Geplaatst op: 29-08-2017

ANVR: niet verstandig als Lufthansa monopolist wordt

ANVR: niet verstandig als Lufthansa monopolist wordt
Foto: Shutterstock
Airberlin vliegt weliswaar door, maar weigert klanten terug te betalen die nog geld tegoed hebben. Verzamelde mijlen in het Topbonus-spaarprogramma zijn waardeloos geworden. Ook wordt geen garantiebedrag bij IATA geplaatst om klanten zekerheid te bieden. De ANVR vindt dit een volstrekt verkeerd signaal naar de consument. Daarnaast is de dreiging reëel dat Lufthansa grote delen van airberlin gaat overnemen, waardoor Lufthansa wel erg groot wordt (monopolist) op de Duitse markt.

Dit is slecht voor consumenten, meent de brancheorganisatie in de reiswereld. De ANVR roept mededingingsautoriteiten op serieus onderzoek te doen naar de handelwijze van airberlin en naar de marktpositie van Lufthansa als zij grote delen overneemt.

Vertrouwen daalt
Medio augustus werd het nieuws gepubliceerd dat airberlin in financieel onvermogen was geraakt. Maar met een overbruggingskrediet van de Duitse overheid kan Air Berlin nog een paar maanden doorvliegen, zodat een herstructurering kan worden uitgevoerd. Er kon dus gewoon weer geboekt worden. Echter, er zijn ook klanten die nog geld tegoed hebben van airberlin. Bijvoorbeeld vanwege een geannuleerde vlucht of een vluchtvertraging. Zij worden echter niet terugbetaald. Dit wekt geen enkel vertrouwen bij bestaande en toekomstige klanten.

Garantiebedrag deponeren
Eerder dit jaar in mei 2017 bij de financiële problemen van Alitalia is uiteindelijk door Alitalia een garantiebedrag in depot geplaatst voor het geval het financieel toch mis gaat. Ook zijn klanten terugbetaald die daar recht op hadden. De ANVR heeft bij IATA aangedrongen om ook in het geval van airberlin een garantiebedrag te laten deponeren. Hieraan heeft airberlin nog steeds geen gehoor gegeven. Klanten die Topbonusmijlen hebben verzameld, kunnen die niet meer inwisselen.
ANVR acht dit een volkomen verkeerd signaal richting de markt. Een klant die op de langere termijn boekt, heeft niet alleen geen enkele zekerheid dat zijn vlucht wordt uitgevoerd, maar ook geen enkele zekerheid dat hij zijn geld terug kan krijgen in het geval airberlin alsnog de activiteiten moet staken.

Speelveld aanpassen
Reizigers die een pakketreis van een (ANVR-)touroperator kopen, hebben de garantie dat hun reis door gaat of dat ze hun geld terug krijgen ook wanneer de touroperator of de door hem ingeschakelde luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Dit is een wettelijke eis. Echter, een dergelijke eis geldt niet bij het kopen van een losse vlucht.Al jaren pleit de ANVR er voor dit oneerlijke speelveld aan te passen. De EU kan dit doen door ook airlines te verplichten garanties af te geven voor het geval men niet aan de verplichtingen kan voldoen. De doorstart van airberlin toont weer eens de noodzaak hiervoor aan.

Lufthansa en gezonde marktwerking
Uit berichtgeving in de Duitse bladen blijkt dat er grote belangstelling is van Lufthansa voor slots, routes en vliegtuigen van airberlin. Afhankelijk van wat wordt overgenomen, zal de dominantie van Lufthansa (en haar partners in de Lufthansagroep) in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk verder toenemen. Het gebrek aan concurrentie binnen deze markten beperkt de keuze van de klant. De ANVR roept de mededingingsautoriteiten op een gezonde marktwerking op deze markten te waarborgen.
Trefwoorden: vliegen, luchtvaart, airbelin, lufthansa

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...