Geplaatst op: 26-01-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Serviced Apartments snelst groeiende segment binnen hotellerie

Serviced Apartments snelst groeiende segment binnen hotellerie
De markt voor serviced apartments is het snelst groeiende segment binnen de hotelindustrie in Nederland, blijkt uit een nieuw markrapport van Horwath HTL. Het aantal aanbieders van serviced apartments is de afgelopen drie jaar exponentieel toegenomen. Mede dankzij de toename van het aanbod, is ook de vraag sterk gegroeid. Hierdoor zijn zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs van serviced apartments gestegen.


Het rapport is op 24 januari 2018 gepresenteerd tijdens Serviced Apartment Summit Europe: Recharge 2018 in Zoku Amsterdam.


Hoge bezettingsgraden en gemiddelde kamerprijzen

De bezettingsgraden en kamerprijzen van serviced apartments zijn ondanks de snelle groei in het aanbod in 2017 gestegen. De gemiddelde bezettingsgraad steeg 73% in 2016 naar 79% in 2017 en de gemiddelde kamerprijs van € 119 naar € 126. De stijgingen resulteren in een 15% hogere omzet per appartement, van € 87 in 2016 tot € 100 in 2017.

Voor 2018 projecteren bijna alle geënquêteerde serviced apartments aanbieders een verdere stijging van bezettingsgraad en gemiddelde kamerprijs. Hierdoor stijgt de omzet per appartement naar verwachting nog eens met 6% in 2018.


Serviced apartments trekken meer toeristen

In 2017 was circa 60% van de service apartments gasten zakelijk gerelateerd, terwijl 40% toeristische gasten waren. In Amsterdam is het aandeel toeristen groter dan in andere steden.


Traditioneel waren serviced apartments primair gericht op zakelijke en overheidsgasten, die meerdere maanden verbleven gedurende tijdelijke of nieuwe aanstellingen. Privégasten maakten gebruik van serviced apartments voor tijdelijk verblijf na een ramp of een scheiding, of tijdens een verbouwing. De laatste jaren hebben serviced apartments zich meer op de hotelmarkt begeven, en worden naast langere verblijven ook kortere verblijven van één tot vijf nachten toegestaan. Als gevolg hiervan richten serviced apartments zich ook op de toeristische markt, en concurreren ze rechtstreeks met hotels.


Meeste gasten blijven tussen zeven en dertig nachten

In 2017 bestond 24% van de serviced apartments markt uit verblijven van minder dan drie nachten, terwijl 20% van de gasten drie tot zeven nachten verbleef. De grootste groep gasten, 35%, verbleef tussen zeven en dertig nachten. In totaal echter verbleef bijna 45% minder dan zeven nachten. Slechts 20% van de gasten verbleef meer dan dertig nachten, en slechts 1% verbleef meer dan 180 nachten. In Amsterdam is de gemiddelde verblijfsduur duidelijk langer, waarbij meer dan 46% van de gasten tussen zeven en dertig nachten verblijft, en slechts 35% minder dan zeven nachten. In andere steden verblijft meer dan 54% van de gasten minder dan zeven nachten.


Snelle groei van het aanbod

De markt voor serviced apartments in Nederland wordt gedomineerd door 27 grote aanbieders, met in totaal ruim 3.500 appartementen. Hiervan ligt 56% (1.900 appartementen) in de Metropoolregio Amsterdam. In de afgelopen 3 jaar zijn zeker 17 nieuwe vestigingen met serviced apartments geopend, met in totaal ruim 2.000 appartementen.


Recent zijn vestigingen geopend door lokale onafhankelijke ondernemers (zoals Cityden Up, Zoku en Hotel2Stay), door hotelketens (zoals Amrâth Apart-Hotel, Premier Suites Plus en Element) en door internationale serviced apartments aanbieders als B-aparthotel en Eric Vökel.


De snelle groei houdt naar verwachting de komende jaren aan. Minstens 12 nieuwe vestigingen staan op de planning, met een totaal van minstens 1.100 nieuwe appartementen tot 2020.


Serviced apartments – nieuw segment binnen de hotellerie

Doordat de markt van serviced apartments vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd, is er geen eenduidige definitie. Vanuit de hotelmarkt gezien is sprake van een langer dan gemiddeld verblijf, en worden de appartementen als ‘extended stay’ of ‘long stay’ genoemd. Ook short-stay en aparthotels vallen binnen de markt van serviced apartments.


