Geplaatst op: 13-05-2020
Auteur: Hans van Leeuwen

Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!

Meer marketing? Nu even geen Holland-promotie!
Heeft u het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming NL al gezien? Grote kans van niet want in Nederland circuleert momenteel alleen een vertrouwelijk concept. Een concept dat zomaar in mijn mailbox dwarrelde. Een plan dat NBTC Holland Marketing samen met de DMO’s in sneltreinvaart elkaar heeft getimmerd. En dat is te zien. Want het Offensief Duurzaam Herstel Bestemming NL vaart heel veilig op de kerncompetenties van deze organisaties: marketing, marketing en nog eens marketing. 

In deze tijd dat buitenlandse vakanties vrijwel onmogelijk zijn en Nederlanders massaal in eigen land op vakantie willen, vraag ik me af of ondernemers wel op marketing zitten te wachten. Moeten we echt van de daken schreeuwen dat toeristen ons land weer kunnen bezoeken? Ik denk het niet. Voorlopig hebben veel reizigers de buik vol van hun laatste cruise of zonovergoten reisje naar Marokko. Met die 8 miljoen euro die ze in het herstelplan aan marketing willen uitgeven, kunnen wij bijna 500 MKB-recreatiebedrijven in leven houden. Dat is pas Holland Promotie!

Dit jaar gaan we in eigen land op vakantie, lekker uit eten en funshoppen als nooit tevoren. Het geld dat we in het voorjaar vanwege de lock down niet konden uitgeven, laten we deze zomer lekker rollen. Het versoepelen van de maatregelen betekent een full-house voor Nederland Vakantieland. En daar hebben we geen dubbeltje marketing voor nodig.

We doen er goed aan te kijken wat er echt nodig is om de komende jaren de toeristische infrastructuur er weer bovenop te helpen. De nood is aan de man en er is geld en ondersteuning voor ondernemers nodig. Ondernemers die op geen enkele manier bij het plan zijn betrokken. Ik zie vrijwel uitsluitend ambtenaren, bestuurders en medewerkers van zwaar gesubsidieerde bureaus en overheden. De ondernemers worden vertegenwoordigd door een, ik durf het bijna niet te zeggen, gepensioneerde, oh nee alweer, marketeer. 

Grote vraag is hoe we in dit marketingmoeras verzeild zijn geraakt. Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend. Zolang we geen sterke bewindspersoon op toerisme hebben, blijft het rommelen in de marge als het gaat om een centrale aansturing van toerisme. Ik pleit al jaren voor een minister van Toerisme en Vrijetijd. Wanneer wordt men eens wakker in Den Haag en gaat men echt voor 87,5 miljard euro aan bestedingen en 791 duizend banen staan. Met een halve staatssecretaris voor recreatie & toerisme en een bezoek van Mona Keijzer aan Molecaten Vakantieparken zullen we het moeten doen! 

Hebben we niets geleerd van de discussie rond overtoerisme en de broodnodige verduurzaming van de sector? Is dit niet het moment van zaaien op vruchtbare bodem? Zet de regio centraal en help de kleine recreatieondernemer uit het MKB en geef ruimte aan lokale initiatieven. Laat de provincies hun portemonnee trekken om het MKB -met een goed innovatief plan- overeind te houden. Voor het herstelplan hebben ze al 3,9 miljoen euro ingeboekt, die kunnen mooi naar ondernemers. Daar ligt ook een nieuwe rol voor de DMO’s die ondernemers daarbij praktisch kunnen ondersteunen. Ook gemeenten zullen hun steentje bij moeten dragen door bestemmingsplanprocedures sneller op te pakken en meer ontwikkelruimte te bieden waardoor ondernemers kunnen verbreden met activiteiten en inspelen op meer inkomsten van verschillende doelgroepen. 

Voor ondernemers zal de 1,5 meter economie het nieuwe normaal zijn. Het zal even wennen zijn, maar aanpassen en innovatie hoort bij ondernemerschap. Net zoals een crisis op zijn tijd. Het klinkt misschien vreemd maar relaties uit mijn persoonlijke omgeving weten dat ik deze crisis al had voorspeld. Het is inmiddels mijn vierde gedurende mijn 41ste ondernemersjaar. Ik voorzag geen pandemie met al die vervelende en nare gebeurtenissen voor heel veel mensen maar een flinke crisis zat er echt wel aan te komen. Aan de andere kant ruimt deze crisis in zekere zin ook lekker op. Bedrijven die toch al geen bestaansrecht hadden, geven ruimte aan anderen en daar hoeven we dan ook geen overheidsgeld meer in te stoppen. Deze crisis is voor recreatieondernemers ook een enorme wake-up-call. Ze moeten, net als de banken na de laatste crisis, een flinke buffer aanleggen. Mijn advies aan recreatiebedrijven, waar ik actief ben, is om de tarieven met minimaal 20% te verhogen voor de grote vakantie en voor het volgend jaar met nog eens 20%. Als dit gebeurt met de juiste belevenis is de consument beslist bereid dit te betalen. 

Ik denk dat bedrijven de komende jaren zich moeten richten op een gezonde bedrijfsvoering zonder autonome groei. Want groei in aantallen gasten zit er met de 1,5 meter economie voorlopig niet in. Meer marketing richting consumenten die smachten naar een fijne vakantie is daarbij even niet nodig.  

Auteur: Hans van Leeuwen; Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme 

Ik vind niet dat er provinciaal geld naar Holland promotie moet gaan. Laat me weten wat u vindt.  

Pleisureworld NRIT  
Contact : Hans van Leeuwen
mobile   : +31 (0) 653394506
e-mail    : hans@pleisureworld.nl
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/pleisureworld/
Skype     : hansvanleeuwen1958
web       : www.pleisureworld.nl / www.nritmedia.nl 
Trefwoorden: toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, ondernemen, marketing, crisis, beleid

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.