Geplaatst op: 07-04-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Fietsknooppuntensysteem Zeeland geheel herzien

Fietsknooppuntensysteem Zeeland geheel herzien

Tweede Paasdag hebben gedeputeerde Carla Schönknecht, Waterschapsbestuurder Sophie van ‘t Westeinde, dijkgraaf Toine Poppelaars en VVV Zeeland directeur Patrick Polie het vernieuwde Fietsknooppuntensysteem officieel in gebruik genomen. Dit deden zij tijdens een fietstocht langs de nieuwe knooppuntenbordjes in de omgeving van Wemeldinge. Hiermee is het fietsseizoen 2015 officieel geopend.


De afgelopen wintermaanden is het fietsknooppuntensysteem op de schop gegaan. Het netwerk is uitgebreid, de bordjes zijn vervangen er zijn knooppunten bijgekomen en er is een nieuw type fietsroute toegevoegd waardoor fietsers kunnen kiezen om in of uit de wind te fietsen. Omdat ook de nummering is gewijzigd, zijn de oude kaarten niet meer bruikbaar. Deze kunnen wel worden ingeruild voor € 1,- bij aankoop van een nieuwe kaart. Nog niet in heel Zeeland zijn de routes gereed, met name in Zeeuws Vlaanderen wordt de komende weken nog gewerkt en de puntjes op de i gezet.


In de wind - uit de wind

De herziening van het fietsknooppuntensysteem (FIKS) is uitgevoerd zodat het Zeeuwse landschap nog meer beleefd kan worden tijdens het fietsen. Zo kan je met het vernieuwde netwerk op nog meer plaatsen buitendijks fietsen en kan je er bovendien voor kiezen om ‘in de wind of uit de wind’ te fietsen. Met een fikse tegenwind is het prettig om in de luwte van de dijk een binnendijks traject te kiezen, terwijl een lekkere wind in de rug zorgt voor ideale omstandigheden om een buitendijks traject te nemen. Op verschillende keuzepunten (met name langs de Westerschelde) worden de speciale routeborden geplaatst. Een bol staande windvaan op het bord verwijst de fietser naar een buitendijks traject, een slap hangende windvaan naar een binnendijks traject. ¨Met de toevoeging van deze unieke manier van fietsen moeten we er nu toch in slagen om dé fietsprovincie van Nederland te worden¨; aldus Carla Schönknecht.


Zorgvuldige keuze buitendijkse trajecten

Op veel meer plaatsen dan voorheen kunnen fietsers kiezen voor een buitendijks traject. De keuze voor deze trajecten is in nauw overleg bepaald met Provincie, Waterschap en Rijkswaterstaat. Om op sommige plekken de natuur en vogels alle rust en ruimte te geven, zijn mooie routes door het achterland opgenomen in het nieuwe netwerk en wordt op deze manier de natuur aan de waterkant met rust gelaten.


Nieuw kaartmateriaal

Het aanleggen van nieuwe knooppunten betekent ook dat het bestaande kaartmateriaal en alle daarbij behorende routes niet meer bruikbaar zijn. Voor de regio’s Noord, Midden en Zuid Zeeland zijn 3 nieuwe overzichtskaarten verschenen welke vanaf heden verkrijgbaar zijn bij de VVV’s in Zeeland en via de webshop www.zeelandshop.com.


Kortingsacties

Voor de opening van het fietsseizoen heeft de VVV Zeeland een tweetal kortingsacties;


Kortingsactie: FIKS-kaart i.c.m. de Zeelandpas: Bij aankoop van een ZeelandPas én een FIKS-kaart ontvang je in totaal € 2,50 korting op het aankoopbedrag (€ 6,50 i.p.v. € 9,00). Geldig van 3 april - 1 juni in alle Zeeuwse VVV's of via zeelandshop.com.


Inruilactie: je oude kaart is een euro waard: Tegen inlevering van je oude kaart ontvang je € 1,00 korting op een nieuwe FIKS-kaart Zeeland Noord / Midden / Zuid. Dit geldt voor alle kaarten van het fietsknooppuntensysteem Zeeland. Deze acties zijn geldig in alle Zeeuwse VVV's en niet geldig bij inruil van themaroutes of algemene fietskaarten (zonder fietsknooppunten). Alleen geldig in de periode 3 april tot 1 juni 2015.


Financiering

De herziening van het fietsknooppuntensysteem Zeeland kon gerealiseerd worden dankzij een bijdrage van de Provincie Zeeland, Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat.

Trefwoorden: dagrecreatie. fietsen, fietsroutenetwerken

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...