Geplaatst op: 02-10-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Utrechtse Heuvelrug gaat toegankelijkheid in kaart brengen

Utrechtse Heuvelrug gaat toegankelijkheid in kaart brengen
Bron: Shutterstock
Koninklijke Horeca Nederland (KHN), gemeente Utrechtse Heuvelrug en het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei gaan samen de toegankelijkheid van het toeristisch-recreatieve aanbod in kaart brengen. Dit initiatief past in de ambitie van partijen om recreatie en toerisme in de regio de komende jaren verder te versterken.


"Bewoners en bezoekers met een beperking moeten op de Heuvelrug gewoon kunnen meedoen”, aldus de initiatiefnemers.


Heuvelrug als meest gastvrije regio

"Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen vanzelfsprekend mee kan doen”, zegt wethouder Hans Nijhof van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. "Dat geldt ook voor ons toeristisch-recreatieve aanbod. De week van de toegankelijkheid die binnenkort plaatsvindt gaat over toegankelijke horeca. Wij willen daarin graag een stap verder gaan, en de hele gastvrijheidseconomie toegankelijk maken. We zijn daarom blij dat Horeca Nederland en RBT Heuvelrug en Vallei zich daar ook voor willen inspannen. Ook omdat recreatie en toerisme van groot belang zijn voor de economie en werkgelegenheid van onze regio."


Aangepast aanbod

"Mensen met een beperking of een ander soort hindernis in het dagelijks leven hebben evenveel interesse om buiten de deur te recreëren”, stelt Itje Verhagen van Landgoed Zonheuvel namens het KHN-bestuur. "Hoe leuk is het als ze zich welkom voelen in onze regio, omdat ze weten dat hun beperking geen probleem is en daarvoor de nodige aanpassingen zijn gedaan. We willen ons daarom inspannen om het toeristisch-recreatief aanbod in onze regio in beeld te brengen. En daarbij ondernemers en andere aanbieder inspireren en attenderen op deze voor ons ook aantrekkelijke doelgroep. Vaak blijken eenvoudige maatregelen al voldoende om de toegankelijkheid flink te verbeteren."


Innovatieve oplossingen

"Niet op alle locaties op de Heuvelrug is toegankelijkheid vanzelfsprekend”, zegt RBT-directeur Michiel van der Schaaf. "Neem alleen al de natuur en de vele kastelen en buitenplaatsen waar onze regio bekend om is. Op dat soort plekken zijn voorzieningen niet vanzelfsprekend en zeker niet van oudsher aanwezig. Toch willen we ook dat aanbod betrekken in ons onderzoek, en zo nodig innovatieve oplossingen bedenken om mensen ook daar te laten meedoen. Hoe gaaf zou het bijvoorbeeld zijn als oma de rondleiding van haar familie door Kasteel Amerongen via een virtual reality-bril met wifi-geluidsverbinding gewoon kan meemaken? Op die manier maak je als regio echt het verschil in gastvrijheid”.

Topics:Horeca
Trefwoorden: toegankelijkheid, horeca, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, utrecht

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...