Geplaatst op: 23-02-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Noord-Brabant reserveert bijna miljoen voor start Vuelta in 2020

Noord-Brabant reserveert bijna miljoen voor start Vuelta in 2020
Bron: Pixabay
Er bestaat een reële kans de Vuelta in 2020 in Utrecht/Brabant van start gaat. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant alvast € 950.000 gereserveerd. Met de komst van de Vuelta wil de provincie de wielersport een impuls geven en Noord-Brabant internationaal profileren waarbij het stimuleren van de vrijetijdseconomie expliciet wordt benoemd.


De provincie Noord-Brabant heeft samen met de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht en de gemeente Breda in de afgelopen maanden onderzocht of het haalbaar is om de Vuelta in 2020 in Utrecht en Brabant te laten starten. In een latere fase is ook de gemeente 's-Hertogenbosch betrokken. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is de kans reëel dat de Vuelta naar Utrecht/Brabant komt. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant € 950.000 gereserveerd voor ondersteuning van de Vuelta als die inderdaad naar Utrecht/Brabant komt.


Vanuit Brabant, Breda en 's-Hertogenbosch zijn specifiek de Spaanse Historie, in combinatie met de Zuiderwaterlinie, fietsen in relatie tot gezond stedelijk leven, sporten/fietsen voor mensen met een beperking, de Brabantse Wielercultuur en duurzame mobiliteit genoemd als thema’s voor de diverse activiteiten.


Ronde van Spanje

De Vuelta is een impuls voor de wielersport in Brabant. De Ronde van Spanje biedt een podium om Brabant internationaal te profileren, de mogelijkheid om ervaring op te doen met de organisatie van dergelijke grote (sport)evenementen, en een platform om een impuls te geven aan een aantal provinciale opgaven rond sport, vrijetijdseconomie, mobiliteit (fiets) en erfgoed. Het evenement draagt zo bij aan de ambitie om Brabant sterker te maken door sport.


Sociale Veerkracht

Gedeputeerde Henri Swinkels: "Het zou geweldig zijn als we zo’n groot sportevenement naar Brabant weten te halen. In ons sportbeleid is dat een van de ambities. Dit soort evenementen levert veel op. Zowel economisch doordat mensen naar de activiteiten tijdens en rond de Vuelta komen, hier verblijven, overnachten, eten en drinken. Maar zeker ook op maatschappelijk gebied omdat topsport mensen, jong en oud, inspireert om zelf te gaan bewegen. Bovendien mobiliseert een wielerronde als de Vuelta hele dorpen, wijken, buurten en gemeenschappen om van de passage en alles wat daar omheen georganiseerd wordt een feest te maken. Dat is goed voor het versterken van de sociale veerkracht, een belangrijke opgave van dit college. Natuurlijk investeren we fors, maar het levert dus ook veel op. Zowel economisch als in, wat je zou kunnen noemen, maatschappelijk rendement.”


Activatieprogramma

In dat kader willen de provincies Brabant en Utrecht en de gemeenten Utrecht en Breda een breed activatieprogramma ontwikkelen, met sportieve en culturele activiteiten en een kennisprogramma (scholenprogramma, masterclasses, seminars en gastcolleges). De overheden zetten in op een programma in samenspraak met betrokkenen uit de wereld van sport, cultuur, bedrijfsleven, horeca en kennisinstellingen. Er komen in wijken, dorpen en steden activiteiten van, voor en door de inwoners. Ook 's-Hertogenbosch heeft recent de intentie uitgesproken daar een bijdrage aan te leveren.


Begroting

De totale begroting komt uit op € 14,9 miljoen. Voor de gemeente en provincie Utrecht is de gezamenlijke bijdrage € 4,2 miljoen en voor de Brabantse partners is de bijdrage € 2,2 miljoen.

Trefwoorden: evenementen, sportevenementen, wielrennen

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...