemt het aantal fietsers in de stad dramatisch af: van 63% in 1986 tot 14% in 2012, een cijfer dat nog steeds terugloopt.

2020: 20% fietsers
Ki-Joon Kim, Senior Transport Specialist van de Asian Development Bank: "Fietsen kan een substantiële bijdrage leveren aan een duurzame verkeerssituatie in Beijing. De gemeente Beijing onderkent dit en heeft zich in de stedelijke masterplanning ten doel gesteld dat minimaal 20% van het verkeer in 2020 uit fietsers bestaat.”

Wim van der Wijk, teamleider en specialist stedelijke (fiets)mobiliteit van Royal HaskoningDHV: "Met dit fietsbeleidsplan kan Beijing een gezonde en fietsvriendelijke stad worden voor zijn ruim 20 miljoen inwoners.”

Het afgelopen jaar onderzocht het Ecofys-Royal HaskoningDHV-CATS-team de huidige verkeerssituatie in Beijing en de oorzaken van de vermindering van het aantal fietsers. Het team ontwikkelde een strategie om de tendens om te buigen en legde aanbevelingen voor aan de Asian Development Bank en de gemeente Beijing.

Fietsen delen
"Volgens onze visie moet Beijing goede fietsroutes en fietsstallingen krijgen, het openbare deelfietssysteem verbeteren en uitbreiden, stedelijke functies meer mengen zodat reisbestemmingen binnen fietsafstand komen en fietsen integreren in een hoogwaardig openbaarvervoersysteem”, aldus Van der Wijk. "En waarschijnlijk het belangrijkste: er moet een institutioneel kader komen waarin fietsen een integraal onderdeel vormt van de stedelijke verkeersplanning, waarbij gezaghebbende politici en ambtenaren fietsen met overtuiging promoten. Dit vereist een cultuurverandering binnen de beleidsbepalende instellingen.”

Gedragsverandering over status
Voor de inwoners van Beijing is fietsen geen optie voor dagelijks gebruik en velen zien de auto als statussymbool. Het is een grote uitdaging om deze mentaliteit om te buigen. "Om een positieve en aantrekkelijke fietscultuur te creëren, leggen we de gemeente Beijing een breed scala aanbevelingen en acties voor, waaruit zij kunnen kiezen”, aldus Maarten Neelis, regiomanager voor Ecofys in China.

Er is in het project ook een toolkit ontwikkeld waarmee andere grote steden in Azië en Oceanië hun eigen fietsbeleid kunnen ontwikkelen. Deze toolkit is straks voor iedereen beschikbaar bij de Asian Development Bank.

Het strategisch fietsbeleid voor Beijing is op 25 mei door Wim van der Wijk gepresenteerd aan de betreffende ambtenaren tijdens het Beijing Bicycle Seminar op de Nederlandse ambassade in Beijing. "De gemeente zal alle zeilen moeten bijzetten om zijn eigen doelstelling van 20% fietsers in 2020 te behalen. Dit plan zal hen hier zeker bij helpen en maakt van Beijing een gezondere stad,” zo besluit Kim.

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...