Geplaatst op: 25-02-2021
Auteur: Marcel Baltus

Voorwaarts Mars!

Voorwaarts Mars!
Afbeelding van Aynur Zakirov via Pixabay

Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. Nee, ik doel niet op mijn eerste peukie op het schoolplein (na 6 maanden kapte ik gelukkig met roken) maar mijn nieuwsverslaving. Nu.nl bestond uiteraard destijds nog niet maar in mijn jonge jaren verslond ik al kranten en nieuwsuitzendingen op tv en radio. En het Polygoon Journaal vooraf aan bioscoopfilms, dat was altijd smullen.

Ruim 40 jaar later ben ik nog steeds een nieuwsjunkie. Van een nieuws burn-out zal ik nooit last krijgen, mijn actualiteitenconsumptie is onverzadigbaar. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat veel nieuws je nogal neerslachtig maakt. Even los van de deprimerende Covid-19 nieuwsdiarree, die de afgelopen 365 dagen vrijwel iedere dag tot een Blue Monday dag gemaakt heeft, lees je daarnaast dagelijks veel ander mistroostige berichtgeving op micro- en macroniveau.

Moddervette meeuwen

Een bloemlezing na drie minuten leestijd. Meeuwen in Bahrein hebben steeds vaker moeite om van de grond omhoog te vliegen omdat ze zich veel te vaak tegoed doen aan ‘Machboos’, rijst met pittige kip, een favoriet gerecht aldaar waarvan de restanten op straat liggen (die vogels worden moddervet, geen grap he!). Wereldwijd stierven al ruim 1,6 miljoen mensen aan Covid-19. Producenten van wasverzachters stoppen dierlijk vet in het goedje (Keuringsdienst van Waarde). Na vliegschaamte en vleesschaamte nu ook stookschaamte want houtkachels schijnen veel meer fijnstof te produceren dan aanvankelijk werd gedacht. En de textielindustrie is de vierde meeste vervuilende sector ter wereld. Pfffff.

Feel-good

Goed nieuws is geen nieuws, kommer en kwel lijkt een van de journalistieke fundamenten. Om al die treurigheid te verwerken, heb ik al geruime tijd een remedie: op You Tube filmpjes bekijken van mensen die dieren in nood redden. Er zijn tientallen kanalen waarop dagelijks nieuwe filmpjes geüpload worden van dieren in acute nood en hoe ze vervolgens gered en verzorgd worden: katten die met hun kop in een bierblikje zitten, honden die in een wak terechtkomen, een hert die met zijn gewei in een afrastering vast zit en schildpadden die volledig in visnetten gewikkeld zijn. En dan zie je vervolgens mensen in actie komen om ze te helpen. Wat een heerlijke feel-good beelden, mijn gemoedstoestand knapt er letterlijk van op. En ik ben zeker niet de enige, die filmpjes krijgen vaak tot honderdduizend tot een half miljoen likes!

Marslanding

Maar er is wel degelijk ook opbeurend nieuws. Met enige verbijstering heb ik moeten constateren dat de succesvolle Marslanding vrijwel geen enkele voorpagina heeft gehaald. Zelfs de reisvakbladen lieten het liggen. Terwijl met deze magistrale prestatie wat mij betreft de basis is gelegd voor ruimtereizen naar Mars! Is de hele wereld geketend in een lockdown, stuurt NASA een onbemand voertuig ter waarde van 2,2 miljard euro over een afstand van 470 miljoen kilometer in een kleine 7 maanden naar de rode planeet Mars. Wauw. Ik kreeg zowaar rode konen van dit opwindend nieuwsbericht, wat een krachttoer, het reisbloed gierde weer even door mijn lijf. Helaas, u en ik gaan het niet meer beleven maar donderdag 18 februari 2021 gaat de geschiedenisannalen in als een startpunt voor ruimtetoerisme naar Mars. Reizen is dromen, maar met de zeer toepasselijk gekozen naam van het Marswagentje – Perseverance (Volharding) – ligt de realisatie van ruimtereizen uiteindelijk binnen bereik. Waar volharding al niet goed voor is – nú en later. Voorwaarts Mars.

Marcel Baltus

Baltus Communications

Trefwoorden: reizen, toerisme, reisbranche, reisbedrijven

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

09/06/23
Exclusief voor leden
Arriva ziet kans voor internationale treinverbinding Groningen - Amsterdam
OV-vervoerder Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 2026 de internationale treinverbinding tussen Groningen en Parijs te rijden. Met deze treindienst speelt het vervoersbedrijf in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer op afstanden tot rond de 500 km. Door regelgeving moest Arriva deze wens vroeg bekendmaken.
09/06/23
Wandelbond start met Kleuter4daagse
Na de introductie van de landelijke Peuter4daagse in 2022, faciliteert Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) sinds dit jaar de landelijke Kleuter4daagse! Met dit wandelfeest voor kinderen uit groep 1 en 2 ervaren de kleuters hoe leuk het is om vier dagen te wandelen en een medaille te verdienen.
09/06/23
Divi Resorts maakt schoolontbijt mogelijk
Het Aruba ontbijtproject is op 1 juni van start gegaan en wordt mogelijk gemaakt door Divi Resorts, dat met een 7-tal hotels in de Caribbean betrokken is bij de lokale gemeenschappen. Het initiatief valt onder het Divi Cares programma.
08/06/23
Ruim 40.000 vakantiegangers willen proefslapen in Cadzand
Ruim 40.000 mensen schreven zich al in voor een proefslaapweekend op het nieuwe park in het Zeeuwse Cadzand. EuroParcs stelt 40 Beach lodges kosteloos beschikbaar.
08/06/23
Exclusief voor leden
Kan een reisorganisatie duurzaam gedrag bij haar klanten stimuleren?
Bijna 90% van de reizigers vindt het belangrijk dat ze met hun vakantie een positief effect hebben op de bestemming. Vaker kiezen voor de trein en minder vlees eten zijn maatregelen die de respondenten zelf nemen om hun vakantie duurzamer te maken. Ook gaat een deel bewust minder ver op reis of vliegt helemaal niet meer.
08/06/23
Brand in Nightjet trein
De Nightjet-nachttrein, die van Innsbruck naar Amsterdam en Hamburg reed, is gisteravond gestrand door brand aan boord. Dat gebeurde in de Terfnertunnel in het Oostenrijkse Tirol. De bovenleiding viel op enkele auto’s en die vlogen in brand.
07/06/23
Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren
Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.
07/06/23
Datalandschap Wegwijzer gepresenteerd
Gisteren is op de LDA Kennisdag de ‘Datalandschap Wegwijzer’ gepresenteerd. In deze publicatie van de Landelijke Data Alliantie zijn rond drie thema’s de belangrijkste databronnen opgenomen.