Geplaatst op: 29-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Fors meer bezoek aan musea en herinneringscentra Tweede Wereldoorlog

Fors meer bezoek aan musea en herinneringscentra Tweede Wereldoorlog

De Nederlandse musea en herinneringscentra gericht op de periode 1940-1945, hebben in

2014 weer meer bezoekers ontvangen dan het jaar daarvoor. Daarmee werd voor het eerst de grens van één miljoen bezoekers aan deze instellingen gepasseerd.


Bij de dertien instellingen die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 (SMH 40-45) werden in 2014 1.027.600 bezoeken geteld, 14% meer dan in 2013. Vorig jaar groeide het aantal bezoekers al met 7%. Volgens SMH 40-45-voorzitter Liesbeth van der Horst is het geen gemakkelijk verhaal dat de musea en herinneringscentra vertellen maar wel zeer relevant: "We doen veel om dat verhaal zo te presenteren dat het een breed publiek aanspreekt. Met succes. Onze musea vertellen emotionele verhalen en tonen bijzondere voorwerpen op belangrijke historische locaties. Dat brengt de geschiedenis dichtbij en raakt de bezoekers. Het is onze ambitie om ze ook aan te zetten tot nadenken en ze te laten beseffen dat onze huidige vrijheid niet vanzelfsprekend is."


Oorzaak

De toename van het bezoek wordt veroorzaakt door een groeiende belangstelling voor oorlogservaringen in eigen land en door de realisatie van aantrekkelijke nieuwe publiekspresentaties. Regionaal profiteerden de instellingen ook van onder andere het toegenomen aantal toeristen in Amsterdam en de manifestaties rond de herdenking van

70 jaar Market Garden in zuidoost Nederland. Ook de gemeenschappelijke tijdelijke tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen die begin dit jaar in de Rotterdamse Kunsthal plaats vond droeg bij aan de profilering van de individuele musea en herinneringscentra. Deze tentoonstelling, die op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, in samenwerking met de SMH 40-45 werd georganiseerd, trok ruim 100.000 extra bezoekers.


Aangesloten instellingen

Bij de SMH 40-45 zijn de volgende instellingen aangesloten: Airborne Museum 'Hartenstein', Oosterbeek -

Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp - Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden - Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Hooghalen - Hollandsche Schouwburg, Amsterdam - Indisch Herinneringscentrum, Arnhem -

Museon, Den Haag -Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek - Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Amersfoort - Nationaal Monument Kamp Vught, Vught - Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, Overloon - OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam, Rotterdam - Verzetsmuseum Amsterdam, Amsterdam.

Link: http://smh-40-45.nl/
Topics:Cultuur
Trefwoorden: musea, herdenken, herinneringscentra

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/02/23
Reisbeperkingen China voorbij KLM plant meer vluchten
Chinese overheid heft reisbeperkingen op. KLM is van plan het aantal vluchten naar China uit te breiden.
08/02/23
Nieuwe helpdesk overheid helpt gemeenten met zonne-energieprojecten
De nieuwe Helpdesk Zonopwek helpt Regionale Energie Strategie-regio’s, provincies, waterschappen en gemeenten bij het realiseren van zonne-energieprojecten op daken en objecten.
08/02/23
Noordwijk biedt thee die past bij de positionering
Op 7 februari heeft burgemeester Wendy Verkleij het eerste kopje Noordwijk Thee mogen proeven. De ontwikkeling van de Noordwijk Thee is een samenwerking van Noordwijk Marketing met een aantal ondernemers, KHN, NOV en de gemeente vanuit de positionering van Noordwijk als gezonde en energieke regio.
07/02/23
Exclusief voor leden
ILT dwingt vliegtuigen op Schiphol om de hulpmotor uit te zetten
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Schiphol de opdracht gegeven om, in samenwerking met andere sectorpartijen, begin maart 2023 met een actieplan te komen met concrete maatregelen om de hulpmotor, auxiliary power unit (APU) gebruik in de praktijk te verminderen.
07/02/23
Invloed druktemonitor Utrecht op spreiding toerisme gering
De provincie Utrecht heeft de Druktemonitor geëvalueerd die is opgezet tijdens de coronaperiode. Uit de evaluatie blijkt dat de pilot positieve effecten heeft op de samenwerking tussen overheden, terreinbeherende organisaties en marketingorganisaties. Toch is de invloed op spreiding van drukte te beperkt, meent de provincie .
07/02/23
Exclusief voor leden
Inflatie raakt dagrecreatie
Het zijn vooral de stellen met kinderen tussen de 13 en 18 jaar oud die meer over geld praten (83%), beslissingen uitstellen (62%) en minder vaak leuke dingen doen (61%).
07/02/23
Brancheorganisaties tegen te snelle verhoging minimumloon
Meer dan twintig brancheorganisaties die tienduizenden werkgevers vertegenwoordigen, overhandigen vandaag in Den Haag een petitie aan leden van de Eerste Kamer. “Voer een minimum uurloon niet in op basis van een 36-urige werkweek”, zo luidt de oproep. Onder meer HISWA-RECRON zit in deze protestgroep.
07/02/23
Waar vlogen we in 2022 naar toe?
Waar vlogen we in 2022 naar toe? En wat zegt dat over het herstel van toerisme?