In het verleden had de markt van serviced apartments in Nederland een eigen positie, separaat van de hotelmarkt. Gedurende de laatste paar jaar is deze positie veranderd. Eén van de redenen daarvoor is dat steeds meer hotelketens en hotels kamers of appartementen specifiek inrichten en in de markt zetten voor extended stay verblijf. Een andere reden is dat steeds meer extended stay accommodaties de appartementen ook per nacht verhuren en daarmee concurrentie bieden voor hotels. Als gevolg van deze ontwikkeling kan de serviced apartments markt worden gezien als een deel van de hotelmarkt.


Over het Horwath HTL Marktrapport Serviced Apartments

Het marktrapport Serviced Apartments, uitgebracht door Horwath HTL, geeft een algemene introductie tot de serviced apartments markt en geeft een overzicht van de uitkomsten van een onderzoek, uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2017. In het onderzoek zijn de resultaten verzameld van 18 bedrijven met in totaal 1.800 appartementen in Nederland. 56% van de deelnemende appartementen zijn gelegen in de Metropoolregio Amsterdam, en 44% in de overige grote steden.

Link: http://horwathhtl.nl/publicaties/

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  21/02/18
  Omdenken
  Omdenken
  21/02/18 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
  Vastdenken. We hebben er allemaal last van. Vastgeroest in gewoonte, handeling en aanpak. Het wordt...
  06/02/18
  Zingevend consumptielandschap?
  Zingevend consumptielandschap?
  06/02/18 · Natuur · Han Verheijden | Lees meer
  Nog niet zo heel lang geleden was de zondag de enige vrije dag. Deze werd beschouwd als een rus...
  06/02/18
  Is toerisme over?
  Is toerisme over?
  06/02/18 · Toerisme · Hans Dominicus | Lees meer
  Overtourism is een nieuwe kreet die men heeft gelanceerd. Het suggereert dat er teveel toerisme is,...
  27/12/17
  Wake-up call: maak cultuurhistorische binnensteden beleefbaar
  De tijd van achteroverleunen is voorbij voor steden met een historisch stadshart. Ook zij moete...
  13/12/17
  I Have a Dream…
  I Have a Dream…
  13/12/17 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
  Het is december. De maand dus van ‘It is the most wonderful time of the year’ en ‘All I want for ...  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  22/02/18
  Wandelnet contentpartner in Fiets en Wandelbeurs
  Koepelorganisatie Wandelnet speelt een belangrijke rol in het wandelprogramma van de beurs in Utrec...
  22/02/18
  Franse siblu kampeerketen wil bekendheid op Nederlandse markt
  Siblu Villages is een keten van 17 luxe 4 en 5-sterren vakantieparken verspreid over Frankrijk. Sib...
  21/02/18
  Eerste rit Eurostar naar Amsterdam
  Op 20 februari reed voor het eerst de Eurostar vanuit Londen naar Amsterdam. In Amsterdam vond de o...
  21/02/18
  Ontwikkeling luchthaven Lelystad jaar in de ijskast
  De uitbreiding van het aantal vliegtuigbewegingen op luchthaven Lelystad wordt met een jaar vertra...
  21/02/18
  Exclusief voor leden
  Loterij ondersteunt festival Spoorwegmuseum fors
  Beleef het leukste reisje van Nederland... in het Spoorwegmuseum! Voor dit feestelijke evenement h...
  21/02/18
  Engelse wandelcampagne voor Nederlandse markt
  In Engeland nemen ze wandelen heel serieus en pakken ze het ook erg professioneel aan. Zo gaat het ...
  21/02/18
  Bezorgdienst Deliveroo bezorgt tot aan de gate
  HMSHost International, exploitant van horecabedrijven in luchthaven Schiphol heeft een overeenkoms...
  20/02/18
  Exclusief voor leden
  Nieuwe eigenaren Camping Midden-Drenthe
  Camping Midden-Drenthe heeft nieuwe eigenaren. Sinds een paar dagen mogen Hilmer Sikkenga en Mariea...
  Partners
  NHTV internationaal hoger onderwijs Breda
  Initiatiefnemers
  NRIT Media
  Vrijetijdsnetwerk