Geplaatst op: 18-11-2015
Auteur: Marcel Baltus

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan

Toerisme mag zich nooit door terrorisme uit het veld laten slaan
Stacey Newman / Shutterstock.com
‘We leven in een andere tijd en dat moeten we accepteren.’ Het was de covertitel van het toeristisch vakblad Travelpro van afgelopen week en het zouden onbedoeld wel eens zeer profetische woorden kunnen worden na het drama van afgelopen vrijdag. Je vraagt je af of de terroristen met opzet vrijdag de 13e hebben gepland om hun monstrueuze gruwelen uit te voeren.


Het begrip ‘multiculturele samenleving’ zou haast geschrapt kunnen worden uit de Van Dale. Mensen – wie heeft ze ooit de meeste intellectuele levensvorm genoemd? – blijken moeilijk in staat om samen te leven. Symbiose is een hartenkreet, maar angst en machteloosheid beginnen ons dagelijks leven te domineren.


Imagine all the people ... if only we could live side by side in peace.

Tekst: John Lennon, Cartoon: Pablo Stanley


Terrorisme is maar drie letters verwijderd van toerisme. De onmenselijke daden van de afgelopen jaren – MH17, de Twin Towers, Tunesië, Egypte, Turkije, de Russische Airbus, Beiroet – hebben ook hun effect op de reissector. Consumenten annuleren hun vakantie of laten het omboeken - reisorganisaties maken overuren om de veroorzaakte ellende weer enigszins in goede banen te leiden. Laten we vooral ook niet de impact vergeten die het heeft in deze landen zelf, waar toerisme vaak een van de belangrijkste economische pijlers is. De gids, de souvenir-verkoper, de schoonmaaksters en die tienduizenden – zo niet honderdduizenden anderen – zijn brodeloos gemaakt. Ook dat is een terreurdaad, omdat een handjevol barbaren er niet mee om kan gaan dat opvattingen en meningen mogen verschillen.


Op termijn zouden onze vakantiebestemmingen niet bepaald gaan worden door verkeersbureaus, touroperators of PR-bureaus maar door terroristische groeperingen en brandhaarden. Ondenkbaar en ontoelaatbaar natuurlijk.


Culturen wereldwijd

Melitonabotello


Hoe radeloos we allemaal ook mogen zijn, het mag niet tot wanhoop leiden. De aanval van vrijdag mag niet onbeantwoord blijven. Ik heb dit weekend dan ook mijn eigen ‘wapens’ ingezet tegen terrorisme: mijn wandelvakantie geboekt voor eind december. De komende twee dagen bezoeken wij met twee Franse klanten verschillende redacties – het was gepland en we gaan er gewoon mee door. En wij laten ons niet uit het veld slaan en gaan door met onze voorbereidingen om de Europese Stedenreizen Persdag in 2016 ook in Parijs te organiseren.


Peace for Paris

Jean Jullien


De show must go on, het leven en werken van alledag moet gewoon doorgaan. Het recht op een glas wijn drinken op een terras, een muziekconcert bezoeken en op vakantie gaan zal ons nooit en te nimmer door wie dan ook ontnomen kunnen worden. Want dat zou het einde van onze beschaving betekenen.


Ik hoop dat de stand van Atout France op de aankomende Vakantiebeurs in januari flink in de belangstelling zal staan bij Nederlanders om zich te oriënteren op een mooie reis in dit prachtige vakantieland.


U kunt op deze blog reageren op de site van Baltus Communications

Topics:Toerisme
Trefwoorden: terrorisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/08/22
Inflatie raakt consument steeds harder
De Nederlandse economie is sterk uit de coronacrisis gekomen bleek twee dagen geleden uit CBS-cijfers over het eerste halfjaar maar CPB waarschuwt nu voor hoge inflatie en dat kan van invloed zijn op de aanschaf van reizen en dagjes uit.
11/08/22
Veel horecazaken gesloten in eerste halfjaar 2022
In het eerste halfjaar van 2022 zijn 76 duizend bedrijven opgeheven. Voor de vrijetijdssector is het grote aantal horecabedrijven dat gestopt is opvallend (1160).
08/08/22
Exclusief voor leden
Veel vakantiewerkers bieden zich aan via platform maar daar zit een risico aan vast
KVK ziet een sterke opmars van de platformeconomie. Dit valt bij de Kamer van Koophandel onder ‘overige zakelijke dienstverlening’ en kent een plus van 181% in vergelijking met 1 augustus vorig jaar.
05/08/22
Luchtvaart in het voorjaar nog 20% achter op niveau 2019
Vandaag gaf CBS de cijfers over de luchtvaart uit van het tweede kwartaal van 2022. In Nederland kwam toen een einde aan de coronamaatregelen maar internationaal golden nog veel maatregelen en daar had de luchtvaart last van. De vijf Nederlandse luchthavens telden 20% minder passagiers in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. Bij de grootste luchthaven, Schiphol, ging het om 22%.
22/07/22
Veel herhaalbezoek aan Belgische Kust
Wie zijn de vakantiegangers aan de Belgische kust? Wat vinden ze van hun vakantie? Wat voor activiteiten ondernemen ze? En wat levert het op? Provinciaal toeristisch bedrijf Westtoer ondervroeg 10.000 vakantiegangers en vond de antwoorden.
21/07/22
Negatiefste consumenten ooit
Nederlandse consumenten zijn somberder dan ooit.
11/07/22
Exclusief voor leden
Veel meer recreatieve verplaatsingen van Nederlanders
Bij een daling van het aantal reizigerskilometers doen de recreatieve verplaatsingen het heel erg goed.
08/07/22
Groei internationale treinreizigers bij NS
Internationaal treinreizen zit in de lift. Dat blijkt uit de ticketverkoop van NS International over...