Geplaatst op: 12-02-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nederlander heeft minste vrije dagen van West-Europa

Nederlander heeft minste vrije dagen van West-Europa

Nederland heeft het minste feestdagen en wettelijk bepaalde vakantiedagen van West-Europa. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.


Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen, minimaal 20 per jaar. Het is gangbaar voor Nederlandse werkgevers om meer betaalde vakantiedagen te geven dan wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar. Naast de wettelijk bepaalde vakantiedagen heeft Nederland acht nationale feestdagen, het laagste aantal van West-Europa.


Luxemburgse 55-plus bankiers cashen vrije dagen

Binnen West-Europa zijn de verschillen tussen het aantal wettelijke vakantiedagen en feestdagen groot. Finnen hebben de meeste feestdagen (15), gevolgd door Griekenland (12) en Denemarken, Frankrijk, Zweden en Italië ( 11). De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen. In verschillende landen in West-Europa worden extra vakantiedagen toebedeeld op basis van senioriteit, leeftijd en/of plaats in de organisatie. Ook zijn er verschillen in het aantal feestdagen binnen een land, zo zijn er in Duitsland per deelstaat vastgestelde feestdagen waardoor het totaal aan Duitse feestdagen varieert van 9 tot 13. Antoni van Huissteden, Persvoorlichter bij Mercer: "In West-Europa is geen land hetzelfde als het gaat om feest- en vakantiedagen. Je hebt vaak te maken met verworven rechten en diep gewortelde culturele verschillen. Voor multinationals is het daarom een uitdaging een eenduidig pakket samen te stellen voor de gehele regio.” Wie het maximale aantal wettelijke vakantie- en feestdagen wil opstrijken, moet bankier worden in Luxemburg en ouder zijn dan 55 jaar. In Luxemburg krijgt men boven de 55 jaar drie extra vakantiedagen en in de financiële sector nog eens 8,5 dagen extra.


Vrije dagen inleveren door de crisis

Onlangs is bekend geworden dat een groot aantal ondernemingen loonoffers van hun medewerkers vraagt ten gevolge van de crisis. Iets soortgelijks kan ook gebeuren met vakantie- of feestdagen. Zo is in Portugal besloten om een viertal feestdagen tot 2018 te schrappen om zo hoofd te bieden aan de crisis. Toch moeten bedrijven zich niet meteen rijk rekenen volgens Van Huissteden: "Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven, moeten er niet gek van opkijken dat hun werknemers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer.”Land

Totaal vrije dagen

Feestdagen

Wettelijke vakantiedagen

Finland

39

15

24

Frankrijk

36

11

25

Zweden

36

11

25

Denemarken

36

11

25

Spanje

36

14

22

Groot-Brittannië

36

8

28

Luxemburg

35

10

25

Griekenland

32

12

20

Italië

31

11

20

Portugal

30

10

20

België

30

10

20

Duitsland

29

9

20

Ierland

29

9

20

Nederland

28

8

20

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, vakantiedagen

||| Blogs |||

12/09/22
Janken om personeel
De gastvrijheidssector zucht na de coronacrisis onder de personeelscrisis. Kunnen ze na de pandemie ...
12/07/22
Het roer om!?
Het roer om!?
12/07/22 · Duurzaam toerisme · Guido Aerts | Lees meer
Minstens sinds de start van de pandemie maar zeker sinds het ingaan van de versoepelingen is de zoge...
28/04/22
Geef toerisme een nieuwe toekomst
Nee, het is niet normaal zoals het er dit paasweekend op de Amsterdamse Wallen aan toeging. De uitwa...
31/03/22
Build Back Better
Aan het begin van de Coronacrisis leek er veel draagvlak te zijn voor misschien wel fundamentele ver...
13/01/22
Toerisme & Gastvrijheid nieuw thema in onderzoeksambities hogesholen
Op 23 november presenteerden de hogescholen hun onderzoeksambities aan demissionair minister van ond...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

06/12/22
Exclusief voor leden
Omzet horeca en verblijfsrecreatie blijft groeien
De omzet in de Nederlandse horeca groeide in het derde kwartaal van 2022 met 21,7% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. De groei valt zo fors uit omdat er in 2021 nog coronamaatrdegelen waren. De omzet groeide bij bedrijven in de logiesverstrekking sterker (+36,0%) dan bij eet- en drinkgelegenheden (+16,6%).
06/12/22
Exclusief voor leden
Personeelstekort in de horeca, een onderzoek met een verrassende conclusie
De horeca kampt met grote personeelstekorten. Vaak wordt in de discussie gewezen op jongeren die de horeca tijdens de pandemie hebben verlaten en niet meer terugkeren. Maar is dat ook zo? ABN-AMRO duikt diep in de cijfers en komt met een verrassende conclusie.
06/12/22
Schiphol Group koopt boeren uit om stikstofruimte
Schiphol Group bevestigde gister aan krant NRC dat het boeren uitkoopt zodat het meer stikstofruimte krijgt.
06/12/22
Exclusief voor leden
CPB: steun overheid bij energie geen echte oplossing
De overheid steunt het bedrijfsleven en consumenten bij de hoge energieprijzen deze winter. Maar dat is geen echte oplossing menen de rekenaars van het Centraal Planbureau (CPB). Hoe verloopt de winter en daarna in diverse scenario's?
06/12/22
Exclusief voor leden
Hoe tevreden zijn Nederlanders met de hoeveelheid vrije tijd?
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hun vrije tijd? En in welke provincie zijn ze het positiefst over de hoeveelheid vrije tijd? Het CBS zocht het uit en presenteert in de Monitor Brede Welvaart de nieuwste cijfers uit 2021.
05/12/22
VVEM niet blij met advies Gezondheidsraad over geluidsnivau
De VVEM is niet heel erg blij met het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om het maximale geluidsniveau in concertzalen, op festivals en in discotheken te verlagen. Volgens de belangenbehartiger van evenementenorganisatoren is er meer onderzoek nodig want het is nog maar de vraag of deze voorgestelde maatregel effectief is.
05/12/22
Exclusief voor leden
Grootste consumentenbeurs zet online platform op
De Huishoudbeurs is vanaf 18 februari 2023 na drie jaar afwezigheid weer terug. De grootste consu...
05/12/22
Eén Europees luchtruim zorgt voor minder CO2-uitstoot
De KLM steunt de plannen voor één Europees luchtruim het zogenaamde Single European Sky 2+. Daardoor zijn directere vluchtroutes mogelijk en wordt zowel brandstof als CO2 bespaard.