Geplaatst op: 15-10-2013
Bron: Midpoint Brabant
Auteur: Jessy Janga, Midpoint Brabant
NRIT Media

Leisure academy maakt ruim baan voor gastheerschap

Leisure academy maakt ruim baan voor gastheerschap
HollandPubliciteit bv

Met grote regelmaat treffen MBO, HBO en universitair niveau in het Brabantse onderwijs elkaar op uitnodiging van de Leisure Academy Brabant (LAB) op het brede terrein van de vrijetijd. Dit heeft geleid tot een reeks bijeenkomsten rond de herontwikkeling van industrieel erfgoed (KVL-terrein), breed overleg over Brabantse Spoorzones en recent tot bespreking van het thema gastheerschap. De Brabantse MBO-opleidingen onderschrijven het belang van de vrijetijdsector. Gastheerschap is als noemer vooruit geschoven waarop het MBO samen met het werkveld en het hoger onderwijs authentieke leersituaties wil creëren en vormgeven. Ondernemers onderschrijven onmiddellijk het belang van dit onderwerp. Verwante, deels anders benoemde initiatieven lopen, zoals de gemeenschappelijke aanpak van het stedelijke centrum. Ook de International Hotel Management opleiding van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda wil bijdragen aan de concretisering van het onderwerp. Tenslotte is op beleidsniveau een duidelijke link te vinden.


Onderscheidend vermogen in top en regulier aanbod
‘World Leading Leisure Region’, dat is de ambitie van Midden-Brabant en Noord-Brabant. De Midden-Brabantse inzet is ‘Dreamport Brabant 2025’. De ambities van Midpoint Leisure Boulevard zijn kernonderdeel geworden van de Brabantse vrijetijdseconomie-agenda. In de kern kent de strategie als dubbele focus: innovatie en de ‘basis op orde’. In dat licht is er ook aandacht voor gastvrijheid (Beleidskader & Uitvoeringsagenda Vrijetijdseconomie): het ontwikkelen van gastvrijheid waarmee Brabant zich onderscheidt, zowel in de top als in het reguliere aanbod.


Brabant als geheel geen onderscheidende kwaliteit
In juni zijn op de locatie ROC Tilburg vertegenwoordigers van onderwijs, ondernemers en overheid bij elkaar gekomen om gedachten uit te wisselen. Na korte inleidingen van Bert Smit (NHTV Breda), Ben Wouters (ROC Tilburg), Rein de Laat (VVV NO-Brabant) en Jeroen van Hattem (Hostmanship, Amsterdam) is de relevantie nogmaals nadrukkelijk onderschreven. Waar Brabant aan de ene kant met Den Bosch en Breda al jaren de nummers 1 en 2 levert van de ‘Meest Gastvrije Stad van Nederland’, blijkt de provincie als geheel in de ogen van de bezoeker nog geen onderscheidende kwaliteit te leveren. Brabant maakt de ambitie dus onvoldoende waar. En dat terwijl iedereen overtuigd is van de potentie.


Gastheerschap niet alleen voor vrijetijdsector
Best practices zijn er ook: de ‘Pluim’ in Breda en de ‘Meest Gastvrije Ondernemer’ in Den Bosch leiden tot groeiende positieve aandacht voor het onderwerp. Met nadruk is gesteld dat ‘gastheerschap’ zeker niet alleen een onderwerp voor de vrijetijdsector is. Alle Brabanders geven vorm aan ‘gastheerschap’. Door de bijzondere interesse van ondernemers krijgt de activiteit van LAB rondom gastheerschap extra dimensie.


Gezamenlijk leren stimuleren
Met ROC Tilburg wordt de weg verder verkend voor het (MBO) onderwijs: de integratie van ‘gastheerschap’ in een groot aantal programma’s en authentieke leersituaties. Met ondernemers wordt verder gezocht naar concrete vormen en contexten, om zo ook het gezamenlijke leren te stimuleren. Met de overheid zal verkend worden hoe vanuit Midpoint/Leisure Boulevard en de VTE-agenda hier facilitering mogelijk is. In september wordt weer gezamenlijk de draad opgepakt om zo ‘gastheerschap’ sterker onder de aandacht te krijgen en dit als triple helix samenwerking op concreet niveau vorm te geven.


Dit gebeurt ook tijdens de bijgaande thema-bijeenkomsten.

Het menu Themabijeenkomsten 2013 ziet er als volgt uit:

medio oktober Bijeenkomst ‘Attractions and Themeparks’
24-10Dutch Design Week – Symposium ‘Leading in leisure’ met bijdrage Leisure Academy
07-11Themabijeenkomst ‘Quality of Life’ – i.s.m. Fontys Hogeschool voor Creative Industries
21-11Themabijeenkomst ‘Stad-Landverbindingen’ in samenwerking met ZLTO, Kenniscentrum Multifunctionele Leisure Locaties en Performatory van NHTV hoger onderwijs Breda
11-12Symposium ‘Concept Zoekt Ondernemer bij Provincie Noord-Brabant’


Dit artikel is, met toestemming van Midpoint Brabant, overgenomen uit de nieuwsbrief 'News from the Heart' nummer 36.

Trefwoorden: opleidingen, samenwerkingen, gastheerschap,

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...