Geplaatst op: 09-03-2020
Auteur: Karin Stiksma

Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?

Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Photo by Micha? Parzuchowski on Unsplash

Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme parks become Certified Autism Centers’ 


Amerikaans bedrijf maakt eerste prikkelarme attractieparken voor autisten

Six Flags’ is het eerste Amerikaanse bedrijf dat haar 26 family attractieparken wereldwijd geschikt maakt voor gasten met autisme. Zo worden medewerkers toegerust om gasten met speciale behoeften beter en gastvrijer te ontvangen. Ook komt er een speciale gids waarin voor iedere ride en attractie de prikkelbaarheid wordt beschreven. Daarnaast komen er speciale ruimtes waar gasten kunnen ontspannen in een minder prikkelende omgeving. Wat een mooie beweging! Hoe zit dat in de Nederlandse dagattracties …?


In Nederland … overprikkeld in attractieparken?

Suzanne, moeder van 3 kinderen met autistische kenmerken, vertelde: ‘Mijn kinderen hebben duidelijkheid en structuur nodig. In het park moeten niet te veel prikkels zijn. Als mijn kids drie kwartier in de wachtrij staan, dan breken ze de tent af’. Petra, een andere moeder vulde aan: ‘Bij het bezoeken van een dagattractie met mijn gezin is het van belang dat we een pauze kunnen inlassen en dat we het in een rustiger tempo doen’. Zij zal nooit in het hoogseizoen naar een dagattractie gaan. Haar grote verlangen is dat ze als gezin iets kunnen doen waarbij iedereen het naar de zin heeft. Met een relaxte omgeving met medewerkers die oordeelsvrij zijn. Petra vertelde: ‘Als mijn kinderen krijsen, schoppen of achterlijke dingen roepen, dan het is het als ouder heel moeilijk om in een sociale omgeving te reageren. Personeel dat empathisch reageert, is daarbij heel belangrijk’.


Attractieparken in Nederland hebben dan ook nog wel wat te doen! Los van aparte wachtrijen die enkele parken hebben, zijn er nog zoveel meer mogelijkheden. Met kleine aanpassingen kan een attractiepark al een groot verschil maken! Een professional uit de sector zei tegen mij: ‘Dit is economisch echt niet haalbaar!’ Six Flags doet het.Dus, ja het kan!


Steeds meer prikkelarme activiteiten in Nederland

Zo blijkt wel uit veel andere initiatieven. Bijvoorbeeld prikkelarme kermissen, concerten en theatervoorstellingen. Utrecht had de primeur in Europa met het eerste prikkelarme circus.Musea spelen ook op deze behoefte in; sommigen hebben een speciale informatiegids. Suzanne zei ‘Alleen als er dingen te doen zijn in een museum, ga ik er met mijn kinderen heen. Een speurtocht of zoiets is wel leuk’.


Centraal in prikkelarme concepten staat het verminderen van omgevingsprikkels: minder bezoekers, minder versterkt geluid, geen lichteffecten, voldoende zitplekken, en kortere duur.


Ik maak leisure inclusief!

Wilt u uw dagattracties ook toegankelijk maken voor gasten met prikkelgevoelige beperking? Of wilt u een nulmeting van de toegankelijkheid en inclusiviteit van uw dagattractie? Karin Stiksma is eigenaar van Joint Projects en als strategisch consultant actief op het snijvlak van toegankelijkheid en leisure. Heeft u vragen of kunt u ondersteuning gebruiken bij het toegankelijker maken van uw dagattractie? Neem dan contact op met mij.

Trefwoorden: attractieparken, inclusief toerisme, toegankelijk toerisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.