Geplaatst op: 01-05-2013

Rapportage “Toezicht op zwemwater” van professor Helsloot geeft duidelijkheid

Rapportage “Toezicht op zwemwater” van professor Helsloot geeft duidelijkheid

Verhoogt de aanwezigheid van strandwachten en reddingsbrigades de zwemveiligheid op aangewezen zwemlocaties? Welke kosten brengt dit met zich mee? En is het haalbaar dat de veiligheid van zwemmers 100% gewaarborgd kan worden?


In verband met de nieuwe Zwemwaterwet die door de Rijksoverheid opgesteld wordt, heeft RGV, als exploitant van veertien dagrecreatieterreinen in Gelderland met ruim 3,5 miljoen bezoekers op jaarbasis, een onderzoek laten uitvoeren door Crisislab en professor Helsloot van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het rapport is aangeboden aan Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.


"Veilig zwemmen eigen verantwoordelijkheid"
"Een van de discussies die RGV zorgen baart, is die over het al dan niet verplicht toezicht op zwemwater. Naar onze mening wordt deze onvoldoende onderbouwd en op basis van emoties gevoerd zowel in de politiek als in de media. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om veilig te zwemmen. Zo zijn ouders zelf primair verantwoordelijk voor het toezicht op hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat zij dat ook als zodanig ervaren. In de praktijk blijkt dat voor de RGV recreatiegebieden, waar geen strandwachten of reddingsbrigades zijn, prima te werken”, aldus RGV directeur Erik Droogh.


Werkbare wet- en regelgeving zwemwater zeer gewenst

RGV is sinds de start betrokken bij het wetgevingstraject en heeft ook andere partijen zoals Reddingsbrigade Nederland, RECRON, Interprovinciaal Overleg en het OSO gevraagd hun kennis in te brengen. De uitkomsten van de discussie over deze nieuwe wetgeving kunnen consequenties hebben voor de wijze waarop RGV haar taken uitvoert.


Conclusies onderzoek professor Helsloot

· Uit het onderzoek blijkt het volgende:

· Risico’s rationeel benaderen.

· Vrijwillige risico’s zijn eigen verantwoordelijkheid.

· Toezicht verplicht stellen heeft onvoldoende baten.

· Zwemmers staan rationeel tegenover risico’s.

· Er is een rol voor exploitanten.

· Waken voor de ‘risicoregelreflex’.


Op basis van het rapport trekt RGV de conclusie dat verplicht toezicht tot niets leidt en zeker niet tot meer veiligheid. Per saldo zal het verplicht stellen van toezicht op zwemlocaties veel geld kosten en nauwelijks of niet leiden tot een afname van het aantal (bijna) verdrinkingsgevallen.


Recreatie & Toerisme april 2013, nummer 2

Trefwoorden: Zwemwaterwet, veilig zwemmen, toezicht, RGV

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
10% stijging pechhulp Nederlanders bij wintersport
De ANWB Alarmcentrale ontving tussen december 2023 en maart 2024 ruim 11.000 hulpvragen van Nederlandse wintersporters. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig seizoen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Verkoop fietsen voor 80% e-bike
De e-bike verandert de fietsmarkt radicaal. De fietsverkopers ronden voor het eerst de kaap van 80% ...
19/02/24
Tom van 't Hek wordt voorzitter Nederlandse Sportraad
Voormalig bondscoach hockey en oud tophockeyer Tom van 't Hek wordt de nieuwe voorzitter van de voor...
09/02/24
Exclusief voor leden
Grote verschillen tussen favoriete vrijetijdsactiviteiten binnen Nederland
Een leuke invulling van de vrije tijd wordt voor Nederlanders steeds belangrijker. Goed nieuws voor de sector dat nog beter wordt door het feit dat Nederlanders dit jaar meer geld te besteden hebben. Er zijn qua vrijetijdsvoorkeuren wel verschillen tussen de landsdelen. Dat blijkt uit de nieuwste Stand van de Leisure van ABN AMRO.
22/01/24
Den Haag, Arnhem en Apeldoorn speelsteden EK Beachvolleybal 2024
In Arnhem, Apeldoorn en Den Haag wordt van 13 t/m 18 augustus gestreden om de Europese titel. De Arnhemmers maken zich op voor een echte lokale sportzomer.
12/01/24
Aantal faillissementen stijgt
In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet in 2023 dan in 2022. Hoe zit het in de vrijetijdssector?