Geplaatst op: 18-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Rotterdam bereidt Eurovisie Songfestival voor met 4 scenario's

Rotterdam bereidt Eurovisie Songfestival voor met 4 scenario's
Songfestival in Rotterdam gaat door maar met welk scenario?
Na drie live TV-shows met een publiek van ruim 180 miljoen kijkers zal op zaterdag 22 mei 2021 hoe dan ook een nieuwe winnaar van het Eurovisie Songfestival worden gekroond. Om die belofte te kunnen maken geeft de Nederlandse organisatie van het festival de komende periode concreet invulling aan 4 basisscenario’s. In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt bepaald hoe het 65ste Eurovisie Songfestival in Rotterdam er precies uit zal zien.

Dit is vanmiddag in Rotterdam Ahoy bekend gemaakt tijdens de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 door Saïd Kasmi (wethouder gaststad Rotterdam) en Gerard Timmer (directeur NOS, namens host broadcaster NPO/NOS/AVROTROS). Het Eurovisie Songfestival 2021 vindt op 18, 20 en 22 mei 2021 plaats in Rotterdam Ahoy.

Volgens de organisatie is en blijft het de ambitie om een Eurovisie Songfestival te organiseren waar zoveel mogelijk bezoekers en deelnemers bij kunnen zijn. Nadat de 2020-editie gecanceld moest worden, wordt het volgend jaar hoe dan ook een historische editie in Rotterdam.

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur, Toerisme): "We gaan voor de best mogelijke invulling van het Eurovisie Songfestival in gaststad Rotterdam. We hebben er als stad alle vertrouwen in om er met de nodige creativiteit en flexibiliteit hoe dan ook een fantastische 65e editie van te maken. Een mooie stip op de horizon waar we allemaal naar uitkijken!”

Voorafgaand aan de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst lichtte Executive Producer Sietse Bakker de vier scenario’s toe waaraan de komende maanden door de omroepen en Rotterdam verder concreet invulling wordt gegeven.


Scenario A: een ESF zoals gepland

In deze situatie wordt het Eurovisie Songfestival georganiseerd zoals dat normaal gesproken zou gebeuren vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, in een volle arena, met alle landendelegaties in Rotterdam en met tal van activiteiten in en rond Rotterdam.

De haalbaarheid van dit scenario is grotendeels afhankelijk van de uitrol van een eventueel vaccin voor het coronavirus en/of de beschikbaarheid van betrouwbare sneltests.


Scenario B: een ESF op 1,5 meter

Een Eurovisie Songfestival op anderhalve meter vanuit Rotterdam Ahoy: met negen shows, met publiek in de zaal, wel in beperkte bezetting. Met alle landendelegaties die naar Rotterdam afreizen, met beperkingen ten aanzien van de capaciteit voor delegaties en pers. Activiteiten in en rond Rotterdam vinden op een aangepaste manier plaats.

Doordat er in dit scenario minder ruimte is voor publiek zou er een nieuwe kaartverdeling moeten worden gemaakt. Mocht het zover komen, dan wordt er gewerkt aan een logische en eerlijke verdeling onder de huidige kaarthouders. In de eerste maanden van 2021 wordt daarover meer bekend gemaakt. Wie naast het net vist, krijgt dan het volledige aankoopbedrag gerestitueerd.

Scenario C: een ESF met reisbeperkingen

Een Eurovisie Songfestival, waarschijnlijk ook op anderhalve meter, vanuit Rotterdam Ahoy zoals in scenario B: met negen shows, met publiek in de zaal, met een beperkte bezetting. Als er landendelegaties zijn die niet kunnen reizen, treden deelnemers vanuit eigen land op. In Rotterdam Ahoy komen alle optredens in de shows samen. De optredens van de landen die wel mogen reizen én de opening- en intervalacts worden nog steeds live uitgevoerd.

Scenario D: een ESF in lockdown

Mocht Nederland opnieuw in een lockdown-achtige situatie terecht komen, dan wordt het een Eurovisie Songfestival zonder publiek en waarschijnlijk zonder activiteiten in en rond Rotterdam. De optredens van de deelnemers komen dan allemaal vanuit hun eigen land en komen samen in de TV-shows die vanuit Rotterdam Ahoy worden gepresenteerd.

De Nederlandse organisatie van het 65ste Eurovisie Songfestival houdt de komende maanden de reeds gemaakte plannen voor de shows opnieuw tegen het licht. Het thema ‘Open Up’ en het podium worden meegenomen. En ook de vier presentatoren Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager zijn volgend jaar weer van de partij. Over de verdere invulling van de shows wordt in een later stadium meer bekend gemaakt.
Trefwoorden: Rotterdam, songfestival, corona, scenario, event

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...