Geplaatst op: 11-12-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Drentse bestuurders geven startsein aanpak vitale vakantieparken

Drentse bestuurders geven startsein aanpak vitale vakantieparken
Bron: Pixabay
Vorige week hebben bestuurders van alle Drentse gemeenten, provincie en RECRON het startsein gegeven voor de ‘Aanpak Vitale vakantieparken 2018-2024’. Motor voor de aanpak is het Vitaliteitsfonds Drentse vakantieparken waar 6,5 miljoen euro in wordt gestort.


De aanpak is vastgelegd in een convenant met gezamenlijke afspraken over een kwaliteitsverbetering van de Drentse vakantieparken. Gemeenten, provincie en RECRON gaan in samenwerking met ondernemers en eigenaren van vakantiewoningen aan de slag om vakantieparken, waar nodig, weer eigentijds en recreatief en economisch gezond te maken.


De opgave waar alle partijen voor aan de lat staan wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Provincie en gemeenten willen vitale parken en parken die de potentie hebben om weer vitaal te worden faciliteren en stimuleren. Daarnaast worden parkeigenaren en Verenigingen van Eigenaren van vakantiewoningen, zonder recreatieve kwaliteit en perspectief, uitgedaagd om met een ontwikkelplan voor hun park te komen.


Vitaliteitsfonds Drentse vakantieparken

Voor het weer vitaal maken van de branche wil Drenthe Vitaliteitsfonds Drentse vakantieparken oprichten waar 6,5 miljoen euro door de provincie in wordt gestort. Doel is het realiseren van een kwaliteitsverbetering in het aanbod van vakantieparken in Drenthe. De sector kan daardoor beter aansluiten op de vraag en bestedingen en werkgelegenheid worden gestimuleerd.


Zowel ondernemers als gemeenten kunnen een beroep doen op het vitaliteitsfonds. Gedeputeerde Henk Brink: "Met dit fonds zetten we stappen in de verblijfsrecreatiesector, een belangrijke motor voor onze vrijetijdseconomie. We ondersteunen ondernemers die inzetten op innovatie, eigentijdse productontwikkeling of herontwikkeling met een recreatieve bestemming. Anderzijds helpen we gemeenten in transformatieprocessen op verschillende parken. Het is aan de ondernemers en gemeenten om met goede plannen te komen.”


Gezamenlijke aanpak op twee sporen

Er wordt met het vitaliteitsfonds ingezet op twee sporen: excelleren en transformeren. Dat wil zeggen het faciliteren van parken die recreatief vitaal zijn (eigentijds en recreatief/economisch gezond) en parken die hiervoor de potentie hebben. Transformeren gaat over het begeleiden van parkeigenaren en/of verenigingen van eigenaren van terreinen zonder recreatieve kwaliteit en perspectief naar een passende andere bestemming. Naast deze twee sporen is er aandacht voor het centraal ontwikkelen van specialistische kennis voor de revitalisering van de verblijfsrecreatie.


De sporen zijn uitgewerkt in een gezamenlijke aanpak vitale vakantieparken waarmee gemeenten, provincies en RECRON samen met ondernemers, eigenaren van vakantiewoningen en gemeenten aan de slag gaan. Voor de uitvoering van deze aanpak willen provincie en gemeenten en zogeheten taskforce instellen, die gemeenten en ondernemers faciliteert bij hun revitaliserings- en transformatieopgave. De afspraken over deze gezamenlijke aanpak zijn vastgelegd in een convenant, dat in december wordt ondertekend. Provinciale Staten beslissen in februari 2018 of zij instemmen met het vitaliteitsfonds.


Lees ook het artikel over de vitaliteit van de Drentse vakantieparken.


Trefwoorden: drenthe, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...