Geplaatst op: 13-05-2020
Auteur: Hans van Leeuwen

Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!

Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Heeft u het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming NL al gezien? Grote kans van niet want in Nederland circuleert momenteel alleen een vertrouwelijk concept. Een concept dat zomaar in mijn mailbox dwarrelde. Een plan dat NBTC Holland Marketing samen met de DMO’s in sneltreinvaart elkaar heeft getimmerd. En dat is te zien. Want het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming NL vaart heel veilig op de kerncompetenties van deze organisaties: marketing, marketing en nog eens marketing. 

In deze tijd dat buitenlandse vakanties vrijwel onmogelijk zijn en Nederlanders massaal in eigen land op vakantie willen, vraag ik me af of ondernemers wel op marketing zitten te wachten. Moeten we echt van de daken schreeuwen dat toeristen ons land weer kunnen bezoeken? Ik denk het niet. Voorlopig hebben veel reizigers de buik vol van hun laatste cruise of zonovergoten reisje naar Marokko. Met die 8 miljoen euro die ze in het herstelplan aan marketing willen uitgeven, kunnen wij bijna 500 MKB-recreatiebedrijven in leven houden. Dat is pas Holland Promotie!

Dit jaar gaan we in eigen land op vakantie, lekker uit eten en funshoppen als nooit tevoren. Het geld dat we in het voorjaar vanwege de lock down niet konden uitgeven, laten we deze zomer lekker rollen. Het versoepelen van de maatregelen betekent een full-house voor Nederland Vakantieland. En daar hebben we geen dubbeltje marketing voor nodig.

We doen er goed aan te kijken wat er echt nodig is om de komende jaren de toeristische infrastructuur er weer bovenop te helpen. De nood is aan de man en er is geld en ondersteuning voor ondernemers nodig. Ondernemers die op geen enkele manier bij het plan zijn betrokken. Ik zie vrijwel uitsluitend ambtenaren, bestuurders en medewerkers van zwaar gesubsidieerde bureaus en overheden. De ondernemers worden vertegenwoordigd door een, ik durf het bijna niet te zeggen, gepensioneerde, oh nee alweer, marketeer. 

Grote vraag is hoe we in dit marketingmoeras verzeild zijn geraakt. Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend. Zolang we geen sterke bewindspersoon op toerisme hebben, blijft het rommelen in de marge als het gaat om een centrale aansturing van toerisme. Ik pleit al jaren voor een minister van Toerisme en Vrijetijd. Wanneer wordt men eens wakker in Den Haag en gaat men echt voor 87,5 miljard euro aan bestedingen en 791 duizend banen staan. Met een halve staatssecretaris voor recreatie & toerisme en een bezoek van Mona Keijzer aan Molecaten Vakantieparken zullen we het moeten doen! 

Hebben we niets geleerd van de discussie rond overtoerisme en de broodnodige verduurzaming van de sector? Is dit niet het moment van zaaien op vruchtbare bodem? Zet de regio centraal en help de kleine recreatieondernemer uit het MKB en geef ruimte aan lokale initiatieven. Laat de provincies hun portemonnee trekken om het MKB -met een goed innovatief plan- overeind te houden. Voor het herstelplan hebben ze al 3,9 miljoen euro ingeboekt, die kunnen mooi naar ondernemers. Daar ligt ook een nieuwe rol voor de DMO’s die ondernemers daarbij praktisch kunnen ondersteunen. Ook gemeenten zullen hun steentje bij moeten dragen door bestemmingsplanprocedures sneller op te pakken en meer ontwikkelruimte te bieden waardoor ondernemers kunnen verbreden met activiteiten en inspelen op meer inkomsten van verschillende doelgroepen. 

Voor ondernemers zal de 1,5 meter economie het nieuwe normaal zijn. Het zal even wennen zijn, maar aanpassen en innovatie hoort bij ondernemerschap. Net zoals een crisis op zijn tijd. Het klinkt misschien vreemd maar relaties uit mijn persoonlijke omgeving weten dat ik deze crisis al had voorspeld. Het is inmiddels mijn vierde gedurende mijn 41ste ondernemersjaar. Ik voorzag geen pandemie met al die vervelende en nare gebeurtenissen voor heel veel mensen maar een flinke crisis zat er echt wel aan te komen. Aan de andere kant ruimt deze crisis in zekere zin ook lekker op. Bedrijven die toch al geen bestaansrecht hadden, geven ruimte aan anderen en daar hoeven we dan ook geen overheidsgeld meer in te stoppen. Deze crisis is voor recreatieondernemers ook een enorme wake-up-call. Ze moeten, net als de banken na de laatste crisis, een flinke buffer aanleggen. Mijn advies aan recreatiebedrijven, waar ik actief ben, is om de tarieven met minimaal 20% te verhogen voor de grote vakantie en voor het volgend jaar met nog eens 20%. Als dit gebeurt met de juiste belevenis is de consument beslist bereid dit te betalen. 

Ik denk dat bedrijven de komende jaren zich moeten richten op een gezonde bedrijfsvoering zonder autonome groei. Want groei in aantallen gasten zit er met de 1,5 meter economie voorlopig niet in. Meer marketing richting consumenten die smachten naar een fijne vakantie is daarbij even niet nodig.  

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme 

Ik vind niet dat er provinciaal geld naar Holland promotie moet gaan. Laat me weten wat u vindt.  

Pleisureworld NRIT  
Contact : Hans van Leeuwen
mobile   : +31 (0) 653394506
e-mail    : hans@pleisureworld.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pleisureworld/
Skype     : hansvanleeuwen1958
web       : www.pleisureworld.nl / www.nritmedia.nl 
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, ondernemen, marketing, crisis, beleid

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).