Geplaatst op: 27-11-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms
KHN voorzitter Robèr Willemsen
KHN wil dat ook de Nederlandse regering de beste prijsgaranties van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, gaat verbieden. Hotels die werken met boekingsplatforms mogen op hun eigen site de kamers niet goedkoper aanbieden dan op de platforms. Dat is KHN een doorn in het oog en in diverse Europese landen is dat ook verboden. Vorige week kondigde de Belgische regering wetgeving daaromtrent aan. In Europa wordt 41 procent van alle hotelkamers via een platform geboekt.


KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaf vrijdagmorgenbij BNR Nieuwsradio aan dat door de machtspositie van boekingssites en de steeds hogere commissies die zij doorberekenen, de consument een hogere prijs voor een hotelkamer betaalt dan nodig is. KHN roept het nieuwe kabinet daarom op om – net als in België – de ‘beste prijsgaranties’ te verbieden.


Kunstmatig hoge prijs hotelkamers

Ook in Nederland is het zo dat bijna alle boekingssites in hun voorwaarden hebben staan dat hotels hun kamers op de eigen website niet voor een lagere prijs mogen aanbieden dan via de sites van die boekingsplatforms (pariteitsclausule). Platforms brengen hoteliers een commissie in rekening die varieert van 12 tot 25%. Daardoor worden volgens KHN niet alleen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden, maar mag een hotellier zijn laatste kamer ook niet goedkoper aanbieden op zijn eigen site.


Gast is de dupe

Volgens KHN zijn de grote boekingssites inmiddels wereldwijde spelers en erg machtig geworden. Zij kopen bij zoekmachines zoveel reclame in dat ze altijd bovenaan de resultaten van een zoekopdracht staan. Om vindbaar te zijn, kan een hotel er eigenlijk niet om heen om gebruik te maken van boekingssites. Dat is volgens KHN een ongezonde situatie waar de gast de dupe van is.


Verbod in veel Europese landen

In steeds meer landen worden de ‘beste prijsgaranties’ tussen boekingsplatforms en aanbieders van verblijfsaccommodatie (hotels) verboden. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk is dit al bij wet verboden, in Duitsland heeft de mededingingsautoriteit dit verbod opgelegd. Gisteren werd bekend dat de Belgische regering dit verbod nu ook gaat regelen en in Zwitserland zijn hiervoor recent ook de eerste stappen gezet. KHN roept de minister van EZ op het voorbeeld van zijn Belgische collega Peeters te volgen. Als het in de landen om ons heen kan, waarom dan niet hier?


Oproep aan kersverse minister

Robèr Willemsen: "We hebben onze zorgen over de toenemende marktmacht van boekingssites gedeeld met het ministerie van EZ en we brengen dit de komende tijd onder de aandacht bij de Tweede Kamer. Ons doel is om een verbod te krijgen op de beste prijsgarantie met betrekking tot verblijfsaccommodaties. Maar we zien een vergelijkbare machtsontwikkeling ook bij bezorgsites (zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en Foodora) ontstaan. En wij vinden dat daar ook kritisch naar moet worden gekeken.”


Wat vraagt KHN aan de minister?

  1. Een wettelijk verbod op pariteitsclausules.
  2. Regelgeving met betrekking tot algemene voorwaarden in een business-to-business relatie die zorgt voor een gelijkwaardige balans in de contractuele verhoudingen.
  3. Structurele monitoring en toezicht van ACM en Autoriteit Persoonsgegevens op de ontwikkelingen van online platforms die fungeren als intermediairs tussen gasten en professionele aanbieders van producten en diensten. In het regeerakkoord is een passage opgenomen dat de ACM wordt verzocht expertise op dat vlak te ontwikkelingen maar dat gaat niet ver genoeg.
  4. Regelgeving die borgt dat ondernemers (gratis) beschikking krijgen over de gast- en betaaldata van de gasten die via een online platform/intermediair bij hen horecaproducten/diensten afnemen.
Position Paper

KHN heeft een position paper ontwikkeld over zoek-, boek en bezorgsites. Met daarin wat er aan de hand is én wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, beleid, prijzen, wetgeving, platforms

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...