Geplaatst op: 09-03-2020
Auteur: Karin Stiksma

Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?

Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Photo by Micha? Parzuchowski on Unsplash

Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme parks become Certified Autism Centers’ 


Amerikaans bedrijf maakt eerste prikkelarme attractieparken voor autisten

Six Flags’ is het eerste Amerikaanse bedrijf dat haar 26 family attractieparken wereldwijd geschikt maakt voor gasten met autisme. Zo worden medewerkers toegerust om gasten met speciale behoeften beter en gastvrijer te ontvangen. Ook komt er een speciale gids waarin voor iedere ride en attractie de prikkelbaarheid wordt beschreven. Daarnaast komen er speciale ruimtes waar gasten kunnen ontspannen in een minder prikkelende omgeving. Wat een mooie beweging! Hoe zit dat in de Nederlandse dagattracties …?


In Nederland … overprikkeld in attractieparken?

Suzanne, moeder van 3 kinderen met autistische kenmerken, vertelde: ‘Mijn kinderen hebben duidelijkheid en structuur nodig. In het park moeten niet te veel prikkels zijn. Als mijn kids drie kwartier in de wachtrij staan, dan breken ze de tent af’. Petra, een andere moeder vulde aan: ‘Bij het bezoeken van een dagattractie met mijn gezin is het van belang dat we een pauze kunnen inlassen en dat we het in een rustiger tempo doen’. Zij zal nooit in het hoogseizoen naar een dagattractie gaan. Haar grote verlangen is dat ze als gezin iets kunnen doen waarbij iedereen het naar de zin heeft. Met een relaxte omgeving met medewerkers die oordeelsvrij zijn. Petra vertelde: ‘Als mijn kinderen krijsen, schoppen of achterlijke dingen roepen, dan het is het als ouder heel moeilijk om in een sociale omgeving te reageren. Personeel dat empathisch reageert, is daarbij heel belangrijk’.


Attractieparken in Nederland hebben dan ook nog wel wat te doen! Los van aparte wachtrijen die enkele parken hebben, zijn er nog zoveel meer mogelijkheden. Met kleine aanpassingen kan een attractiepark al een groot verschil maken! Een professional uit de sector zei tegen mij: ‘Dit is economisch echt niet haalbaar!’ Six Flags doet het.Dus, ja het kan!


Steeds meer prikkelarme activiteiten in Nederland

Zo blijkt wel uit veel andere initiatieven. Bijvoorbeeld prikkelarme kermissen, concerten en theatervoorstellingen. Utrecht had de primeur in Europa met het eerste prikkelarme circus.Musea spelen ook op deze behoefte in; sommigen hebben een speciale informatiegids. Suzanne zei ‘Alleen als er dingen te doen zijn in een museum, ga ik er met mijn kinderen heen. Een speurtocht of zoiets is wel leuk’.


Centraal in prikkelarme concepten staat het verminderen van omgevingsprikkels: minder bezoekers, minder versterkt geluid, geen lichteffecten, voldoende zitplekken, en kortere duur.


Ik maak leisure inclusief!

Wilt u uw dagattracties ook toegankelijk maken voor gasten met prikkelgevoelige beperking? Of wilt u een nulmeting van de toegankelijkheid en inclusiviteit van uw dagattractie? Karin Stiksma is eigenaar van Joint Projects en als strategisch consultant actief op het snijvlak van toegankelijkheid en leisure. Heeft u vragen of kunt u ondersteuning gebruiken bij het toegankelijker maken van uw dagattractie? Neem dan contact op met mij.

Trefwoorden: attractieparken, inclusief toerisme, toegankelijk toerisme

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.