Geplaatst op: 24-10-2018
Auteur: Marcel Baltus

Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden

Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Bron: Pixabay
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwoners. Het geluid van rolkofferterreur galmt nu bijna 24 uur per dag over de bakstenen straten van de Amsterdamse grachten.


Overdaad schaadt met als gevolg dat er al enige tijd op verschillende toeristische brandhaarden over de wereld reeds maatregelen getroffen werden en worden om het massatoerisme in te dammen. Ook de Nederlandse reisindustrie ziet in dat ingrijpen noodzakelijk is om op de lange termijn onze hoofdstad leefbaar te houden. NBTC als toeristische koepelorganisatie belegde met wat andere partijen een ‘Toerisme Top’ in Deventer om het adagium voor de toekomst aldaar te prediken: we moeten toeristen verleiden om nieuwe regio’s te bezoeken.


Journalist Paul Eldering van De Telegraaf ging daar recentelijk in zijn column op in met de strekking: dat gaat toch niet lukken – internationale vakantiegangers willen nu eenmaal alleen maar de highlights zien. Dat is maar ten dele waar Paul.


Want toeristen verleiden kan absoluut. Mag ik als voorbeeld het Burning Man festival in Nevada geven. Een onherbergzaam stuk woestijn in deze Amerikaanse staat waar geen hond naar toe wil totdat je er iets creëert waarvoor ieder jaar 70.000 mensen wereldwijd naar toe willen gaan. In dit geval een redelijk bizar en onconventioneel festival. Kijk hier maar eens.


Nee Paul, het is niet alleen maar het gegeven dat toeristen van nature veelal de geijkte attracties willen zien, waar het vooral aan schort zijn ondernemers met creatieve ideeën en geldkranen. Ik werkte jarenlang op de afdeling Communicatie van wat toen het Nederlands Bureau voor Toerisme heette. We schreven ooit een ‘landmark prijsvraag’ uit om Nederland als toeristische bestemming in het buitenland ludiek en creatief aan te prijzen. Op een paar grappige ideeën na was het redelijk kommer en kwel wat innovatief Nederland ophoestte. En zit er dan iets bruikbaars tussen, dan valt het voor 99% in het water omdat het geld ontbreekt. Dus geachte ministerie van EZ, uw deelname aan de Toerisme Top wordt alleen maar zinvol indien u ook een geldelijke bijdrage levert aan innoverende ideeën die de toeristenstromen moeten omleiden van onze hotspots. Er is net een pot van 2 miljard vrijgekomen, kan er makkelijk een paar honderd miljoen naar off-the-beaten-track Holland promotie. Een leuk gebaar om die top in Deventer mede te organiseren, maar hordes toeristen naar Deventer is voorlopig een utopie want hoeveel buitenlanders hebben er ooit van gehoord. Prachtsteden die Hanzesteden maar met die paar grijpstuivers aan marketingbudgetten kun je het echt wel vergeten dat er de komende decennia honderdduizenden buitenlandse toeristen deze juweeltjes gaan bezoeken. Dat lukt alleen maar met realistische PR- en marketingbudgetten. En mijn ervaringen de afgelopen jaren in de reissector in ogenschouw nemende gaan die vooralsnog maar één kant op: omlaag.


We hebben geen behoefte aan weer een Toerisme Top; waar we naar toe moeten zijn concrete plannen die uitgevoerd moeten worden om de huidige Nederlandse trekpleisters te ontzien. Waarom niet een tweede Keukenhof-achtige attractie realiseren? Lisse en onze prachtattractie de Keukenhof zitten ook wel een beetje aan de top van wat de stad en het park aan kunnen. De bloembollenvelden in de Kop van Noord- Holland schreeuwen om meer oh’s en ah’s van toeristen, voor zo’n visueel orgasme zijn buitenlandse toeristen bereid om naar iedere uithoek van Nederland te togen.


Met enige verwondering ook de aankondiging vernomen van het Rijksmuseum over de geplande restauratie van de Nachtwacht, twee weken na de smeekbede om Amsterdam van de massa’s toeristen te ontlasten. Prachtig project uiteraard maar zou het het Rijksmuseum niet gesierd hebben om dit project ergens anders in Nederland te laten uitvoeren. Het museum trekt ieder jaar al 2,1 miljoen bezoekers en wees verzekerd dat de ‘glazen kooi’ – de restauratie zal vanachter ramen bekeken kunnen worden – weer hordes meer bezoekers zal lokken. Waarom niet in Leiden of in een andere willekeurige plaats in Nederland want Rembrandt was tenslotte een Nederlandse schilder! Een grote Rembrandt manifestatie over dit renovatieproject waar in geuren en kleuren en in woord, beeld en film het leven van Rembrandt uitgebeeld wordt. Met als apotheose het aanschouwen van de restaurateurs achter een glazen kooi en met op de voorgrond een hologram van Rembrandt die op humoristische wijze vertelt hoe hij het ooit schilderde en wat hij van de restauratie denkt. Want ook het merk Rembrandt is sterk genoeg om toeristen naar vrijwel alle onbekende streken van Nederland te lokken.


Misschien kan miljardair en ondernemer Marcel Boekhoorn zijn vizier eens op toeristisch Nederland richten. U kent hem wel – die man van de twee panda’s in het Ouwehands Dierenpark en redder van het oer-Hollandse merk HEMA. Hij heeft visie én geld. Jammer dat er zo weinig van dit ras zijn. Veel doeltreffender dan de zoveelste Toerisme Deltaplan. Het HollandWorld-themapark-plan van voormalig NBT en Floriade directeur Hans van Driem zoekt nog sponsors. Zou mooi opgehoest kunnen worden door de verkoop van al die Hollandse worsten die Boekhoorn in buitenlandse Hema’s wil gaan verkopen.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: beleid, toerisme, overtourism, drukte, spreiden

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.