Geplaatst op: 04-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Opvallende verschuiving in wensen voor animatiewerk

Opvallende verschuiving in wensen voor animatiewerk
De overgrote meerderheid van gezinnen met kinderen vinden een animatieteam op het vakantiepark een must. Opvallende conclusie is dat ouders graag samen met hun kinderen aan activiteiten deelnemen. Verder zien de onderzoekers een grote verschuiving naar veel meer actieve deelname aan de activiteiten in plaats van kijken en luisteren. Dat blijkt uit onderzoek van Animatiewerk naar de wensen en behoeften van bijna 400 gezinnen met kinderen met betrekking tot het animatieprogramma op vakantie.


In dit onderzoek bleek dat 85% van de gezinnen met kinderen het een must vindt dat er een animatieteam aanwezig is op vakantie. Vooral gezinnen met kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar vinden een animatieprogramma belangrijk. Een kleine zeventig procent van de ondervraagden is van plan daadwerkelijk aan het programma deel te nemen.  Daarnaast geeft 68% van de ouders aan het liefst samen met hun kroost deel te nemen aan animatie activiteiten. Gezinnen met kinderen doen vooral mee met animatie activiteiten ter ontspanning. Daarnaast willen ze graag dat er een bijzondere gebeurtenis gecreëerd wordt.


Kampvuur, spelshow en sport meest favoriet

Merendeel van de ondervraagde gezinnen vindt dat een thema gedurende de recreatieve activiteiten op vakantie voor meer sfeer zorgt. Als favoriete activiteiten wordt onder andere gekozen voor het kampvuur, een spelshow of sport voor de oudere kinderen. Wendy Oude Veldhuis, eigenaar Animatiewerk.nl: "Zo’n 7 jaar geleden deden we een soortgelijk onderzoek naar de wensen en behoeften van gezinnen op vakantie. Wat opvalt, is dat de favoriete activiteiten toen met name entertainmentactiviteiten waren: shows, musicals en theater. Zitten en kijken, laten we maar zeggen. Je ziet dat de behoefte tegenwoordig iets anders is. Gezinnen willen nu meer actief meedoen aan activiteiten. Daarom kiezen ze nu voor het kampvuur, de spelshow en sport. Grappig om te zien dat de wens verandert van kijken naar meedoen. Daar kunnen we komend jaar mooi op inspelen!”


Figuur 1: Voorkeur voor recreatieve activiteiten




Leeftijdsgenootjes zijn extreem belangrijk

De trend van ‘alles op maat’ gaat ook op voor het animatieprogramma op vakantieparken. Gezinnen geven aan eerder mee te doen aan activiteiten als andere deelnemers dezelfde leeftijd hebben. Vooral gezinnen met de jongste kinderen (2 tot 5 jaar) en oudere kinderen (9 t/m 12 jaar) vinden het extreem belangrijk dat leeftijdsgenoten meedoen. Van hen geeft 91% aan dat ze alleen aan activiteiten meedoen wanneer er leeftijdsgenoten meedoen.

Ontspanning door inspanning is trending

Een duidelijk trend is de opkomst van ontspanning door inspanning. Ontspanning door volledig rust te nemen, lijkt iets van vroeger. Gezinnen met kinderen ondernemen juist steeds meer tijdens de vakantie. Actieve activiteiten, oftewel ontspanning door inspanning, blijkt uit dit onderzoek een belangrijk onderdeel van de vakantie.


Winnen is niet belangrijk

Wat opvalt is dat gezinnen met kinderen het competitie-element het minst belangrijk vinden. Dit is onverwachts, omdat veel recreatieve activiteiten een competitie-element bevatten. Steffanie de Groot, onderzoeker vanuit Animatiewerk: "Het is grappig om te zien dat gezinnen het op vakantie niet zo belangrijk vinden om iets te winnen. Maar 4% vindt dit een must. Het is belangrijker dat er leeftijdsgenoten meedoen én dat de kinderen actief zijn. Meedoen is op vakantie dus écht belangrijker dan winnen”.


Over Animatiewerk

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Animatiewerk om een beter beeld te krijgen van wat gezinnen met kinderen verwachten van een animatieprogramma tijdens hun vakantie. Animatiewerk helpt recreatieondernemers met plezier. Letterlijk. Het bedrijf verzorgt animatieteams op campings en vakantieparken. Meer informatie is te vinden op www.animatiewerk.nl.

Link: https://docs.wixstatic.com/ugd/769351_bfc5def8bbc9454ebfeaa760e0b92ce2.pdf
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, kampeerterreinen, bungalowparken, anmimatie

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...