Geplaatst op: 20-11-2017
Auteur: Marc Gerlings

Vrijetijdssector tekent voor betere toegankelijkheid

Vrijetijdssector tekent voor betere toegankelijkheid
Foto: Zonnebloem

Tientallen vrijetijdslocaties zoals het Rijksmuseum, Paleis Het Loo, Safaripark Beekse Bergen, het Concertgebouw, Diergaarde Blijdorp, het Van Gogh Museum, de Efteling en diverse Eredivisieclubs ondertekenen vandaag in de Efteling het Zonnebloemconvenant ‘Samen maken we de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk’.

60 locaties vrijetijdssector
Daarmee zetten deze bedrijven een grote stap naar een toegankelijker Nederland. Het convenant is een initiatief van de Zonnebloem. Vóór 2020 maakt de vrijwilligersorganisatie met financiële steun van de VriendenLoterij 60 vrijetijdslocaties beter toegankelijk. Volgens Zonnebloemdirecteur Marc Damen is dat hard nodig. "Qua toegankelijkheid loopt Nederland achter op de ons omringende landen. We willen dat nog meer mensen met een lichamelijke beperking kunnen genieten van een dagje uit.”


Groot aantal met beperking
Nederland telt zo’n 1,4 miljoen mensen met een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Damen: "Een dagje naar een dierentuin of museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie over de toegankelijkheid op de website onvolledig. Daarnaast zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, dikwijls onvoldoende aanwezig of ze voldoen niet aan de juiste afmetingen. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor mensen in een rolstoel.”

Kennis ontbreekt
De vrijetijdssector wil hier graag wat aan doen, maar het ontbreekt vaak aan inzicht en kennis. Begin dit jaar kreeg de Zonnebloem vanuit de VriendenLoterij een extra bijdrage van € 574.000,- om het project ‘Onbeperkt Eropuit’ te realiseren. Met dit project zet de vereniging haar kennis en ervaring in om samen met de vrijetijdssector theaters, attractieparken, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken.


Scan gemaakt
In opdracht van de Zonnebloem krijgen de deelnemende vrijetijdslocaties een locatiescan, waarin de faciliteiten technisch worden gekeurd. Daarnaast testen zo’n vierhonderd rolstoel- en scootmobielgebruikers, de zogenoemde mystery guests, en Zonnebloemvrijwilligers de locaties in de praktijk. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan.

Yvonne de Paauw is één van deze mystery guests. "Vaak zijn kleine aanpassingen al verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan”, vertelt de Schiedamse. Ook geeft de Zonnebloem workshops aan medewerkers van vrijetijdslocaties. Daarin staan bewustwording, bejegening en kennis centraal.


Kennispartner
De Zonnebloem zet zich al bijna 70 jaar in om mensen met een lichamelijke beperking mee te laten doen aan de maatschappij. "Onze deelnemers en vrijwilligers weten als geen ander dat toegankelijkheid een voorwaarde is om er onbezorgd op uit te kunnen gaan.Alle vrijetijdslocaties waarmee we samenwerken, geven aan dat zij heel graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. Hierdoor kan iedereen zorgeloos en vanzelfsprekend mee doen aan de maatschappij.Dat is zoals het hoort”, vertelt Damen. De Paauw is blij met dit Zonnebloemproject. "Hoe meer vrijetijdslocaties hieraan meedoen, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker.”

Meer lezen?
Meer over de toegankelijkheid van Nederlandse dagattracties in het artikel Nederlandse vrijetijdssector nog altijd niet voldoende toegankelijk.
Trefwoorden: reizen, toegankelijk, recreatie, sport

CELTH
 





||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...