Geplaatst op: 20-01-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Drie overlevingstips voor de Vakantiebeurs

Drie overlevingstips voor de Vakantiebeurs

Zondagavond kon de vlag bij de organisatie van de Vakantiebeurs een beetje uit. Ten opzichte van de editie 2013 trok het evenement in de Utrechtse Jaarbeurs 13% meer bezoekers (117.073). Alhoewel, in top kon de vlag nu ook weer niet want het zijn er nog steeds minder dan de 126.279 van 2012. En kijken we wat verder terug in de historie dan is de organisatie nog ver verwijderd van de recordjaren toen 185.000 mensen de weg naar de Jaarbeurs wisten te vinden om een vakantie uit te zoeken.


Rest natuurlijk de hamvraag of dergelijke beurzen nog wel toekomst hebben. Als je over de beursvloer loopt, is het nog een wonder dat er zoveel mensen op de Vakantiebeurs afkomen. Eindeloze landenstands met rijen balies. Elke regio zijn een eigen vierkante meter. Ik werd er niet heel erg enthousiast van.


Waarom komen 117.073 mensen op deze beurs af? Dat vroeg ik me twee dagen lang af. Gelukkig heeft de Vakantiebeurs dat onderzocht en zondagavond maakten ze hun bevindingen wereldkundig. De bezoekers komen voor gericht informatie verzamelen, inspiratie opdoen, een vakantie uitkiezen, een dagje uit en vermaak, de exclusieve beursaanbiedingen en aanvullend informatie inwinnen over een reeds geboekte vakantie. Een heel divers palet aan bezoekmotieven dat ik maar even kort door de bocht samenvat in twee hoofdmotieven, oriënteren en inspireren.


Als het gaat om oriënteren dan is deze beurs heel goed in haar opzet geslaagd. Informatie genoeg, getuigen de bezoekers die goed voorbereid met tassen op wieltjes de beurs aandoen. Vele kilo’s folders en promotiemateriaal verlaten via de grote draaideur de Jaarbeurs. Weer een gelukkige bezoeker! Alhoewel je jezelf moet afvragen of er over 10 jaar nog mensen zijn die een beurs nodig hebben voor de oriëntatie op een vakantie. Want er is een nieuwigheid, die internet heet, en daar kun je, heb ik horen vertellen, prima informatie krijgen.


Maar inspireren? Hoe raken die bezoekers geïnspireerd door eindeloze rijen balies met vriendelijke dames achter stapels brochures? Het is mij een raadsel. Natuurlijk trekt de beursorganisatie alles uit de kast om de bezoeker te inspireren. Themapleinen, culinaire routes, fotowedstrijden, muziek, het kan niet op. Maar als je op de beursvloer kijkt, verdwijnen deze initiatieven in een zee van balies en bergen brochures.


Natuurlijk zijn er ook lichtpuntjes. Camping by Night was een verademing en een initiatief dat volgend jaar zeker mag terugkomen. Ook de stand van Djoser is al jaren een lichtend voorbeeld voor andere touroperators. Maar daar blijft het dan ook bij.


Mijn stelling is dat de Vakantiebeurs in de huidige opzet langzaam maar zeker naar het eind gaat. Ik kan niet in de boeken van de beursorganisatie kijken maar op enig moment genereert de beurs te weinig massa om standhouders te boeien en dan gaat het in een niet te stuiten sneltreinvaart omlaag. Het feit dat de bestemming Nederland vrijwel geheel afwezig was op de beurs is een serieus teken aan de wand. En ook dat is niet vreemd.


Als je kijkt naar de gemiddelde bestedingen aan vakanties van beursbezoekers dan moet de beurs het vooral hebben van doorgewinterde vakantiegangers die op zoek zijn naar een bijzondere (en verre) vakantiebeleving. En juist op dat segment krijgt de Vakantiebeurs concurrentie van bijvoorbeeld de ‘Amsterdamse vakantiebeurs voor bijzondere reizen’ in de Beurs van Berlage. Daarnaast vergrijst de beurs in rap tempo en trekt naast studenten toerisme op de beide vakdagen nauwelijks jongeren en jong volwassenen.


Zijn er dan nog kansen voor deze beurs? Natuurlijk! Er zijn altijd kansen maar dan moeten de bakens wel snel worden verzet. Want het is echt vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs. De beursorganisatie zal veel meer aan entertainment moeten doen zodat de beurs ook de vermaakcomponent serieus invult en vakantiegangers echt gaat inspireren. Daarom drie tips voor de organisatie. 


  1. Camping bij Night zag er geweldig uit. Zo kom je als vakantieganger in de sfeer. Dat moet ook voor andere typen vakanties. Waarom geen strand inclusief strandpaviljoen compleet met ondergaande zon. Of een glooiend wandelparcours met een stromend beekje en berghutten als stand?
  2. Vakantie is ook genieten van lekker en vooral bijzonder eten. Mensen vinden tegenwoordig eten veel belangrijker dan zeg maar tien jaar geleden. Alleen al de explosie van kookprogramma’s op tv getuigt hiervan. Dat heeft de Vakantiebeurs ook gezien en dit jaar een culinaire route geïntroduceerd. Helaas zag ik op de beursvloer maar weinig inspirerend eten en moest mijn toevlucht nemen tot het beursrestaurant voor een overigens lekker broodje paté. De oplossing is zo eenvoudig. Bouw een heel paviljoen voor koks uit de hele wereld. En dan niet kinderachtig maar maak minstens dertig minirestaurantjes met open keuken. Waar je al snackend langs kunt lopen. Iedere keer een andere en nieuwe smaaksensatie in je mond. Waar je workshops en trainingen kunt volgen. Want wie wil er nu geen workshop Thais, Argentijns, Japans of Iraans eten koken volgen?
  3. De Vakantiebeurs heeft de aansluiting met de jongeren volledig gemist. Muziek bindt en verbindt jongeren. Ik zou een wereldmuziekfestival organiseren. Korte afwisselende optredens op diverse podia en een paar bekende artiesten om jongeren echt naar de Jaarbeurs te lokken. Voorbeelden zijn er te over. Eurosonic Noorderslag en Festival Mundial hebben een prima line-up met bands en artiesten die jongeren en jong volwassenen aanspreken.


Met deze drie gratis tips kan de ontdekkingstocht van de wereld waarin we leven pas echt beginnen en krijgt het mooie motto van de beurs ‘ontdek jouw wereld’ echt lading. Kan de vlag echt in top!


Nog meer tips voor de organisatie? Voel je vooral vrij hieronder te reageren. Totaal mee oneens? Dat mag natuurlijk ook!


Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, beurzen

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.