Geplaatst op: 22-05-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Dark Tourism, de dood achterna

Dark Tourism, de dood achterna

Deze week verschijnt bij NRIT Media het boek Dark tourism, de dood achterna van auteur Karel Werdler. Dark Tourism, de dood achterna gaat over reizen naar plaatsen die in de ruimste zin des woords met de dood in verband kunnen worden gebracht.


Werdler was vele jaren werkzaam voor binnen- en buitenlandse reisorganisaties en is inmiddels al weer geruime tijd actief in het toeristisch HBO. Op dit moment is hij verbonden als docent en onderzoeker aan Hogeschool Inholland in Diemen en verzorgt hij ook gastcolleges in o.m. Londen, Barcelona en Kigali. Tijdens zijn werk in het toerisme werd de auteur, vaak tot zijn eigen verbazing, geconfronteerd met situaties waarin de dood of de omgang daarmee tot de lokale bezienswaardigheden werd gerekend. Van de graven van internationale beroemdheden in Parijs, de vernietigingskampen van de Tweede Wereldoorlog, de tentoonstelling Bodies in de Beurs van Berlage tot de Killing Fields in Cambodja.


Stormachtige ontwikkeling

Het toerisme heeft zich de afgelopen decennia stormachtig ontwikkeld en inmiddels zijn er jaarlijks meer dan een miljard mensen op reis. Die zoeken vaak de zon of het strand op, maar hebben ook belangstelling voor kunst of cultuur, traditionele gebruiken, historische overblijfselen, landschappen of bijzondere dieren. Dit boek behandelt een thema dat in iedere cultuur aanwezig is en al geruime tijd het onderwerp van toeristisch bezoek: de dood of liever bezienswaardigheden en toeristische attracties die daarmee nadrukkelijk te maken hebben.


Dood en toerisme lijken zo op het eerste gezicht niet meteen een voor de hand liggende combinatie. De eerste wordt meestal in verband gebracht met verdriet en rouw en het tweede fenomeen juist met plezier en ontspanning. Toch zijn er de afgelopen jaren alleen al in Nederland volop momenten geweest waarop beide een soort verbintenis leken aan te gaan en de dood of daaraan gerelateerde verschijnselen het object waren van bezichtiging en zelfs toeristisch bezoek. Zo trok in 2006 de tentoonstelling ‘Bodies’ in de Beurs van Berlage met een expositie van geprepareerde mensenlichamen meer dan 300.000 bezoekers en werd een jaar later onder grote belangstelling een museum gewijd aan funeraire cultuur geopend op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.


Dark tourism heeft lange voorgeschiedenis

Bij nadere beschouwing bleek het fenomeen niet recent te zijn, maar juist een lange voorgeschiedenis te kennen. Dit riep dan ook opnieuw vragen op. zoeken wij als toeristen steeds nieuwe vormen van attracties, ook als ze morbide zijn? Of zijn we als mens op zoek naar voorbeelden van de eindigheid van het bestaan? Of willen we juist datgene zien waarvoor we angst koesteren? Alles bij elkaar geen eenvoudige vragen om te beantwoorden. Het toerisme pretendeert ook niet de antwoorden te kunnen geven, maar als industrie ziet men vaak genoeg mogelijkheden om het aanbod ter plaatse, ook als dat morbide is, als (onderdeel van het toeristisch) product in de markt te zetten. Daarmee is zeker niet iedereen gelukkig en daarbij kunnen er vragen gesteld worden over de ethische aspecten. Feit blijft echter dat een bezoek aan een dergelijke locatie voor iedereen een andere betekenis zou kunnen hebben. Een echte Elvis-fan zal toch met een ander gevoel bij diens graf op Graceland staan dan een neutrale Amerika-toerist.


Duistere bezienswaardigheden zijn kortom overal en fascineren veel mensen. 'Dark tourism, de dood achterna' is geen reisgids en ook geen wetenschappelijke verhandeling, maar het wil inspiratie geven om deze bijzondere plekken te bezoeken, of om daar onderzoek naar te doen. De dood is geen attractie, maar wel universeel en vaak vreemd of beangstigend, en zoals zal blijken maar al te vaak het object van onze toeristische fascinatie.


Over de auteur:

Karel Werdler is manager externe relaties en senior lecturer bij Hogeschool Inholland en Fellow bij het Institute of Dark Tourism Research (IDTR) van Central Lancashire University. Hij zit in de afsluitende fase van zijn promotietraject op het onderwerp Dark Tourism.


Bestelinformatie:

Dark Tourism, de dood achterna is voor € 24,95 verkrijgbaar in de store op www.nritmedia.nl

Titel: Dark Tourism, de dood achterna

Auteur: Karel Werdler

Uitgever: NRIT Media

ISBN: 978-90-5472-314-1

Prijs: € 24,95

Topics:Toerisme
Trefwoorden: dark tourism

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...