Geplaatst op: 19-02-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Libéma neemt drie dierenparken van Zodiac Zoos over

De Wissel moet sluiten

Libéma neemt drie dierenparken van Zodiac Zoos over

Libéma is de nieuwe eigenaar van de drie dierentuinen uit het faillissement van Zodiac Zoos: Zoo Parc Overloon, Dierenpark Wissel in Epe en AquaZoo in Leeuwarden.


Voor wat betreft AquaZoo in Leeuwarden en Zoo Parc Overloon ziet Libéma goede kansen voor een gezonde bedrijfsvoering. "Het grootste deel van het medewerkersbestand wordt door ons overgenomen. Binnenkort zullen we onze plannen verder ontvouwen. Op deze locaties gaan we ook het nodige investeren”, aldus Sjors van den Boogaart, Divisiedirecteur Attractie en Vakantieparken bij Libéma. AquaZoo is al eerder in handen van Libéma geweest maar het bedrijf verkocht het park in 2002 aan ZodiacZoo.


Dierenpark Wissel

Voor de Wissel ziet Libéma als dierenpark geen toekomst. Enerzijds omdat er onvoldoende uitbreidingsmogelijkheid is; anderzijds omdat de omvang en kwaliteit van de dierenverblijven ontoereikend zijn. Het park is daarom vanaf heden gesloten voor bezoekers. "Heel jammer, maar een gezonde exploitatie van een dierenpark is op deze locatie in onze ogen niet haalbaar. Wij beraden ons nog op andere plannen voor Wissel. De dieren worden herplaatst via het Europese netwerk van samenwerkende dierentuinen”, aldus Van den Boogaart.


NVD blij met overname

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is blij met de overname van de drie parken van Zodiac Zoos door Libéma. Woensdag werd bekend dat Dierenpark Wissel (Epe), ZooParc Overloon (Overloon) en Aqua Zoo Friesland (Leeuwarden) per direct overgenomen zijn door Libéma. Dierenpark Wissel wordt door hen gesloten, de andere twee worden verder ontwikkeld. De NVD is verheugd dat een professionele partij deze parken overneemt en Zoo Parc Overloon en Aqua Zoo Friesland op een hoger niveau wil brengen. Marielle van Aggelen, directeur van de NVD: "Libema beheert met Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk in Nuenen bij Eindhoven reeds langere tijd twee professionele dierentuinen. We hebben er alle vertrouwen in dat ze in korte tijd deze twee nieuwe parken tot hetzelfde niveau weten op te tillen." De NVD heeft begrip voor het besluit van Libéma om Dierenpark  Wissel in Epe te sluiten; er waren daar te weinig mogelijkheden om het park goed te ontwikkelen.


Wat te doen met entreetickets/kortingsbonnen?

Consumenten die nog in het bezit zijn van entreekaarten voor Zoo Parc Overloon en AquaZoo uit de tijd van Zodiac Zoos kunnen die nog tot eind april gebruiken. Daarnaast zijn ook alle lopende kortingsbonnen en acties nog tot en met 31 april 2015 geldig. Van den Boogaart licht toe: "Zo willen we bezoekers van Zoopark Overloon en AquaZoo tegemoet komen en hen niet de dupe laten worden van het faillissement van Zodiac. Ook de bezoekers van Dierenpark Wissel vergeten we niet. Entreetickets en kortingsbonnen van Dierenpark Wissel blijven tot 31 april 2015 ook geldig voor Overloon en AquaZoo.” Meer informatie is te vinden op www.libema.nl.


Libéma

Libéma heeft een goede naam in de dierentuinwereld door de jarenlange succesvolle exploitatie van Safaripark Beekse Bergen en Dierenrijk. Safaripark Beekse Bergen werd in zowel 2013 als 2014 bovendien uitgeroepen tot ‘Beste dierentuin van Nederland’ door de bezoekers van beoordelingsite Zoover. Dierenrijk eindigde in 2014 op de tweede plaats bij die verkiezing. 

Aan de andere kant heeft Libéma in de sector wel de naam van een bedrijf dat attractieparken van de hand doet zodra de bijdrage van de overheid stopt. Zo staakte Libéma de exploitatie van Ecodrome, Aqualutra en Cape Holland nadat met de overheid geen overeenstemming kon worden bereikt over een nieuwe financiële bijdrage. Ten faveure van Libéma moet  wel worden gesteld dat zij vaak kansen zien in kleinere attractieparken en bereid zijn een risico te lopen.

Trefwoorden: attractieparken, dierentuinen

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...