Geplaatst op: 06-05-2020
Auteur: Thijs Vossen

De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025

De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Foto: Duinrell
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven toeristen 87,5 miljard euro uit in Nederland. Dat was 6,4 procent meer dan in 2017, blijkt uit CBS-onderzoek. De toeristische sector is goed voor 800.000 banen. Ruim 19 miljoen toeristen uit het buitenland bezochten ons land, de verwachting is dat dit aantal doorgroeit naar ruim 40 miljoen in 2030”

Dat was zooo……2019
De nieuwe cijfers inkomend toerisme laten voor 2025 een verwachting zien die gelijk is aan 2015. Diverse startbanen van Schiphol zijn inmiddels overwoekerd met onkruid. De campagne: "Lekker weg in eigen land" draait daarentegen weer als een tierelier. Duidelijk is dat campings die tot 2020 enkel afhankelijk waren van het zomerseizoen eindelijk getransformeerd zijn naar jaarrond bedrijven waarbij meerdere doelgroepen worden aangesproken. Om alleen je geld te verdienen tussen de Pasen en de herfstvakantie met toeristisch kamperen is zoooo….. 2019.

Blurring
Blurring (het combineren van functies), heeft in de leisure versneld zijn intrede gedaan. Nadat Ikea de eerste pretparken in Zweden heeft overgenomen in 2021, is sinds 2023 het overnachten bij Ikea een nieuwe hype onder jongeren. Inchecken op vrijdag, je eigen slaapkamer op proef inrichten (en uitproberen) en op maandag net na het ontbijt weer naar je werk.
Intensieve veehouderij of menshouderij worden niet meer gepruimd door de moderne consument. Vakanties vinden voortaan veel meer gespreid over het jaar plaats om massa-momenten te voorkomen.

De lange schoolvakanties zijn (na een wijs besluit van de minister van toerisme) definitief passé. Mengvormen worden toegejuicht. Basisonderwijs wordt in de ochtend bijvoorbeeld online gevolgd vanuit de recreatieruimte op de camping, de sportdocent staat deels voor de klas en parttime als baywatch aan de waterplas.

Festivals worden gelukkig weer massaal bezocht. Gillend en springend op het tapijt in je eigen doorzonwoning met koptelefoon en virtual reality bril. Onder je tong een zelf geprinte pil. Alleen nog tegen betaling inloggen voor de muziek.
Het carnaval in het zuiden van het land is op last van de overheid verplaatst naar de zomer. De kans op een virus bij een buitenactiviteit is immers vele malen kleiner. Dit blijkt een meesterzet. De omzet is verdubbeld en een hype in geheel Nederland (overgewaaid van de overzeese gebiedsdelen).

De eerste natuurbegraafplaats zet in op recreëren van het wieg tot in de eeuwigheid met verkaveling van percelen in het bos. Je mag er tijdens het leven je tent opzetten, maar je kunt je er na je dood ook laten kisten.

Herziening leefstijlen
De leefstijlvinder moet volledig worden herzien. De avontuurlijke thuiszoeker doet zijn intrede en niet te vergeten de plezier-maar-wel-hier-zoeker, om nog maar te zwijgen van de 1,5 meter afstandelijke verbindingzoeker.

Nieuw is de vouwwagen-loonslaaf die met korte broek en slippers vanaf een picknicktafel inlogt via Zoom, de bovenste helft strak gekleed in colbert en de onderste helft……….och je begrijpt het wel.

Rustig groen en gezellig lime zijn weer helemaal terug bij het begin van de cyclus. Niks oubollig meer aan.

De revival….
En zoals altijd is er ineens weer een onverwachte hit uit een ver verleden die opkomt. Niet de LP, de Solex, de spiegelreflexcamera, maar jawel daar komt ie…………..iedereen had hem al verguisd, vergeten, niet vitaal, fout publiek, stoffig, einde cylcus……tromgeroffel………de STACARAVAN.

De verkoop van toercaravans zit sinds 2020 voorgoed in een dip. Tot 2019 reden we met deze sleurhutten nog half Europa door. Inmiddels heeft niemand meer een rijbewijs BE en zijn de grenzen vaker gesloten dan open. De zwarte zaterdagen in de zomer en de zwarte pistes in de winter kennen we slechts van de verhalen van onze ouders.

