Geplaatst op: 26-05-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Sterke vraag naar recreatiewoningen als belegging

Sterke vraag naar recreatiewoningen als belegging

Er komen steeds meer recreatiewoningen in Nederland. Het bezit is ondanks de crisis van 2008 de afgelopen tien jaar met 15% toegenomen. Vorig jaar zijn circa 1.100 nieuwe recreatiewoningen gerealiseerd, met name aan de kust. De prijzen voor bestaande recreatiewoningen staan evenwel sterk onder druk. Bovendien is de verkooptijd opgelopen tot 535 dagen. De regionale verschillen zijn groot waarbij de toeristische aantrekkelijkheid van de regio en de nabijheid van stedelijke concentraties een grote rol spelen. Dat heeft NVM door Bureau Stedelijke Planning laten onderzoeken.


Op dit moment zijn er weer veel plannen voor nieuwe recreatiewoningen. De markt is ook gunstig omdat veel eigenaren de recreatiewoning ook inzetten als belegging. Daarmee is het belangrijk dat de recreatiewoning in een toeristisch aantrekkelijk gebied is gesitueerd omdat voor een goed rendement een hoge bezettingsgraad noodzakelijk is. De tweedeling die de onderzoekers dan ook constateren tussen verschillende regio's en vakantieparken is dan ook scherp. In minder toeristische regio's en slecht renderende parken staan veel woningen te koop en zijn de prijzen scherp gedaald.


"De toegenomen vraag naar recreatiewoningen is een zeer positieve ontwikkeling. Het geeft aan dat consumenten ook op deze markt meer vertrouwen krijgen. Dit geeft de burger moed”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Met name nieuwe recreatiewoningen zijn bij de consumenten in trek. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen veel beter dan de verouderde voorraad.”


Veel nieuwe recreatiewoningen in 2014 gerealiseerd

Vorig jaar zijn in Nederland circa 1.100 recreatiewoningen gerealiseerd. Dit betekent een forse toename ten opzichte van 2012 toen nog maar 400 woningen werden gerealiseerd. Wel ligt dit aantal nog onder het 10-jarig gemiddelde van 1.500 woningen per jaar. De toename is een gevolg van het aantrekken van de vraag. Dit is mede een gevolg van de lage rentestand waardoor de recreatiewoning als belegging weer wint aan populariteit. Ook lijkt de vraag vanuit het buitenland, met name Duitsland, weer aan te trekken. De onderzoekers constateren dat nieuwbouw recreatiewoningen beter verkopen dan bestaand aanbod.


Zeeland favoriet

De nieuwbouw concentreert zich vooral in de regio’s met een grote toeristische aantrekkingskracht, met name de kustgebieden. Bijna de helft van de gerealiseerde woningen staat in Zeeland. Deze provincie blijft zeer populair voor de ontwikkeling van vakantieparken. Hoewel de vraag op de Waddeneilanden zeer groot is, kan de voorraad slechts beperkt toenemen door de beperkte ruimte en de limiet die gesteld wordt aan het aantal eenheden op de eilanden. Op enige afstand van Zeeland volgen de Veluwe, de Kustgebieden van Noord- en Zuid-Holland, Limburg en Flevoland met ongeveer 100 woningen per regio.


Figuur 1: Toename voorraad recreatiewoningen in de periode mei 2014 tot april 2015


Duizenden recreatiewoningen in de pijplijn

Er zitten nu nog 6.500 tot 7.000 recreatiewoningen in de pijplijn, daarvan is 40% daadwerkelijk in uitvoering. Dat is hoog want een jaar eerder was nog maar 10% van de plancapaciteit daadwerkelijk in uitvoering. Door het grote aantal gerealiseerde recreatiewoningen is de plancapaciteit het afgelopen jaar wel afgenomen. Naast Zeeland kent ook Noord-Brabant een groot aantal plannen. In die laatste provincie stokt de realisatie omdat de vraag tegenvalt en omdat door gerechtelijke procedures een aantal plannen is vertraagd. Het aantal plannen is afgenomen van 80 naar iets meer dan 70 vakantieparken. De gemiddelde omvang van de plannen is vrijwel gelijk gebleven.


Figuur 2: Plancapaciteit recreatiewoningen per regio, 2015


Minder bestaande woningen aangeboden

Op de grootste tien websites met aanbod aan recreatiewoningen in Nederland stonden op 1 januari 2015 circa 8.200 recreatiewoningen, 2% minder ten opzichte van medio 2014. Er zijn echter grote regionale verschillen. In Drenthe en het Kustgebied Noord-Holland is het aanbod met 20% tot 30% toegenomen. Het aanbod nam vooral af in Zeeland en Brabant (-5%). Dit betekent dat er in Zeeland, ondanks de grote aantallen opgeleverde nieuwbouwwoningen ook veel recreatiewoningen zijn verkocht.


