13-09-2018: Dynamische Steden – Vitale Regio’s

Dynamische Steden – Vitale Regio’s
Op 13 september aanstaande van 12.30 uur tot 19.00 uur is de conferentie "Dynamische Steden – Vitale Regio’s. Nieuwe verbindingen tussen stad en platteland”. Plaats van handeling: Akoesticum Ede, op de grens van stad en platteland.

Wederkerige verbindingen tussen stad en platteland zijn essentieel voor een toekomstbestendig, leefbaar en welvarend Nederland. Zonder die verbindingen kunnen de steden zich niet verder ontwikkelen en vergrijst het platteland, gevolgd door leegloop en leegstand. Dat laatste zien we op een aantal plekken al gebeuren. Er is meer ruimte nodig op het platteland om te werken en te ondernemen. Die ruimte ontstaat alleen als sectorale, knellende regels aan de kant geschoven worden en het platteland niet langer gezien wordt als een in stand te houden openluchtmuseum waar je gratis gebruik van kunt maken.

De conferentie wordt gestart met het aanbieden van een Manifest aan de hoogste baas van het ministerie van LNV, secretaris-generaal Jan-Kees Goet. In dat manifest wordt ondersteuning gevraagd bij het beter verbinden van stad en platteland. Vervolgens gaan verschillende sprekers in op de thematiek. John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, vertelt waarom ‘zijn’ stad niet zonder zijn platteland kan. Jos Vranken, directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, geeft aan hoe je bezoekers kunt inzetten als bron voor leefbare, geliefde en waardevolle regio’s. Ellen van Selm, burgemeester van Opsterland en voorzitter van het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten P10, geeft bouwstenen voor de Agenda Platteland. Tenslotte schetst Berno Strootman, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, een beeld van de toekomst van het platteland bezien vanuit het perspectief van plattelanders én stedelingen. Tussendoor vindt een tweetal korte concerten plaats, die verzorgd worden door jong talent van het Akoesticum. Afgesloten wordt met een ontmoetingscarroussel, waarin de deelnemers onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar in gesprek gaan.

De dag staat onder leiding van voormalig gedeputeerde Bart Krol.De conferentie wordt georganiseerd door het platform Renaissance van het Platteland. Dat is een samenwerkingsverband van asr, ZLTO, HAS Hogeschool, Leisurelands, Federatie Particulier Grondbezit, Brabants Particulier Grondbezit en STIRR. De conferentie wordt ondersteund door de P10, het samenwerkingsverband van inmiddels 17 plattelandsgemeenten.


Meer informatie op: http://www.renaissancevanhetplatteland.nl

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/20
Beste Nederlandse accommodaties 2019 volgens reviews
In de Jaarbeurs in Utrecht zijn gisteravond de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Camping ...
17/01/20
Eerste Virtual Reality waterglijbaan in Nederland
Breda heeft de primeur van eerste VR-waterglijbaan.
17/01/20
TUI en Breda University verdiepen samenwerking
TUI en Breda University of Applied Sciences (BUas) gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en professionalisering in de reisbranche.
17/01/20
Eerste restaurant via Voice reserveren
Bar-restaurantketen STAN&CO, onderdeel van Debuut Horeca, is het eerste Nederlandse horecaconcep...
17/01/20
De zes campings van het jaar
Zes campings zijn door de ANWB uitgeroepen tot camping van het jaar. De ANWB heeft voor deze Nederlandse publieksverkiezing meer dan 25.000 stemmen ontvangen.
17/01/20
Horecava groeit stevig mee met de horeca
In totaal bezochten 75.000 foodservice professionals de nationale vakbeurs. Dit is een groei van rui...
17/01/20
Nederlands tulpenfeest: nationale tulpendag
Op Nationale Tulpendag, morgen zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van...
16/01/20
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders: Veluwe weer op positie 1
Gisteren werden de nationale cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek op de Vakantiebeurs gepresenteerd. In aansluiting daarop komen diverse DMO’s met de cijfers van hun regio. In dit artikel gaan we die voor u verzamelen en steeds actualiseren.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk