Geplaatst op: 11-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Minister Kamp neemt eindrapportage van het Topteam Gastvrijheidseconomie in ontvangst

Minister Kamp neemt eindrapportage van het Topteam Gastvrijheidseconomie in ontvangst

Vanmorgen heeft minister Kamp van Economische Zaken de eindrapportage van het Topteam Gastvrijheidseconomie in ontvangst genomen. In deze eindrapportage staat een actieagenda met sleutelprojecten. Het document is het vervolg op het startdocument ‘Vinden, Verrassen en Verbinden’ dat het Topteam vorig jaar presenteerde.


Minister Kamp kreeg het document uit handen van de voorzitter van het Topteam Gastvrijheidseconomie, Theo Ruijs. Het Topteam heeft zeven actieagenda’s benoemd en daar elf sleutelprojecten bij geselecteerd. Die sleutelprojecten zijn door de sector zelf aangedragen. De projecten die het hebben gehaald, zijn aansprekende en realistische ideeën die daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd en waarvoor trekkers zijn. Theo Ruijs : "We hebben niet alleen thema’s gekozen waarvan wij denken dat de sector daarmee wordt verstrekt maar we hebben voor alle sleutelprojecten trekkers gevonden die mobiliseren en activeren.” Volgens Ruijs wil en kan de sector zelf veel voor elkaar krijgen maar is de steun van het ministerie daarbij onontbeerlijk. "Het is belangrijk om die verantwoordelijkheid samen te dragen.” De oproep van Ruijs was niet tegen dovemansoren gericht. Kamp is een grote fan van onze sector en is bereid binnen zijn mogelijkheden de sector te ondersteunen.


Gastvrijheidseconomie is een voorbeeld voor andere sectoren

Minister Kamp was ook blij met de aanpak van het Topteam en de geboekte resultaten: "De gastvrijheidssector is een inspirerend voorbeeld voor andere sectoren van de Nederlandse economie. U heeft in mij echt een bondgenoot”, zei hij bij de overhandiging. Het ministerie wil graag samen met de sector de komende jaren vervolgstappen zetten en betrokken blijven bij de uitvoering.


Toeristische handelsmissie

De minister ziet vooral een grote potentie in het inkomend toerisme. Om de spectaculaire groei van het aantal buitenlandse gasten vast te houden herhaalde Kamp zijn toezegging uit het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer voor het organiseren van een toeristische handelsmissie in het buitenland. Hij neemt nu concrete stappen en gaat in overleg met staatssecretaris Ploumen die buitenlandse handel in haar portefeuille heeft .


Beperken regeldruk

De minister wil de sector verder graag faciliteren bij het beperken van de regeldruk maar dan moet de sector daar wel zelf ideeën voor aandragen. Overigens temperde Kamp de verwachtingen door te stellen dat regels in een dichtbevolkt Nederland wel nodig zijn. Ook de liaisonrol die het ministerie voor de sector heeft ten aanzien van andere ministeries wil Economische Zaken graag op zich nemen.


Hier een uitgebreide samenvatting van de eindrapportage van het Topteam Gastvrijheidseconomie.


Actieagenda

Sleutelprojecten

Trekkers

Innovatie en Cross-overs

Gastvrijheid verdient het zelf

CELTH

Het Land van Water

HISWA en Waterrecreatie Nederland

Human Capital

Leven lang excelleren in gastvrijheid

CELTH

Marketing

Holland City

NBTC, Ministerie EZ, provincies, regio’s, omndernemers

De Nederlandse kust is een merk

NBTC

Effectieve binnenlandmartketing

NBTC, VVV Nederland, ANWB

Natuur

Schaalsprong routerecreatie ToerNederland

Landelijke routestichtingen

Nationale Parken nieuwe stijl

Staatsbosbeheer ism stakeholders

Regeldruk en financiering

Maatwerkaanpak regeldruk

Ministerie van EZ

Technologie

Eén vervoerspas voor inkomende toeristen

NOVB en NBTC

Zingeving en maatschappelijke betrokkenheid

Gezond Gastvrij

CELTH

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, rijksbeleid, toerisme, gastvrijheidssector

||| Blogs |||

25/01/23
Natuurlijk ben ik voor een integrale aanpak, maar hoe bereik ik die nu?
Een vraag die ik regelmatig van beleidsambtenaren krijg, is: die integraliteit, hoe bereik ik die nu? Laat ik eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toch zijn er gemeenten en provincies die hierin al aardig op weg zijn, en die zijn óók ooit ergens begonnen.
01/12/22
Drie “misverstanden” op weg naar klimaatneutraal toerisme
Dat de toeristische sector voor een enorme verduurzamingsopgave staat moge inmiddels duidelijk zijn ...
12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/01/23
Nederland boekt zomervakantie weer vanouds op tijd
Het vroegboekgedrag van Nederlandse vakantiegangers is weer ­­­terug op het niveau van voor coron...
27/01/23
La Vuelta Holanda op alle fronten succesvol
De Spaanse wielerronde La Vuelta ging op 19 augustus 2022 van start in Nederland. De provincies Utre...
26/01/23
Steeds meer mensen gaan er samen tussenuit
Sinds afgelopen zomer ziet Groepen.nl een sterke toename in de vraag naar het verblijf in groepsaccommodaties. Deze trend naar gezamenlijk verblijf zet ook dit jaar (2023) sterk door.
26/01/23
Kampeerauto van het jaar 2023 bekend!
Nederlandse camperaars hebben als Kampeerauto’s van het jaar 2023 gekozen voor de Tonke EQV, de Affinity Duo, de Knaus Tourer Van 500 MQ en de Frankia Neo-i. Dat zijn respectievelijk een camperbusje, een buscamper, een half integraal en een integraalcamper.
26/01/23
Suncamp introduceert: campingadvies van de CampingGuru
Wil jij alles weten over jouw favoriete camping? Stel je campingvraag dan aan de persoon die echt op de camping is geweest. Vanaf nu is dat mogelijk. Suncamp introduceert de CampingGuru.
26/01/23
Exclusief voor leden
8 gemeenten Achterhoek aan de slag met vitaal maken vakantieparken
8 gemeenten in de regio Achterhoek bieden met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland een programma aan om de vitaliteit van vakantieparken te verbeteren. Een regionaal programmateam met experts is actief om ondernemers te stimuleren en vakantieparken klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig want er wordt groei verwacht.
25/01/23
Exclusief voor leden
Toerist ontdekt Vermeers Delft op 12 locaties
Toeristen die van schilderkunst houden komen zeker af op de tentoonstellingen over Vermeer in 2023. Het Rijksmuseum in Amsterdam trekt de meeste aandacht met de grote overzichtstentoonstelling maar in Delft kun je de historie van Vermeer ervaren. Een stadsbrede programmering plus de historische plaatsen hebben grote aantrekkingskracht.
25/01/23
VVEM presenteert documentaire 'pandemie in evenementenland'
In opdracht van de Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) is de documentaire ‘Pandemie in het evenementenland’ geproduceerd. Aan de hand van interviews en sfeerbeelden wordt hierin de impact van de COVID-19 pandemie op de Nederlandse evenementenbranche inzichtelijk gemaakt.