Geplaatst op: 12-04-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Spectaculair ontwerp voor Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog

Spectaculair ontwerp voor Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog
Foto: Dorte Mandrup
Het gaat nu snel met bezoekerscentra rond de Waddenzee. Vorige maand werd in Kornwerderzand het Afsluitdijk Wadden Center geopend en vandaag werd het ontwerp van het Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog gepresenteerd. Bijzondere onderdelen zijn naast het bezoekercentrum de Wadhal en een nieuw hotel. In de Wadhal kunnen innovatieve ondernemers zich vestigen. Het hotel, met capaciteit voor 50 kamers, krijgt ook een restaurant en een café.


De Deense architect Dorte Mandrup tekende het Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog dat naar verwachting in juni 2020 open gaat. De totale investeringskosten in het centrum zijn ruim 29 miljoen euro, daarvan komt ongeveer de helft van het Waddenfonds, dertig procent van de provincie Groningen en de gemeente De Marne en de rest uit private middelen. Het plan voor het Werelderfgoed Centrum is in samenwerking met een twintigtal organisaties tot stand gekomen, waaronder diverse milieu- en natuurorganisaties zoals de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, de Natuurschool, maar ook diverse ondernemers.


Dorte Mandrup

Mandrup is na een uitgebreide selectie bestaande uit vele binnen- en buitenlandse toparchitecten, verkozen door een uitgebreide commissie o.l.v. de Unie Architecten en ABCNova. Mandrup heeft haar sporen internationaal ruimschoots verdiend en staat bekend om haar iconische architectuur en het inpassen van ontwerpen in bijzondere, complexe landschappen. Ze heeft veel ervaring met het bouwen van dit soort centra in onder meer Denemarken, Duitsland en Groenland.



Volgens Mandrup is de bijzondere positie aan de Waddenzee, een uitdaging geweest voor haar ontwerp. "Ik heb nog nergens een plek gezien waar het menselijk handelen zo hard wordt gescheiden door enerzijds de natuur, anderzijds een economische haven”. "Een feestelijke dag”, benadrukt de Groningse gedeputeerde Staghouwer. Niet alleen Noord-Nederland krijgt er een bijzondere landmark bij. Ook internationaal gezien, zetten we ons met dit prachtige ontwerp en vooral ook met het ‘science en experience’-concept op de kaart. Dit draagt bij aan een kwalitatieve en kwantitatieve impuls aan de economie van het Waddengebied. De verwachting is dat het Werelderfgoed Centrum minimaal 150.000 bezoekers op jaarbasis zal trekken. De bezoekers zullen zo'n 2,5 miljoen euro per jaar in het centrum uitgeven. De werkgelegenheidseffecten worden op 57 fte geschat.


Nieuw en veelzijdig centrum

Het nieuwe Werelderfgoed Centrum moet een internationaal voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid en het samenbrengen van educatie, onderzoek, ondernemerschap en beleving. Het wordt een Science & Experience Centre waarin het Wad in al haar facetten de hoofdrol speelt. Het gebouw zal onder andere onderdak bieden aan wisselende exposities over Werelderfgoed Waddenzee, de Nationale Parken Lauwersmeer en Schiermonnikoog en de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied. Daarnaast komt er een panoramadek met uitzicht over het Wad en dient het centrum als startpunt voor tal van excursies en expedities per fiets, boot of te voet in het gebied. Ook gaan kennisinstellingen onderzoek doen naar de biodiversiteit in het Waddengebied en wordt er samengewerkt met andere onderzoekscentra in Nederland, Duitsland en Denemarken. Het Zeehondencentrum Pieterburen krijgt tevens een plek in dit nieuwe centrum.


Initiatief

Initiatiefnemer van het nieuwe Werelderfgoed Centrum is de Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee, die zowel samenwerkt met een consortium van private ondernemers als met een stuurgroep van provincie Groningen, gemeente De Marne, Staatsbosbeheer, Zeehondencentrum Pieterburen en Exploitatiemaatschappij Haven Lauwersoog.

Trefwoorden: toerisme, dagrecreatie, bezoekerscentra, waddenzee, kustgebieden, groningen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...