Geplaatst op: 04-05-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Foodhal als ontmoetingsplek voor millennials

Foodhal als ontmoetingsplek voor millennials
Het aantal Foodhallen in ons land groeit snel. Nederland telde twee jaar geleden nog maar vier foodhallen, momenteel zijn dit er 13, verspreid over acht steden. Daarnaast zijn er nog ruim zeven concepten die meer als markthal moeten worden gezien of als een mix van de twee concepten. Tel daar de circa zeven plannen voor nieuw foodhallen bij op en we kunnen spreken van een fenomeen dat niet meer weg te denken is uit het horecalandschap. Opmerkelijk is dat Foodhallen steeds meer een ontmoetingsplek worden. Dit en meer blijkt uit de nieuwste publicatie van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.


In Nederland was de foodhal tot drie jaar geleden nog vrij onbekend. Het eerste succesverhaal is van de Foodhallen in Amsterdam. Hier zijn 21 verschillende eetkramen verspreid over de hal met een gezamenlijk zitruimte en gedeelde bar. Een andere foodhal van het eerste uur, Amicitia in Amersfoort, is overigens de eerste die de deuren moest sluiten (2017). Momenteel telt Nederland 13 foodhallen, met gemiddeld 14 foodstands.


Nederlandse foodhallen zijn deels nog gericht op een totaal aanbod. De verwachting is dat dagkramen met de focus op verkoop sandwiches en gebak grotendeels verdwijnen uit de foodhallen. De praktijk wijst uit dat de meeste foodhallen het grootste deel van de omzet in de namiddag en avonduren draaien. Lunchgerechten zijn daarbij minder interessant.


Nieuwe initatieven

Recent openden nieuwe grote foodhallen in Den Haag (Minglemush, 15 foodconcepten, met grote leeshoek, speelruimte en arcadegames) en Eindhoven (Downtown Gourmet Market, 21 foodconcepten). Dat een foodhal ook in kleine opzet kan, laten Mout in Hilversum (8 concepten) en de Twentsche Foodhal in Enschede (9 foodconcepten) zien. Naast bekende foodconcepten als burgers, sushi en grill zien we een opkomst van Libanese, Poolse, Afghaanse en Vietnamese concepten. Een groot voordeel van het concept van een foodhal is dat het, in tegenstelling tot reguliere restaurants, goed in kan spelen op trends en vernieuwende foodconcepten kan bieden.


Ontmoetingsplaats

De foodhal is niet alleen een plek om wat te eten. Het is een plek om te ontmoeten, waar vooral veel millennials (lokaal en internationaal) zich toe aangetrokken voelen. Waar deze doelgroep voorheen voor een club of kroeg als ontmoetingsplek koos, wordt dit langzaam ingenomen door locaties als een foodhal. De muziek, grote bar en de eetkramen maakt dat de foodhal wordt gezien als een avondje uit.


De Nederlandse foodhal bevindt zich volgens de onderzoekers nog voorin de ‘productlifecycle’. De foodhal is een ware hype in het horecalandschap. Vanwege het nog jonge succes heeft de foodhal nu met name de hippe 25+-ers als doelgroep. Het succes op de lange termijn wordt mede bepaald door de loyaliteit van de gasten. De hippe horecabezoeker staat echter niet bekend om zijn of haar loyaliteit, deze groep is eerder continu op zoek naar nieuwe concepten. Met name foodhallen waarbij een duidelijke signatuur ontbreekt die aansluit bij de doelgroep, zullen het zwaar krijgen. Het is belangrijk continu de doelgroep in de gaten te houden.


Toekomst

Naar verwachting zal het aantal foodhallen de komende jaren toenemen tot circa 20. In de Korenbeurs, midden op de Korenmarkt in Arnhem, komt een foodhal, de Amsterdamse Foodhallen gaan zich vestigen in Rotterdam en ook in Alkmaar, Breda en Groningen zijn plannen voor een nieuwe foodhal.



Link: https://www.spronsen.com/wordpress/wp-content/uploads/De-Foodhal-in-beeld-update-2018.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, foodhallen, restaurants, cafes, proeverijen

||| Blogs |||

14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
19/12/18
Transitie in toerisme
Transitie in toerisme
19/12/18 · Duurzaam toerisme · Menno Stokman | Lees meer
Menno Stokman van CELTH ziet dat toerisme in een transitie zit en stelt dat we naar een nieuw ecosysteem moeten.
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...
05/12/18
Sorry wereld. Ik blijf gewoon vliegen.
Het knaagde de laatste tijd een beetje. Gewetenswroeging. Schuldbesef. Duivels dilemma. Boetekleed...
24/10/18
Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...










||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/19
Knardijk tot leisure dijk ombouwen?
Onder het motto ‘Knardijk, dijk van ons allemaal’ nodigen Waterschap Zuiderzeeland, provincie F...
18/01/19
Thalys hult zich alvast in Disney figuren
De lancering van de nieuwe rechtstreekse Thalys naar Disneyland® Parijs komt dichterbij. Op 31 maart stopt de allereerste rode trein pal voor de deur van het magische park.
18/01/19
Nieuwe verkeersverdelingsregel voor Schiphol en Lelystad
Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe verkeersverdelingsregel (VVR) Schiphol- Lelystad naar de Tweede Kamer gestuurd. Wat is er ten opzichte van de oude regeling veranderd?
18/01/19
Kleine camping gaat circulair bouwen
Camping Schippers in Nieuwvliet heeft van de provincie Zeeland een voucher van 10 duizend euro gekregen om met circulair bouwen een nieuwe werkplaats te realiseren.
17/01/19
Exclusief voor leden
Wat zijn de campers van het jaar 2019?
De nieuwe campers van Malibu, Knaus en Hymer zijn tot NKC Kampeerauto van het jaar 2019 uitgeroepen.
17/01/19
Caravana 2019 van start
Vandaag is in Leeuwarden de Caravana 2019 van start gegaan. De WTC Expo is tot en met zondag met 400 exposanten het kampeerwalhalla.
17/01/19
Kinderraad adviseert management WILDLANDS
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft op 16 januari de Kinderraad van Advies 2019 geïnstalleerd. Deze Raad bestaat uit tien kinderen tussen de 7 en 14 jaar oud.
16/01/19
Soft launch van Mind Mistery trekt 600 bezoekers per dag
Hoe doet het attractiepark rond optische illusies het in de periode van soft launch?
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk