Geplaatst op: 23-02-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Slimme mix van maatregelen moet Lauwersmeer aantrekkelijker maken

Slimme mix van maatregelen moet Lauwersmeer aantrekkelijker maken

De provincies Groningen en Fryslân willen de recreatieve beleving van het Lauwersmeer vergroten. Daarom steken ze elk een miljoen euro in de eerste fase van het project Rondje Lauwersmeer. Verder moet het Lauwersmeer het internationale predikaat Dark Sky Park krijgen en een Vogeluniversiteit. Een festival moet het gebied in de schijnwerpers zetten.


Het project 'Rondje Lauwersmeer, beleef het Lauwersmeer' is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014-2018, dat door de Stuurgroep Lauwersmeer is vastgesteld. Het Rondje Lauwersmeer is bedoeld om bezoekers het Lauwersmeer te voet, op de fiets of met de boot te laten ontdekken. De totale kosten van alle maatregelen en voorzieningen voor het Rondje Lauwersmeer zijn begroot op ongeveer 5,5 miljoen euro.


Uitzichttoren

In het project worden langs de randen van het Lauwersmeer allerlei voorzieningen aangelegd, zodat het Nationaal Park Lauwersmeer beter te verkennen is. Zo worden er steigers aangelegd voor watersporters en vissers en komen er nieuwe fiets-en wandelpaden. Om het gebied vanaf de randen beter te kunnen bekijken komen er uitzichtheuvels en een uitzichttoren. Het buitendijkse gebied van Zoutkamp wordt beter ontsloten voor zowel de lokale bevolking als voor bezoekers.


Toeristische Overstap Punten

Op vijf plaatsen rond het Lauwersmeer komen zogeheten Toeristische Overstap Punten (TOP’s): parkeervoorzieningen waar de bezoeker kan starten met fietsen en wandelen en waar informatie over het gebied te vinden is. Ook wordt het aantal informatie- en routeborden langs het Lauwersmeer teruggebracht. Het doel is om het Nationaal Park beter herkenbaar en zichtbaar te maken.


Dark Sky Park

Een ander project uit het Uitvoeringsprogramma moet ervoor zorgen dat het Nationaal Park Lauwersmeer het internationaal predicaat van Dark Sky Park krijgt. Daarmee richt het park zich op een nieuwe groep bezoekers. Mensen die de echte duisternis willen beleven kunnen dat straks doen in het Lauwersmeergebied. Op dit moment wordt er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.


Vogeluniversiteit

Verder is er een plan om een Vogeluniversiteit op te richten, als onderdeel van het Activiteitencentrum de Bosschuur van Staatsbosbeheer. De universiteit is een versterking voor de publieks- en educatieve functie van de Bosschuur. De Stuurgroep Lauwersmeer investeert 130.000 euro in dit project.


TREK-festival

Ook ondersteunt de Stuurgroep Lauwersmeer het TREK-festival met een bijdrage van 10.000 euro. Dit festival wordt in nauwe samenwerking met de ondernemers in en rond het Lauwersmeer georganiseerd in het weekend van 28 en 29 maart.

Topics:Natuur
Trefwoorden: natuurgebieden, nationale landschappen, nationale parken, dagrecreatie, natuurbeleving, groningen, drenthe

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...