Geplaatst op: 04-10-2018
Auteur: Han Verheijden

Segregatie of integratie?

Segregatie of integratie?
Photo by Perry Grone on Unsplash

Eind juni vond bij mij in de buurt de Champions Trophy voor nationale hockeyteams plaats. Een mooi en prestigieus evenement met deelnemende teams uit de hele wereld. Ik heb zelf ook een aantal wedstrijden bijgewoond en ervoer een ontspannen en gezellige sfeer. Ondanks de WK voetbal in Rusland kwamen er veel toeschouwers, die allen beschaafd juichten voor Oranje, maar ook andere teams sportief aanmoedigden. De logistiek was perfect geregeld met uitgebreide fietsstallingen, comfortabele transfers met kleine bussen en door dit alles was de overlast in onze buurt verwaarloosbaar.


Ik liep een gemeentelijke projectleider tegen het lijf en zij was zichtbaar trots op dit succes. Ze wees me wel op de publieke inspanningen die zo’n event vraagt. Denk aan de verkeersmaatregelen, de bewaking, de informatieverstrekking en nog veel meer. Natuurlijk staan daar baten tegenover in de vorm van citymarketing en bestedingen door de vele (inter)nationale bezoekers. Toch rees bij mij de vraag of er wel zoveel publiek geld in zo’n event moet worden gestoken?


Want als je goed om je heen keek, zag je dat het publiek behoorlijk eenzijdig was. De meeste bezoekers zijn zichtbaar afkomstig uit de hogere welstandsklassen en, afgezien van bezoekende fans uit Pakistan of India, is bijna iedereen blank. Ook de aanwezige sponsors bevestigden dit beeld, vaak dealers van de duurdere automerken en fiscalisten.


De vraag of dit wenselijk is kwam bij mij extra op, omdat ik in diezelfde week – met prachtig en zonnig weer – vaak in de namiddag ging zwemmen in een nabijgelegen zwemplas: De Galderse Meren. Is het bezoek aan de Champions Trophy een voorbeeld van segregatie, de gasten in de Galderse Meren vormen een bemoedigend bewijs dat er in ons land ook sprake is van integratie. Hier zie je namelijk alle minderheidsgroepen tezamen: arbeidsmigranten met of zonder gezinnen, moslimfamilies met en zonder hoofddoek, zwarte, blanke en Aziatische mensen, rijk en arm, jong en oud, allochtoon en autochtoon. Ondanks het heterogene gezelschap functioneert het recreatieterrein, vanuit mijn persoonlijke waarneming, heel redelijk. De sfeer is er ontspannen en de meeste bezoekers gaan –ondanks alle verschillen – veelal hoffelijk met elkaar om. Er is opvallend weinig muziek of andere lawaaioverlast, honden zijn er weinig en/of blijven bijna alle aan de lijn en de parkeerplaatsen zien er ordelijk uit. De blikjes en andere picknickresten worden meestal opgeruimd (alleen jongeren laten het nogal eens afweten), maar soms is er duidelijk sprake van overmacht, want regelmatig zijn de vuilnisemmers overvol. Die situatie illustreert het schrale beheer.


Daarmee kom ik op de kern van mijn betoog: ondanks dat hier sprake is van integratiesucces en een ontspannen vrijetijdsbesteding voor duizenden mensen, krijgt deze vorm van recreatie veel minder geld en aandacht dan topsportevenementen als de Champions Trophy. Vanuit economisch of politiek perspectief is er wellicht veel voor de sponsoring van grote sportevents te zeggen: je krijgt veel publiciteit en de status van je stad of streek wint duidelijk aan waarde. Vanuit sociologisch perspectief wil ik echter sterk pleiten voor ondersteuning van recreatieve locaties en projecten waar we echt blijken te integreren. De maatschappelijke winst van integratie is immers op lange termijn vele malen groter dan de weliswaar heftige en positieve maar ook zeer kortdurende impuls van een exclusief topsportevenement. We zullen in de toekomst immers – meer dan nu – samen moeten leven met een veel heterogener gezelschap dan we gewend waren en samen recreëren kan veel bijdragen aan meer onderling contact en begrip. We zouden als recreatiesector en als overheid méér in plaats van minder publieke middelen voor openbare recreatieterreinen zoals zwemplassen moeten inzetten… Wie helpt mee de tegengestelde trend te keren?

Trefwoorden: beleid, subsidies, evenementen, noord brabant, dagrecreatie

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.