Geplaatst op: 16-06-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media
Publicatie: NRIT Magazine 2014-3

Driekwart van de Nederlanders vindt vakantie welverdiend

Onderzoek over ontspanning en stress in relatie tot vakantie

Driekwart van de Nederlanders vindt vakantie welverdiend

Het leven is niet vol te houden zonder vakantie, vindt 1 op de 2 Nederlanders. Een vakantie in het vooruitzicht houdt ze op de been (47%). Ruim 1 op de 3 dagdroomt zelfs dagelijks over de ophanden zijnde vakantie. Is het zover, dan vindt 77% de vakantie welverdiend, blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders in opdracht van Karvan Cévitam. De vruchtenlimonademakers gunnen naar vakantie hunkerende Nederlanders vast een dagelijkse portie vakantiegevoel. Op de Zuidas zorgde het merk vorige week voor een tropische verrassing voor alle nijverige dames en heren werkzaam in de omringende kantoren.

  • Slechts 10 van de Nederlanders ervaart nooit stress
  • Driekwart vindt vakantie welverdiend
  • Twee derde van de Nederlanders laat werk direct los op vakantie
  • Overgrote meerderheid leest geen werkmail op vakantie
  • 36% wil altijd wel vakantie

De hele dag was de Karvan Cévitam Cabana, een tropische pop-up vergaderruimte, volgeboekt. Medewerkers van onder andere Boekel De Nerée en Progressive Recruitment maakten dankbaar gebruik van de mogelijkheid om productief werken en een ontspannen vakantiegevoel te combineren. Met de actie wil Karvan Cévitam aantonen dat met een scheutje fantasie je ook op een doodgewone werkdag in een vakantiestemming kunt komen.


Over het onderzoek

In opdracht van Karvan Cévitam voerde Panelwizard in mei 2014 een onafhankelijk onderzoek uit naar de mening van Nederlanders over ontspanning en stress in relatie tot vakantie. De vergelijking tussen vakantie en de dagelijkse bezigheden en beslommeringen vormt het uitgangspunt, met speciale aandacht voor de verschillende gevoelens en gedachten die ‘vakantie’ oproept. In totaal participeerden 1.109 respondenten aan het onderzoek, representatief voor Nederlanders op basis van geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders in de leeftijd van 16 jaar en ouder, met een toegevoegde crossing naar werksituatie.


Stress / druk leven

Maar weinig Nederlanders krijgen het voor elkaar om het leven stressvrij door te komen. Slechts een op de tien ervaart nooit stress. Het merendeel ontkomt er niet aan: 68% geeft aan stress te ervaren, waarvan 38% aangeeft vaak te maken te hebben met stressvolle situaties. Dit percentage ligt hoger bij personen die een fulltime baan hebben (48%). Maar liefst 42% van de ondervraagden heeft veel zaken aan zijn hoofd waarover hij zich druk maakt. Met name vrouwen geven aan veel te piekeren en peinzen; 47% versus 37% van de mannen. Met een score van 55% blijken met name jongeren onder de 30 jaar zich druk te maken. Te maken hebben met stressvolle situaties en je leven als stressvol beschouwen lijken niet synoniem te zijn. 44% van de Nederlanders komt in aanraking met stress, toch beschouwt nog geen kwart zijn leven als stressvol.


Verdiende vakantie houdt Nederlanders op de been

De meeste Nederlanders gaan nog geregeld met vakantie. Slechts 8% van de ondervraagden gaat nooit op vakantie. Wie wel gaat vindt dat ze hier hard voor hebben gewerkt. Maar liefst 77% vindt dat zij hun vakantie echt verdienen. Niet alleen de overgrote meerderheid van de fulltime werkers (86%) is van mening dat de vakantie verdiend is, ook twee op de drie Nederlanders zonder baan vindt de vakantie een verdienste. Opvallend is dat bijna de helft (45%) van de ondervraagden het drukke leven niet vol zou houden zonder vakantie. Dit geldt vooral voor mensen met een fulltime baan (60%). Een vakantie in het vooruitzicht houdt je op de been, vindt bijna de helft van de Nederlanders (47%); ze kijken er ontzettend naar uit. Niet zo raar; 1 op de 2 Nederlanders kan zich op vakantie veel beter ontspannen dan tijdens het ‘normale’ dagelijkse leven. Dit geldt met name voor jongeren onder de 30 jaar (60%) en gezinnen met jonge kinderen (58%). Sommigen hebben een vakantie echt voor een moment van totale rust nodig; voor 20% geldt dat zij zich alleen echt ontspannen voelen wanneer ze vakantie hebben. We zijn eraan toe lijkt: 57% verlangt vaak naar een vakantie, of zij nu een vakantie hebben geboekt of niet. Dit is iets dat waar vooral jongeren onder de 30 doen zich in kunnen vinden (70%).


Rotsvast vertrouwen in collega’s

Zitten Nederlanders eenmaal in het vliegtuig of voor hun tent op de camping, dan denken de meesten niet langer aan hun werk. 1 op de 3 Nederlanders (32%) heeft wel de eerste dagen van de vakantie nodig om hun werk los te laten. 1 op de 8 (13%) lukt het de gehele vakantie slechts gedeeltelijk; af en toe ervaren zij spanning als ze aan werk denken. Gelukkig kan meer dan de helft (53%) wel direct totaal ontspannen; zij laten zonder problemen hun werk los bij het aanbreken van de vakantie. Een mogelijke reden voor deze ‘instant’ ontspannen houding is te vinden rotsvaste vertrouwen dat Nederlanders hebben in hun collega’s. Ruim driekwart (77%) vertrouwt erop dat zijn/haar collega’s hun werk goed waarnemen als zij met vakantie zijn. Waar een dikke een op de drie Nederlanders (36%) wel extra stress ervaart in verband met overdracht en deadlines voordat zij met vakantie gaan, maakt slechts 19% zich zorgen over eigen projecten/taken/werk al zij weg zijn. Ook is slechts 19% bang voor wat zij na de vakantie aantreffen.