Vroeger was de stacaravan een ideale tweede woning voor gezinnen die niet naar het buitenland wilden of konden en die ook graag buiten de reguliere weekenden de vrije tijd in hun buitenverblijf doorbrachten. Liefst met een avondje BIN & GO.
Helaas pruimden marketeers het type rustig groen of gezellig lime niet meer. Terreinen met stacaravans werden geruimd voor de meest exotische verhuurobjecten. Stacaravans werden chalets, chalets werden lodges, de cowboys in de sector verdienden goud geld met dubieuze projectontwikkeling.

Luxe, nog luxer, decadentie ten top…… tot 2020 kon het niet op Henk en Ingrid gingen goedkoper met een belastingvrije low-cost carrier naar Thailand dan dat men kon kamperen in Nederland. Franse equity fondsen joegen de prijzen verder omhoog en park na park werd versteend. Lokale overheden faciliteerden de nieuwe melkkoeien en piekten elk jaar met de toeristenbelasting tot ongekende hoogte.Het concept camping met eigen ietwat oudere stacaravans werd wat ranzig en de sector werd niet langer vitaal verklaard. Kinderen schaamden zich op school om te vertellen dat pa en ma een stacaravan van 20 jaar hadden overgenomen uit de erfenis van oma.

De stacaravan anno 2025
De Corona crisis heeft er zeker in het begin flink ingehakt. Alleen campinghouders met een basisinkomen (dankzij vaste gasten met hun eigen stacaravan) wisten de crisis redelijk goed te doorstaan.

Consumenten realiseren zich ineens weer hoe fijn een stacaravan is, niet te ver weg van huis en met eigen sanitair, die de komende jaren waarschijnlijk ook tijdens Covid 20 tot en met 26 het gehele jaar gebruikt kan worden, mits men voldoende toiletpapier in bezit heeft.

Thuiswerkers vinden de stacaravan een fantastische plek om even af te schakelen van het thuiswerken of om juist even rustig te kunnen werken zonder hijgende manager in de nek. Liefst ook zo nu en dan offline. 
Arbeidsmigranten op campings zijn er al lang niet meer. Consumeren is consuminderen geworden. In heel Nederland is een tandje teruggeschakeld. We steken zelf weer de asperges.

Permanente bewoning in stacaravans is nu een gecontroleerde blurring-pilot geworden. Sentiment en nostalgie spelen zeker mee (vroege was alles beter) maar de trend is gezet.  Alleen maar kansen voor de gast van morgen, de ondernemer en de bouwers. En als we dit " nieuwe fenomeen” nu meteen goed regelen hoeven we in 2045 geen programma’s op te starten om de sector wederom te vitaliseren.

Zie ik je op de beurs in Hardenberg in 2026 om de nieuwste na-Coronaase stacaravans te bewonderen? Wil je dat we in de tussentijd eens meedenken om jouw camping vitaal te krijgen of te houden? Wij van Leisure Brains doen het graag.


Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakanties, campings, kampeerterreinen, familievakanties

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Campagne door dmo's Finland rond 'gelukkigste bevolking ter wereld'
Finland is vandaag voor het zevende opeenvolgende jaar uitgeroepen tot het land met de gelukkigste bevolking ter wereld, volgens het World Happiness Report 2024* van de Verenigde Naties. Visit Finland en Helsinki Partners zetten dat in voor een campagne om een klein groepje bezoekers de lifehacks te laten ervaren met een masterclass.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
11/05/23
Seminar: Stuur je gast eens weg
Hoe kun je gasten een onvergetelijke vakantie bieden? Die vraag staat centraal op het seminar ‘Stuur je gast eens weg’. Een middag die zowel voor ondernemers in dag- als verblijfsrecreatie interessant is.
13/12/21
De nieuwste trends in toerisme, recreatie en vrije tijd
Vandaag verschijnt de 40ste editie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd. Wat in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon met een dun boekje rond het toen nieuwe ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is in veertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig jaarboek voor de gehele toerisme- en vrijetijdssector met trends, data, ontwikkelingen en inspiratie.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
09/09/20
Gastvrij Nederland doet beroep op Tweede Kamer voor betere steunmaatregelen sector
Deze morgen debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Mona Keijzer van EZK over toerisme. Gastvrij Nederland heeft bij de commissieleden een wensenlijstje neergelegd. Kern is dat zij voor de sterk getroffen sector maatwerk binnen de generieke steunpakketten wil.
30/04/20
CELTH schetst vier scenario’s voor de bezoekerseconomie na de crisis
Op welke wijze en hoe snel kan de vrijetijdssector zich na de crisis herstellen? CELTH verkent daarvoor vier scenario's.
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?