Geplaatst op: 20-09-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Gastvrij Nederland: Behoud 6% btw essentieel voor de gastvrijheidssector

Gastvrij Nederland: Behoud 6% btw essentieel voor de gastvrijheidssector

Gastvrij Nederland pleit voor het behoud van het verlaagd btw-tarief op het huidige niveau. De sector wijst alle maatregelen, die het verdien- en groeivermogen van de sector aantasten, af.

De vier partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw coalitieakkoord, VVD, D66, CDA en CU, zouden ook plannen hebben om het verlaagd btw-tarief te verhogen van 6% naar 8%. De uitwerking van deze plannen pakt volgens Gasvrij Nederland desastreus uit voor de gastvrijheidssector.


Weglekken van bestedingen naar buurlanden

Het verhogen van het verlaagd btw-tarief zal leiden tot een prijsstijging van de dienst of het product, waardoor het economische groeipotentieel van de gastvrijheidssector ernstig wordt belemmerd. Bovendien is er het risico dat omzet door btw-verschillen weglekt naar Belgiƫ en Duitsland.


Risico op vraaguitval

In een eerder onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER (2015) in opdracht van Gastvrij Nederland is aangetoond dat verhoging van het verlaagd btw-tarief leidt tot vraaguitval en forse daling van de werkgelegenheid. Gastvrij Nederland vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de coalitie deze voornemens heeft.


Gastvrijheid en economisch belang

De gastvrijheidssector is een sector die sterk bijdraagt aan de Nederlandse economie met een jaarlijkse omzet van 68 miljard euro aan bestedingen. Daarnaast zorgde de sector met ruim 606.000 banen voor ruim zes procent van het totaal aantal banen in Nederland.


Sociale rol

De gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. Zo zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft.

Topics:Beleid
Trefwoorden: belastingen, beleid

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
03/04/24
Exclusief voor leden
Welke bekers mogen op festivals?
Het festivalseizoen is weer begonnen. Met Pasen stonden vele tienduizenden festivalliefhebbers weer in de tent of op de festivalweide. Vaak met een drankje in de hand. Maar hoe zit het ook alweer met die drinkbekers? Is wegwerpplastic helemaal in de ban of zit het genuanceerder?
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...