Vakantie is vakantie

Een andere mogelijke verklaring voor het gemak waarmee de meeste Nederlanders hun dagelijkse beslommeringen van zich af zetten is wellicht hun slechte bereikbaarheid. Ondanks de opkomst van smartphones en tablets en de overal gratis beschikbare WiFi vertikken Nederlanders het om tijdens een vakantie door te werken. Meer dan de helft (52%) is hier heel stellig in: vakantie is vakantie. Zij zijn absoluut niet bereikbaar en totaal niet bezig met werkzaken als zij met vakantie zijn. Het leeuwendeel van de Nederlanders vindt het onacceptabel om werk mee te nemen als dit zo zou uitkomen (62%), en leest en verstuurt geen werkmailtjes tijdens vakantie (72%). Toch is bijna een kwart (22%) nog wel telefonisch bereikbaar tijdens de vakantie.


Nog 3 nachtjes slapen

Ook als we niet met vakantie zijn kunnen we al volop van het idee van vakantie genieten, blijkt. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) vindt de voorpret van vakantie bijna net zo leuk als de vakantie zelf en beschouwt fantaseren over vakantie als een moment van ontspanning. Ruim 1 op de 3 Nederlanders (35%) droomt en fantaseert met een vakantie in het vooruitzicht hier dan ook iedere dag wel even over. Met name vrouwen (40%) kunnen zich hier dagelijks mee vermaken, mannen doen dit minder (30%). 1 op de 5 Nederlanders (22%) is zelfs echt aan het aftellen. Net als kleine kinderen vinken zij het aantal nachtjes slapen af tot zij vertrekken.


Mogen we weer naar kantoor?

Het lijkt of veel Nederlanders dik tevreden over hun huidige werk. Hoe men ook heeft uitgekeken naar een vakantie of eraan toe was, bijna de helft 46% heeft na een vakantie zin om weer aan het werk aan te gaan. Een kwart (24%) is het hier niet mee eens en heeft helemaal geen zin om weer aan de slag te gaan. 40% is zich tijdens de vakantie alweer aan het voorbereiden op werk; naarmate het einde van de vakantie nadert zijn zij alweer aan het nadenken over wat ze allemaal moeten doen bij terugkomst. Van 8% hoeft het allemaal überhaupt niet zo. Deze kleine groep vindt vakantie maar niks en gaat liever door met zijn of haar dagelijkse dingen. Daartegenover ziet 36% het wel zitten om 365 dagen per jaar vakantie te vieren, als dit zou kunnen. Opvallend is dat dit geldt voor maar liefst 42% van de mannen en maar 28% van de vrouwen.


Toch vooral die wekker

En als we dan eenmaal weg zijn, relaxend aan het strand of op de camping, wat missen we dan vooral absoluut niet? Voor 43% staat met stip op één de wekker. 32% is vooral blij dat zij niet de hele dag binnen hoeven te zitten en 23% mist specifiek hun mailbox het allerminst, die zijn nu niet hoeven te lezen en beantwoorden. En verrassend genoeg staat op nummer 4 van de dingen die we even niet missen onze vrienden en familie: 22% vindt het heerlijk even geen sociale verplichtingen te hebben. 1 op de 10 Nederlanders mist vooral hun baas allerminst. Aan de hand van de antwoorden is een top 10 van minst gemiste dagelijkse beslommeringen op te stellen:

1. Mijn wekker (43%)

2. De hele dag binnen zitten / zijn (35%)

3. De mailbox en/of post om te lezen en te beantwoorden (23%)

4. Sociale verplichtingen (22%)

5. Deadlines (20%)

6. Vergaderingen (18%)

7. Het verkeer/de files/openbaar vervoer (16%)

8. De afwas en was doen (16%)

9. Koken (15%)

10. Mijn leidinggevende (12%)


Chillen met je moeder

Niet de zon, het exotische eten of de onbekende stadjes en dorpjes doen ons volop genieten van onze vakantie; het zijn toch vooral de mensen met wie we er even tussenuit zijn. De meeste ondervraagden antwoorden op de vraag waar zij het meest van genieten tijdens een vakantie namelijk het samenzijn met hun geliefde, vrienden en/of familie (23%) . Verder vinden veel Nederlanders het fijn om even helemaal zelf te bepalen wat zij iedere dag doen (20%) en genieten ze van de rust (18%). Aan de hand van de antwoorden is een top 7 van dingen op te stellen waarvan het meest wordt genoten tijdens een vakantie:

1. Het samenzijn met mijn dierbaren (geliefde/familie/vrienden) (23%)

2. Zelf bepalen wat ik iedere dag doe (20%)

3. De rust (18%)

4. Een andere omgeving ontdekken (17%)

5. Het lekkere weer (14%)

6. Uitslapen (5%)

7. Lekker eten en drinken (2%)

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakantie, werk, stress

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...