Geplaatst op: 08-12-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Touringcar uit Amsterdamse binnenstad

Touringcar uit Amsterdamse binnenstad
De gemeente Amsterdam gaat de touringcar uit de binnenstad weren. Touringcars om toeristen in de binnenstad af te zetten en sightseeingtours zijn volgend jaar niet meer welkom. Zij moeten overstappen op het reguliere openbaar vervoer. Daartoe heeft het college van B&W het Touringcar Transitieplan vastgesteld. Het plan wordt in de periode 19 maart 2018 - 31 december 2019 in fases uitgevoerd en hangt samen met het beschikbaar komen van alternatieve halteerlocaties aan de rand van het centrum.


Toeristenbussen vanaf maart verboden

Bussen die ingezet worden om toeristen naar de binnenstad te brengen zonder concrete bestemming (sightseeing of wandel/winkeltours), moeten vanaf 19 maart 2018 de toeristen buiten de binnenstad afzetten op daarvoor aangewezen locaties. Ook doorgaande sightseeingtours per bus door de binnenstad zijn dan niet meer toegestaan. Vanaf 2019 geldt dat ook voor passagiers met een concrete bestemming in het centrum. Voor specifieke doelgroepen zoals scholieren en gehandicapten komt er een mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen.


Afgesloten wegen en routes voor touringcars

Het huidige verbod op de route Amstel-Rokin-Damrak en de lus Spuistraat-Nieuwezijds Voorburgwal-Rozengracht wordt uitgebreid. Als in juli 2018 de Noord/Zuidlijn gaat rijden, wordt het aantal afgesloten routes voor de touringcar verder uitgebreid, inclusief het realiseren van de knip op de Prins Hendrikkade en Paleisstraat ter hoogte van de Dam. De halteerlocaties aan de Ruijterkade west- en oost zijn dan beschikbaar als alternatieven. De rondvaartbranche kan met een ontheffing gebruik maken van Prins Hendrikkade, Amstel en Rokin totdat het nieuwe Transferpunt Touringcar – Rondvaart aan de Zuidelijke IJ-oever volledig in gebruik is.


Meer ruimte

Voetgangers, fietsers, OV en auto’s zitten elkaar steeds vaker in de weg en de druk op de schaarse openbare ruimte in de stad neemt toe. Het beperken van het touringcarverkeer in de binnenstad is een maatregel om hier meer ruimte te creëren.


Touringcarterminal Sloterdijk

Vrijdag 1 december is de nieuwe touringcarterminal bij station Sloterdijk in gebruik genomen. De oude halteerplekken aan de Radarweg zijn verplaatst naar het Piarcoplein. Dit plein is de afgelopen maanden opnieuw ingericht om internationale lijndiensten te faciliteren. Vanuit hier kunnen bezoekers gemakkelijk overstappen op het openbaar vervoer. Deze tijdelijke terminal is voor circa 5 jaar totdat er een definitieve terminal is gerealiseerd.

Topics:Beleid
Trefwoorden: amsterdam, touringcars, negatieve effecten, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
27/02/24
Koning opent Nationaal Holocaust Museum
Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...