Geplaatst op: 16-01-2018
Auteur: Marc Gerlings

KHN vraagt om gelijk speelveld verhuur huizen op strategisch moment

17 januari spreekt Tweede Kamer over deeleconomie

KHN vraagt om gelijk speelveld verhuur huizen op strategisch moment

Koninklijke Horeca Nederland meldt op een strategisch moment dat het een gelijk speelveld wil met verhuursites zoals Airbnb. Morgen, 17 januari, spreekt de Tweede Kamer over de opkomst van de deeleconomie. KHN ziet een sterke stijging van het aanbod buiten Amsterdam. Terwijl in Amsterdam diverse maatregelen worden genomen om de negatieve kanten van de verhuur van huizen tegen te gaan, zijn in veel andere steden minder regels en is minder handhaving van kracht.

Platforms zoals Airbnb winnen na Amsterdam ook terrein in steden als Eindhoven, Nijmegen en Maastricht. Dit blijkt uit een analyse van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN), waarbij veel hotels zijn aangesloten. Vaak gaat het hierbij om illegale verhuur van woonruimte door vastgoedeigenaars die zonder vergunning werken, geen belasting betalen en niet voldoen aan de wettelijke regelgeving. Dit leidt tot overlast in de buurt en is slecht voor het toerisme, is de mening van de organisatie. KHN pleit daarom voor landelijke maatregelen, waarmee verhuur van woonruimte aan toeristen wordt gereguleerd.

Zo is het marktaandeel ten opzichte van echte hotels in Amsterdam meer dan 10 procent.[1] Veel hotels zijn aangesloten bij KHN. Een deel van de verhuur is illegaal. Naar schatting zijn in Amsterdam zelfs 6000 illegale hotelkamers aanwezig.[2] Uit de analyse van KHN van de meest recente cijfers blijkt dat Airbnb inmiddels ook buiten de Randstad sterk in opkomst is. Deze analyse laat forse groeicijfers zien. In de provincie Groningen nam het aantal locaties in drie jaar tijd met maar liefst 200 procent toe, in Leeuwarden en Maastricht met meer dan 150 procent en in de provincie Noord-Brabant met meer dan 100 procent.


KHN voorzitter Robèr Willemsen: "Deze cijfers laten zien dat Airbnb niet langer een puur Amsterdams fenomeen is. Steeds vaker komen we Airbnb tegen buiten onze hoofdstad. Hiermee breiden ook de problemen uit die hier mee gepaard gaan. Een groot deel van de particuliere verhuur vindt namelijk plaats zonder dat de overheid hier goed zicht op heeft. Hierdoor betalen veel particuliere aanbieders geen toeristenbelasting, voldoen zij niet aan noodzakelijke (brand)veiligheidseisen en hebben geen oog voor de overlast voor de buurt. Om Amsterdamse toestanden te voorkomen en de overlast van Airbnb te beperken vinden wij het echt tijd dat de overheid ingrijpt en de vakantieverhuur van woonhuizen aan banden legt.”


Tweede Kamer over deeleconomie

Op 17 januari 2018 spreekt de Tweede Kamer over de deeleconomie. KHN roept de Tweede Kamer op maatregelen te nemen.
‘Het is belangrijk dat er een landelijk kader komt met een duidelijk pakket aan maatregelen. Met in ieder geval een landelijke registratieplicht voor particuliere aanbieders, een beter toezicht door bijvoorbeeld de brandweer, belastingdienst en Inspectie Leefomgeving en een maximum van 30 dagen per jaar dat iemand zijn woning verhuurt,’ meldt KHN als wens vooraf aan het overleg.
Trefwoorden: toerisme, deeleconomie, verhuur, hotel, vakantiehuis

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Exclusief voor leden
Hilton beste werkplek voor vrouwen in de Nederlandse hotelbranche
Hotel- en resortketen Hilton heeft de zesde positie behaald op de Great Place to Work for Women-lijst, samengesteld door de organisatie Great Place to Work. Hiermee is het hotel de hoogst genoteerde werkplek voor vrouwen binnen de Nederlandse hotelbranche.
12/04/24
Firstmate Hospitality Consultants Onthult de goedkoopste tot de duurste terrassteden
Firstgate Hospitality Consultants heeft onderzoek gedaan naar de prijzen op terrassen.
11/04/24
Exclusief voor leden
ING verwacht beperkte groei voor horeca
Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste bedrijfssectoren een lichte groei. Voor de horeca is de verwachting dat de volumes dit jaar beperkt toenemen.
05/04/24
Al 25 jaar een eerlijker verdienmodel bij Bedandbreakfast.nl
Bedandbreakfast.nl heeft haar Nederlandse en Europese website compleet vernieuwd. Dat leverde direct al meer reserveringen op. Een mooi verjaardagscadeautje voor deze organisatie die dit jaar 25 jaar bestaat en nog steeds geen commissie rekent.
29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...