Vraagprijzen voor bestaande recreatiewoning in de plus

Voor een bestaande recreatiewoning werd op 1 januari 2015 gemiddeld € 171.000,- gevraagd, ten opzichte van een jaar eerder een stijging van 2%. De prijsniveaus liggen nog wel behoorlijk lager dan voor de crisis. Ten opzichte van 2006 zijn de prijzen gemiddeld 37.000 euro lager (-18%). De vraagprijs is het hoogst op de Waddeneilanden en in Zeeland. Daar stegen de prijzen met respectievelijk 3% en 8%. Vooral in perifeer gelegen regio's in Brabant, Limburg en Drenthe liggen de prijzen relatief laag en daalden het afgelopen jaar de prijzen.


Daadwerkelijke transactieprijzen fors lager

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de daadwerkelijke transactieprijzen en die daalden het afgelopen jaar met 6%. Het aantal transacties dat het Kadaster registreerde lag met 1.750 transacties in 2014 gelijk aan dat in 2013. De gemiddelde transactieprijs lag in 2014 op € 125.500. De gemiddelde transactieprijs van door NVM-makelaars verkochte woningen lag in 2014 met bijna €

148.500 hoger.


Figuur 3: Gemiddelde verkoopprijs per regio volgens Kadaster, 2014


Duurste recreatiewoningen op Waddeneilanden

De Waddeneilanden kenden met gemiddeld € 278.000 de hoogste verkoopprijzen in 2014 (bron Kadaster, april 2015). Ten opzichte van 2013 lagen de prijzen in 2014 3% hoger. De hoge prijzen komen hier voort door een combinatie van een grote vraag en een beperkt aanbod. De verkoopprijzen zijn sterk gestegen in de regio’s Flevoland (+42%), Twente en Salland (+14%) en Limburg (+9%). Dalingen van de verkoopprijzen vonden plaats in het Kustgebied Noord-Holland (-45%), Veluwe en Utrechtse Heuvelrug (-23%) en Drenthe (-6%).


Woningen staan steeds langer te koop

Ook de verkooptijden zijn in 2014 met 20% toegenomen tot gemiddeld 535 dagen. Dit duidt op een verslechtering van de markt, waarschijnlijk door verouderd aanbod. Ook in regio's met veel nieuwbouw loopt de verkoop van bestaande woningen een stuk minder. De gemiddelde verkooptijd in Nederland is sinds 2008 met circa 65% toegenomen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek rond de verouderde voorraad. Dit blijkt onder andere in het kustgebied Zuid-Holland waar de verkooptijd fors gestegen (+128 procent) is. Volgens makelaars gaat het hier om een sterk verouderde voorraad. Bovendien heeft de concurrentie van nieuwbouw in Zeeland effect op de vraag. Onder meer in Noord-Holland en Zeeland daalden de verkooptijden.


Figuur 4: Gemiddelde verkooptijd per regio in 2008, 2014 en 2015 volgens registratie NVM


Grote regionale verschillen

Het grootste aantal woningen dat momenteel te koop staat bij NVM-makelaars bevindt zich net als medio 2014 in de regio Veluwe/Utrechtse Heuvelrug en Drenthe. Ook in de regio Achterhoek staat relatief veel te koop (bijna 6% van de voorraad). In de regio’s aan de zee (kust Noord- en Zuid-Holland en Zeeland) staat slechts ca. 2% van de voorraad te koop en in Limburg 1%. Vooral in Drenthe (+21%) en het Kustgebied Zuid-Holland (+28%) is het aanbod toegenomen ten opzichte van medio 2014. Vooral in Zeeland en Brabant nam het aanbod af (-5%).


Conclusie

De afzetmogelijkheid van recreatiewoningen is sterk gerelateerd aan de bezettingsgraden in de verhuur. Deze zijn weer afhankelijk van diverse factoren zoals de toeristische aantrekkelijkheid van de regio en de nabijheid van stedelijke concentraties. Op de Nederlandse markt voor recreatiewoningen worden de verschillen tussen regio’s groter. Het marktperspectief voor de verkoop van recreatiewoningen is na jaren van crisis positief in de toeristisch sterke regio’s (met

name de kustgebieden). De lage rentestand draagt hier in sterke mate aan bij en lokale banken zijn steeds meer bereid om te financieren op goede locaties. Ook is er weer interesse vanuit het buitenland, met name Duitsland. In de overige regio’s is het marktperspectief voor de koopmarkt onzeker en sterk afhankelijk van de aanpak van het verouderde deel van de bestaande voorraad. Daarnaast is het overheidsbeleid ten aanzien van bijvoorbeeld permanente bewoning of de toeristische marketing van de regio van invloed.


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, recreatiewoningen, bungalowparken

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...