Geplaatst op: 28-05-2018
Auteur: Menno Stokman

Naar een Excellerende Gastvrijheidssector

Naar een Excellerende Gastvrijheidssector
Bron: Pixabay

CELTH is het Centre of Expertise voor de gastvrijheidssector, met als doel het aanjagen van samenwerking tussen de markt en het onderwijs. Zoals in mijn vorige column geschetst is dat nodig! De gastvrijheidssector werkt nog maar beperkt samen met kennisinstellingen en de academische wereld, waardoor de sector achterloopt met data, fresh ideas en innovatie. In zijn optreden bij College Tour gaf Bill Gates een aantal jaren geleden al aan dat de belangrijkste les voor Microsoft is geweest om sterker met jongeren en studenten samen te werken. Zij waren het die Gates 20 jaar geleden wakker schudden en overtuigden dat internet weleens big zou kunnen worden. "De meest baanbrekende ideeën komen van twintigers, maar ook een aantal van dertigers”, gaf Gates toe.


De gastvrijheidssector groeit in rap tempo en zorgt anno nu voor zo’n 650.000 banen, ofwel 6,5% van de werkgelegenheid. De gastvrijheidssector fungeert meer en meer als katalysator voor de ontwikkeling van steden en gebieden en raakt sterker verweven met sport, gezondheid en retail. De potenties voor de sector zijn enorm, maar ook de complexiteit neemt toe. Belangrijk dat ook werknemers die al in de sector werkzaam zijn, ‘bijblijven’ met kennis en competenties. En dat de sector – de werkgevers – daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen.


Werknemers halen het beste uit zichzelf wanneer ze regie hebben over hun ontwikkeling. Het is dan ook goed dat het regeerakkoord inzet op een doorbraak. Zo geeft het nieuwe kabinetsbeleid aan dat het de primaire verantwoordelijkheid van zowel werkgevers als werknemers is dat werknemers inzetbaar blijven. De overheid zorgt voor de noodzakelijke randvoorwaarden. Een belangrijke succesfactor daarbij is een doorbraak op Leven Lang Leren. Het regeerakkoord is daarover klip en klaar. Het kabinet wil met sociale partners en onderwijsinstellingen afspraken maken over hun bijdrage aan een Leven Lang Leren. Hierbij wordt ook de positie van de O&O-fondsen betrokken. Ter stimulering heeft het kabinet de mogelijkheden voor werkgevers worden verruimd om investeringskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding.


De Nederlandse Gastvrijheidsindustrie heeft enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken een topsector te worden. Om topsectorwaardig te worden zijn door CELTH en haar Hogescholen in nauwe samenwerking met een aantal brancheorganisaties en marktpartijen de scholingsbehoeften van de sector onderzocht. Deze behoeften zijn vervolgens vertaald in gecertificeerde scholingsprogramma’s op verschillende niveaus. Dat is de basis voor Leven Lang Leren. Verder bleef het stil.


CELTH pakt de handschoenen nu weer op en treedt met de sector in gesprek om naar een Leven Lang Excelleren in de Gastvrijheidssector door te stuwen. Het is hoog tijd dat de gastvrijheidssector als topsector de inzetbaarheid van haar werknemers serieus neemt en scholing faciliteert. Vaak kunnen deze scholingsprogramma’s gefinancierd worden vanuit de in de cao’s opgenomen opleidingsgelden. De door het kabinet verruimde financiële mogelijkheden – de verrekening met een transitievergoeding – neemt de resterende drempel weg. Met excellerende werknemers is het immers een stuk makkelijker om als bedrijf en als branche echt te profiteren van de kansen voor groei en ontwikkeling die er zijn!

Topics:CELTH
Trefwoorden: onderzoek, onderwijs, celth, leren, leven lang leren, werknemers, arbeidsmarkt

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/03/24
Exclusief voor leden
Brussels Airport zorgt voor 26.000 banen
De economische activiteiten op en rond Brussels Airport dragen netto 5,4 miljard euro bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een studie over de economische impact van de luchthaven, uitgevoerd door onderzoekers van de universiteiten UAntwerpen en UCLouvain. Uit de studie blijkt ook dat er in 2019 maar liefst 26.000 directe banen waren.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.