Geplaatst op: 09-12-2020
Auteur: Harm IJben

Brood en betaald voetbal

Brood en betaald voetbal
Afbeelding van Comfreak via Pixabay

In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde van het schrijven van die column leken we met zijn allen de weg omhoog weer gevonden te hebben. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en patiënten op de IC’s liepen sterk terug. Het kabinet besloot de teugels te laten vieren en langzaam maar zeker ontstond er bij vrijwel iedereen een gevoel dat het ergste wel achter de rug zou zijn. Vakanties werden weer geboekt, de restaurants en terrassen raakten weer beter bezet met in achtneming van de geldende Coronamaatregelen en we kregen zo met z’n allen letterlijk en figuurlijk weer wat kleur op de wangen.

In retroperspectief hebben we slechts kort kunnen genieten van die ogenschijnlijk gezamenlijk herwonnen vrijheid in een nu al bijzonder jaar, want zo zal 2020 toch voor altijd wel de boeken in gaan. Een jaar met helaas veel leed, onrust en onzekerheid. En het jaar is nog niet ten einde.

Inmiddels heeft de tweede Corona-golf ons bereikt, sterker nog, we zitten er middenin. Het kabinet heeft opnieuw strenge maatregelen afgekondigd en het land lijkt langzamerhand weer tot stilstand te komen, in ieder geval als het gaat om ‘eten en amusement’. De woorden ‘eten en amusement’ heb ik in deze bewust gekozen. Waarom zult u zeggen? Ik neem u even mee terug in de tijd, naar de periode van het Romeinse Rijk. De Romeinen beseften namelijk als geen ander dat ‘eten en amusement’ de dingen zijn waarmee je het volk tevreden houdt.

Voor het eten moet u naar de supermarkt, restaurants zijn immers gesloten. Of u kiest natuurlijk voor afhalen of bezorgen. Eigenlijk zijn er in die zin nog legio mogelijkheden om aan uw trekken te komen. Voor amusement ligt dat een stuk lastiger. Een bezoek aan een pretpark is nu weliswaar nog steeds mogelijk maar dan zonder zo’n vermaard broodje warme rookworst ter plaatse. U kunt nog een bezoek kunnen brengen aan "Luke’s Halloween drive thru” in Rijssen (een aanrader), maar heel veel andere mogelijkheden zijn er niet meer. Evenementen zijn immers nog steeds verboden (zowel legaal als illegaal) en ook een bezoek aan een theater of poppodium lijkt vrijwel uitgesloten.

Gelukkig, voor sommigen dan toch en dat geldt eerlijk gezegd ook voor ondergetekende, is er één bedrijfstak die een uitzonderingspositie inneemt, namelijk het betaald voetbal. Weliswaar is een bezoek aan een wedstrijd momenteel niet mogelijk, maar blijkbaar is de (Romeinse) amusementswaarde zo groot, dat het kabinet heeft besloten dat ten koste van (vrijwel) alles ‘de betaald voetbal bubbel’ in stand moet worden gehouden. De strijders uit de arena’s uit lang vervlogen tijden, spelen nu in het Abe Lenstra stadion en andere grotere en kleinere voetbaltempels. Tijden veranderen dus niet. Geef het volk brood en betaald voetbal!

Topics:Sport
Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, sport

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.